خواص سنجد

خواص سنجد

سنجد میوه درختی است از خانواده ی سنجدیان که در آب و هوای معتدل می‌ روید.

برگ ‌های باریک و مخملی شکل و میوه‌ هایی قهوه‌ ای رنگ و خوراکی دارد که از هسته ی آن در تهیه ی برخی داروها استفادهمی‌‌شود.

میوه سنجد دو نوع کوچک و بزرگ دارد که بزرگ‌ آن دارای پوستی نازک و مغزی آردی ‌تر است و به نام سنجد آردی معروف است.

طعم این میوه مقداری گس است و دارای طبیعت سرد و خشکمی‌‌باشد و از لحاظ غذایی کم کالری است.

سنجد، دارای خواص دارویی و صنعتی مختلفی است که به برخی از آن ‌ها اشارهمی‌‌کنیم:

* بهترین اثر سنجد،‌ رفع کمبود ویتامین C بدن است و خوردن آن، ‌از ورود عفونت به بدن پیشگیریمی‌‌کند.

* سنجد دارای خاصیت آنتی اکسیدانی قوی می‌ باشد.

* خاصیت ضد التهابی دارد.

* ضد اسهال و قابض است. جوشانده برگ سنجد، بهترین دارو برای اسهال کودکان است.

* پودر هسته ی سنجد در درمان التهاب ‌های حاد و مزمن کاربرد دارد و آرتروز را درمان می‌ کند.

* ضد تب و درد است.

* بادشکن و مقوی قلب است و سردرد را تسکینمی‌‌دهد.

* از ریشه آن در صنعت عطرسازی استفادهمی‌‌شود.

* از گل آن برای التیام زخم‌ استفادهمی‌‌شود.

* کم کالری و مقوی معده است.

* سنجد پخته شده در روغن زیتون، درد مفاصل و خارش پوست را درمان می‌ کند و برای رشد مو مفید است.

سودمندی سنجد برای درمان آرتروز

پژوهشگران به سودمندی استفاده از عصاره ی سنجد برای درمان آرتروز پی بردند. چند تن از پژوهشگران دانشگاه های علوم پزشکی بقیه الله، شهید بهشتی و تهران، تأثیر قرص عصاره سنجد و استامینوفن را در کاهش درد 120 بیمار مبتلا به آرتروز زانو با درد متوسط تا شدید بررسی کردند.

بیماران به مدت 7 هفته با قرص های عصاره سنجد و استامینوفن تحت درمان قرار گرفتند. بر پایه این بررسی که مشروح آن در مجله پزشکی کوثر منتشر شد، برای کاهش درد ناشی از آرتروز، استفاده از عصاره ی گیاهی سنجد موثرتر از استامینوفن است.

سنجد در احادیث

گوشتش گوشتمی‌آورد، استخوانش استخوانمی‌رویاند و پوستش پوست آور است. کلیه‌ها را گرم و معده را دباغیمی‌کند و ایمن از بواسیر و ادرار قطره قطره است. ساق‌ها را نیرومی‌بخشد، جذام را ریشه کنمی‌کند و برای تب سودمند است.

برخی دیگر از خواص سنجد:

1. طبع سنجد سرد و خشک است.
2. میوه سنجد قابض است.
3. به خاطر وجود ویتامین K در سنجد ضد خونریزی می‌باشد.
4. سنجد رفع کننده سموم معده و روده می‌باشد.
5. سردرد را تسکین می‌دهد.
6. سردردهایی که علامت مشخصی ندارند از سنجد استفاده شود.
7. سنجد برای کسانی که نرمی استخوان و پوکی استخوان دارند مفید است.

روش استفاده: پودر سنجد 2 قسمت و پودر سویای بوداده 1 قسمت را با عسل مخلوط کرده روزی یک قاشق یا 2 قاشق غذاخوری با یک لیوان شیر میل شود. این صبحانه برای آقایان و خانمها بسیار مفید می‌باشد.
8. برگ درخت سنجد به صورت ضماد باعث می‌شود که دمل زود سر باز کند.
9. برگ درخت سنجد را در روغن زیتون بجوشانید (ابتدا به مدت 24 ساعت برگ را در روغن زیتون نگاه دارید سپس با حرارت ملایم بجوشانید تا له شود اگر محتوی را در یک شیشه سر بسته بگذارید و در آب جوش بیندازید تا بجوشد و له شود خاصیت آن بیشتر است) این روغن برای ورم مفاصل و اعضای بی‌حس مفید است. همچنین اگر این روغن را بر سر بمالند باعث بلندی مو می‌شود.
10. میوه سنجد ضدیرقان می‌باشد.
11. کسانی که تکرر ادرار دارند سنجد بخورند.
12. کسانی که سکسکه می‌کنند برای درمان آن 50 دانه سنجد و یک لیوان شیر بخورند.
13. مصرف سنجد درمان‌گر ورم کیسه صفراست.
14. سنجد باعث قوی شدن ساق‌ها می‌گردد به کودکان خود روزی 20 تا 50 دانه بدهید.
15. سنجد عامل بیماری جذام را از بین می‌برد.
16. سنجد برای اشخاصی که یبوست دارند مضر است.
17. سنجد تب بر است.
18. سنجد کلیه‌ها را گرم می‌کند و معده را تمیز می‌کند.
19. سنجد ضد بلغم است.
20. جوشانده پوست سنجد اگر مزمزه شود ریشه دندان را محکم می‌کند و از خونریزی جلوگیری می‌کند بدین صورت که پوست سنجد را بجوشانید و صاف کنید سپس آن را مزمزه کنید.

عرق شکوفه سنجد، ضد نفخ موثرى براى معده مى باشد. یکی از دانشمندان گفته است میوه سنجد گوشت براستخوان مى رویاند و انسان را فربه مى کند. پوست را تقویت کرده و کلیه‌ها را گرم نگه داشته و مانع از تکرر ادرار مى شود. در هند از روغن هسته آن لعوق یا شربت غلیظی درستمی‌کنند که در التهاب غشاهای مخاطی همراه با ترشح همانند انواع زکام و نیز در موارد عفونتهای برونشها مصرفمی‌نمایند.

شیره گل سنجد.در اسپانیا ازآن برای قطع تب های مهلک و خطرناک استفادهمی‌شود. میوه سنجد از نظر طب سنتی،طبیعت سرد و خشک دارد و مقوی و مفرح است،ضد تهوع و صفرا بر نیزمی‌باشد. سنجد به ویژه خام آن برای بند آوردن اسهال نافع است.

جوشانده گل سنجد برای بیماریهای دماغی مانند فلج و کزاز و نیز برای قلب و زخمهای ریوی و تنگی نفس مفید است و برای تقویت معده و کبد و باز کردن گرفتگیها و تحلیل گاز معده و یرقان نافع است.

منبع: www.ensafnuts.com