دلیل استفاده مرتب از نخ دندان

دلیل استفاده مرتب از نخ دندان

شما تنها نیستید. بسیاری از افراد استفاده از نخ دندان را برای سلامتی خود در اولویت قرار نمی‌دهند. بعضی فکر می‌کنند مسواک زدن دندان ها کافی است و متاسفانه بعضی حتی مسواک هم نمی‌زنند. حقیقت این است که استفاده از نخ دندان همراه با مسواک زدن می‌تواند از ایجاد مشکلات عمده بهداشت و درمان جلوگیری کند.

هر روز صبح وقتی از خواب بیدار می‌شوید، لایه نازکی از باکتری، به نام پلاک روی دندان های شما وجود دارد. برای کسانی که می‌گویند وقتی غذا بین دندان هایمان گیر نکرده نیازی به استفاده از نخ دندان نیست:

این فقط غذا نیست، آن‌ها باکتری‌هایی در دهان شما هستند که باعث پوسیدگی دندان می‌شوند. در صورتی که باکتری‌های ایجاد شده حذف نشوند، باعث ایجاد جرم سخت می‌شوند. هنگامی که پلاک و جرم زیر لثه ها بمانند، آنها می‌توانند باعث ایجاد بیماری‌های لثه مانند التهاب لثه شوند. اگر التهاب لثه درمان نشود، می‌تواند به بیماری پریودنتال که یک بیماری استخوان است و علت شماره ۱ از دست دادن دندانها است منجر شود. نخ دندان می‌تواند باکتری ها را حذف و از دندانها در مقابله با بیماری افتادن آنها محافظت کند.

بسیاری از مطالعات ارتباط بین بیماری لثه و شرایط حاد پزشکی را نشان داده اند. ابتلا به بیماری لثه خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته مغزی و تولد نوزادان با وزن کم را افزایش می‌دهد.

اگر چه استفاده از نخ دندان برای سلامتی بدن مهم است، اما شاید بیان این نکته خارج از موضوع نباشد که با استفاده از نخ دندان شما می‌توانید در هزینه‌هایی بالایی که با خراب شدن دندان‌ها و یا بیماری‌های لثه می‌تواند برایتان پیش آید، صرفه جویی کنید.

در مورد فواید نخ دندان وضرورت استفاده از آن چه می دانید؟

عده ای فكر می كنند كه نخ دندان برای بیرون آوردن غذاهای بین دندانهاست و لذا اگر غذایی دربین دندانها گیر نكند، احتیاجی به نخ دندان نیست .

حال آنكه نخ دندان اصلاَ برای بیرون آوردن غذا از بین دندانها نیست. یعنی اگر هیچ غذایی بین دندانهای شما گیر نكند، بازهم لازم است حداقل یكبار در شبانه روز از نخ استفاده كنید .

دندانها دارای 5 سطح هستند ، كه تنها سه سطح آن با مسواك تمیز می شود. سطح بین دندانی به هیچ وجه با مسواك تمیز نمی شود و حال این كه میكروب كه عامل پوسیدگی است درآنجا نیزلانه می كند .

حقیقت امر آن است كه درسنین نوجوانی و جوانی نیز،این سطوح بین دندانی است كه بیشتر در معرض پوسیدگی قرار می گیرد. لذا اغراق نیست اگر بگوییم در این سنین ،استفاده ازنخ دندان اهمیت بیشتری دارد،تا مسواك زدن .

آیا می دانید عامل پوسیده شدن دندانها میكروب است ؟ یا به عبارت دیگر پوسیدگی یك بیماری میكروبی است ؟

پوسیدگی، تمام خصوصیاتی كه بیماریهای میكروبی دارند را، داراست . یعنی  تا میكروبی نباشد پوسیدگی به وجود نمی آید . با حذف میكروب از محیط دهان می توان جلوی پوسیدگی را گرفت . همان طور كه میكروب ها را می توان با آنتی بیوتیك از بین برد، می توان برای حذف میكروب های عامل پوسیدگی نیز، از عوامل ضد میكروبی كمك گرفت .

بنابراین اگر شما بتوانید محیطی فراهم كنید كه در دهان شما هیچ میكروبی وجود نداشته باشد، به هیچ وجه پوسیدگی ایجاد نمی گردد . درمحیط های آزمایشگاهی نیز این امر تجربه شده است، تا وقتی درمحیطی میكروب وجود نداشته باشد، حتی اگر رژیم غذایی پر از قند به موجود زنده داده شود، در دندان هایش پوسیدگی دیده نمی شود و به محض اضافه كردن میكروب به محیط ، دندان ها پوسیده می شود .

تجمع میكروبها روی دندان پلاك میكروبی است و این همان لایه زردی است كه اگر چند روز مسواك نزنیم ، روی دندان ها جمع می شود. اگر این پلاك را از روی دندان ها حذف كنیم، میكروب ها را از دندان ها دور كرده ایم و دیگر پوسیده نمی شوند.

عده ای می گویند دندان های ما با فشار غذا خوردن می شکند، ولی هیچ اثری از پوسیدگی در دندان هایمان دیده نمی شود ، علت چیست ؟

هیچ گاه دندان سالم تحت فشار غذا خوردن معمول نمی شكند، چرا كه بافت های عصبی اطراف دندان ، مانع از فشار زیاد به دندان می شوند . وقتی دندانی در طی غذا خوردن می شكند، یعنی در زیر ناحیه شكسته شده ، پوسیدگی وجود داشته و باعث شده زیر دندان خالی شود؛ حال كه سطح دندان از زیر خالی شده است ،  مقاومت آن كم شده و تحت فشار می شكند.

این گونه پوسیدگی ها كه در بین دندان ها بوجود می آیند، ابتدا مشخص نیستند ، در زیر دندان پیشرفت می كنند تا موقعی كه سطح رویی دندان تحت یك فشار نه چندان زیاد          می شكند .
بیمارانی كه می گویند ما دندان های سالمی داریم ولی همیشه تحت فشار خرد میشوند ، از این دسته اند . درحقیقت دندان های این افراد ضعیف نیست ، ولی به علت عدم نخ كشیدن ، پوسیدگی در دندان ها پیشرفت می كند .
این گونه پوسیدگی ها و عوارض آن را، تنها با نخ كشیدن می توان متوقف كرد .

منبع: www.delgarm.com