خواص سنجد

خواص سنجد

سنجد ميوه درختي است از خانواده ي سنجديان که در آب و هواي معتدل مي‌ رويد.

برگ ‌هاي باريک و مخملي شکل و ميوه‌ هايي قهوه‌ اي رنگ و خوراکي دارد که از هسته ي آن در تهيه ي برخي داروها استفاده مي ‌شود.

ميوه سنجد دو نوع کوچک و بزرگ دارد که بزرگ‌ آن داراي پوستي نازک و مغزي آردي ‌تر است و به نام سنجد آردي معروف است.

طعم اين ميوه مقداري گس است و داراي طبيعت سرد و خشک مي ‌باشد و از لحاظ غذايي کم کالري است.

سنجد، داراي خواص دارويي و صنعتي مختلفي است که به برخي از آن ‌ها اشاره مي ‌کنيم:

* بهترين اثر سنجد،‌ رفع کمبود ويتامين C بدن است و خوردن آن، ‌از ورود عفونت به بدن پيشگيري مي ‌کند.

* سنجد داراي خاصيت آنتي اکسيداني قوي مي‌ باشد.

* خاصيت ضد التهابي دارد.

* ضد اسهال و قابض است. جوشانده برگ سنجد، بهترين دارو براي اسهال کودکان است.

* پودر هسته ي سنجد در درمان التهاب ‌هاي حاد و مزمن کاربرد دارد و آرتروز را درمان مي‌ کند.

* ضد تب و درد است.

* بادشکن و مقوي قلب است و سردرد را تسکين مي ‌دهد.

* از ريشه آن در صنعت عطرسازي استفاده مي ‌شود.

* از گل آن براي التيام زخم‌ استفاده مي ‌شود.

* کم کالري و مقوي معده است.

* سنجد پخته شده در روغن زيتون، درد مفاصل و خارش پوست را درمان مي‌ کند و براي رشد مو مفيد است.

سودمندي سنجد براي درمان آرتروز

پژوهشگران به سودمندي استفاده از عصاره ي سنجد براي درمان آرتروز پي بردند. چند تن از پژوهشگران دانشگاه هاي علوم پزشكي بقيه الله، شهيد بهشتي و تهران، تأثير قرص عصاره سنجد و استامينوفن را در كاهش درد 120 بيمار مبتلا به آرتروز زانو با درد متوسط تا شديد بررسي كردند.

بيماران به مدت 7 هفته با قرص هاي عصاره سنجد و استامينوفن تحت درمان قرار گرفتند. بر پايه اين بررسي كه مشروح آن در مجله پزشكي كوثر منتشر شد، براي كاهش درد ناشي از آرتروز، استفاده از عصاره ي گياهي سنجد موثرتر از استامينوفن است.

سنجد در احاديث

گوشتش گوشت مي آورد، استخوانش استخوان مي روياند و پوستش پوست آور است. کليه ها را گرم و معده را دباغي مي کند و ايمن از بواسير و ادرار قطره قطره است. ساق ها را نيرو مي بخشد، جذام را ريشه کن مي کند و براي تب سودمند است.

برخي ديگر از خواص سنجد:

1. طبع سنجد سرد و خشك است.
2. ميوه سنجد قابض است.
3. به خاطر وجود ويتامين K در سنجد ضد خونريزي مي‌باشد.
4. سنجد رفع كننده سموم معده و روده مي‌باشد.
5. سردرد را تسكين مي‌دهد.
6. سردردهايي كه علامت مشخصي ندارند از سنجد استفاده شود.
7. سنجد براي كساني كه نرمي استخوان و پوكي استخوان دارند مفيد است.

روش استفاده: پودر سنجد 2 قسمت و پودر سوياي بوداده 1 قسمت را با عسل مخلوط كرده روزي يك قاشق يا 2 قاشق غذاخوري با يك ليوان شير ميل شود. اين صبحانه براي آقايان و خانمها بسيار مفيد مي‌باشد.
8. برگ درخت سنجد به صورت ضماد باعث مي‌شود كه دمل زود سر باز كند.
9. برگ درخت سنجد را در روغن زيتون بجوشانيد (ابتدا به مدت 24 ساعت برگ را در روغن زيتون نگاه داريد سپس با حرارت ملايم بجوشانيد تا له شود اگر محتوي را در يك شيشه سر بسته بگذاريد و در آب جوش بيندازيد تا بجوشد و له شود خاصيت آن بيشتر است) اين روغن براي ورم مفاصل و اعضاي بي‌حس مفيد است. همچنين اگر اين روغن را بر سر بمالند باعث بلندي مو مي‌شود.
10. ميوه سنجد ضديرقان مي‌باشد.
11. كساني كه تكرر ادرار دارند سنجد بخورند.
12. كساني كه سكسكه مي‌كنند براي درمان آن 50 دانه سنجد و يك ليوان شير بخورند.
13. مصرف سنجد درمان‌گر ورم كيسة صفراست.
14. سنجد باعث قوي شدن ساق‌ها مي‌گردد به كودكان خود روزي 20 تا 50 دانه بدهيد.
15. سنجد عامل بيماري جذام را از بين مي‌برد.
16. سنجد براي اشخاصي كه يبوست دارند مضر است.
17. سنجد تب بر است.
18. سنجد كليه‌ها را گرم مي‌كند و معده را تميز مي‌كند.
19. سنجد ضد بلغم است.
20. جوشاندة پوست سنجد اگر مزمزه شود ريشه دندان را محكم مي‌كند و از خونريزي جلوگيري مي‌كند بدين صورت كه پوست سنجد را بجوشانيد و صاف كنيد سپس آن را مزمزه كنيد.

عرق شكوفه سنجد، ضد نفخ مؤثرى براى معده مى باشد. يكي از دانشمندان گفته است ميوه سنجد گوشت براستخوان مى روياند و انسان را فربه مى كند. پوست را تقويت كرده و كليه ها را گرم نگه داشته و مانع از تكرر ادرار مى شود. در هند از روغن هسته آن لعوق يا شربت غليظي درست مي کنند که در التهاب غشاهاي مخاطي همراه با ترشح همانند انواع زکام و نيز در موارد عفونتهاي برونشها مصرف مي نمايند.

شيره گل سنجد.در اسپانيا ازآن براي قطع تب هاي مهلک و خطرناک استفاده مي شود. ميوه سنجد از نظر طب سنتي،طبيعت سرد و خشک دارد و مقوي و مفرح است،ضد تهوع و صفرا بر نيز مي باشد. سنجد به ويژه خام آن براي بند آوردن اسهال نافع است.

جوشانده گل سنجد براي بيماريهاي دماغي مانند فلج و کزاز و نيز براي قلب و زخمهاي ريوي و تنگي نفس مفيد است و براي تقويت معده و کبد و باز کردن گرفتگيها و تحليل گاز معده و يرقان نافع است.

منبع: www.ensafnuts.com