نقره و روشهای نگهداری آن

نقره و روشهای نگهداری آن

نقره در حدود ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح پس از طلا و مس، كشف شد.درآن زمان، نقره بیشتر در ساخت جواهرات وبه عنوان وسیله ای جهت انجام معاملات مورد استفاده قرار می گرفت. نقره در سرتاسر اروپا و غرب آسیا نسبتا به آسانی یافت می شود. البته مشكل عمده ای وجود داشت و اینكه سنگ معدن نقره ( سنگ هایی كه نقره در آنها وجود داشت) معمولا محتوی مقادیری سرب بوده، از اینرو استخراج سرب و نقره توأمان صورت می پذیرفت. همانطور كه می دانیم سرب ماده ای بسیار سمی است و بسیاری از افرادی كه در معادن نقره كار می كردند توسط سرب همراه آن مسموم شده و ظرف ۲ یا ۳ سال جان خود را از دست می دادند. به همین خاطر ، مردم آزاد در معادن كار نمی كردند و بردگان را به كار می گماشتند. یكی از معادن مشهور نقره، معدن لوریون laurion بوده كه در نزدیكی شهر آتن در یونان قرار داشت . حدود ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح وتا ۱۰۰ سال بعد از آن، استخراج نقره در آن صورت می گرفت. از درآمد بهره برداری از همین معدن بود كه كشور یونان نخستین ناوگان دریایی خود را تشكیل داد و شهر آتن به ایالتی نیرومند تبدیل گردید. معادن مشهور دیگری نیز در جنوب اسپانیا قرار داشتند، اما در مصرمعادن برنز مورد بهره برداری قرار گرفته بودند. در نخستین جنگ كارتاژی در ۲۵۰ سال پیش از میلاد مسیح، كارتاژها معدنكاری در این معادن را به انحصار خود درآورده، از درآمدهای حاصل از آن، مطالبات رومیان را پرداخت می كردند. در دومین جنگ كارتاژی، رومیان این معادن را بدست آورده و از عواید آن برای كشورگشایی های بیشتر خود استفاده كردند.

نگهداری و پاك كردن اشیاء نقره ای

اشیاء و ظروف نقره ای، زیبایی خیره كننده ای به میز و بوفه می بخشند. این اشیاء خواه از اعضای قدیمی خانواده به ارث رسیده و یا بعنوان هدایای عروسی از سالها قبل به یادگار مانده باشند، می بایست بطور مرتب استفاده شوند. با استفاده مرتب و صحیح، این اشیاء زیبایی خود را برای سالها حفظ خواهند كرد. بسیاری از مردم از ترس سیاه شدگی نقره، اشیاء نقره ای را بكار نمی برند، غافل از اینكه استفاده مرتب و صحیح از اشیاء نقره ای آنها را درخشان و براق خواهد ساخت. نقره بیش از هرچیز دیگری از رطوبت موجود در هوا سیاه می شود. سیاه شدگی نقره محصول اكسیداسیون آن بوده كه در اثر واكنش نقره با عناصری چون اكسیژن، گوگرد و همینطور برخی اسیدها ایجاده می شود.مناسبترین میزان رطوبت موجود در هوا جهت نگهداری و حفظ نقره از سیاه شدگی، ۴۵ تا ۵۰ درصد است. البته این میزان رطوبت بصورت یكنواخت و همیشگی تنها در موزه ها وجود دارد و چون ما در موزه زندگی نمی كنیم، نمی توانیم رطوبت هوا را بصورت ثابت نگهداریم، كاری كه دراین زمینه می توانیم انجام دهیم اینست كه نقره را در محیط های خیلی مرطوب قرار ندهیم، به این ترتیب تا حد زیادی از سیاه شدگی آن جلوگیری خواهدشد. در این زمینه توصیه می گردد كه زیورآلات نقره ای را هیچگاه در هنگام شنا، رفتن به دریا و یا سونا به همراه نداشته باشید. برای پاك كردن ظروف نقره، ابتدا با یك برس نرم ( از بكار بردن مسواك برای پاك كردن این ظروف خودداری كنید، برسهای نرم مخصوص ابرو برای پاك كردن قسمتهایی از ظروف كه با پارچه قابل دسترسی و تمیز شدن نیستند، مناسب اند) یا پارچه كتانی، گردو خاك موجود برروی شی ء را پاك نمایید. پارافینهای برجای مانده حاصل از سوختن شمع در شمعدانهای نقره را به راحتی می توان با قراردادن شمعدان در یك محیط گرم یا ریختن آب گرم برروی آن، نرم كرده و سپس باانگشت قطعات پارافین را از شمعدان جدا كرد. برای پاك كردن شمع ها هرگز چاقو بكار نبرید زیرا نقره را خراش می دهد.هیچگاه شمعدان را داخل فریزر قرار ندهید زیرا فلزات مختلفی كه در تركیب آلیاژ شمعدان وجود دارند در اثر تغییرات دمایی واكنش نشان داده و حتی در مواردی باعث شكسته شدن شمعدان می شود. پس از پاك كردن گردوخاك و پارافین شمع، ظروف نقره ای را با آب گرم و صابون مایع ملایم شستشو داده تا مواد غذایی باقیمانده برروی ظروف، پاك شوند ولی هیچگاه ظروف نقره ای را بمدت طولانی در آب خیس نكنید. مواد غذایی كه دارای گوگرد هستند مثل تخم مرغ، آب میوه ها، گوجه فرنگی، سركه، سس كچاپ، نمك و انواع سسهای سالاد، در صورتیكه برای مدت طولانی برروی ظروف باقی بمانند، باعث سیاه شدگی آنها می شوند. نمك می بایست خیلی سریع از ظروف و نمكدانهای نقره ای پاك شود زیرا باعث خوردگی نقره و لكه دار شدن آن می گردد. پس از شستشو و آبكشی نقره ای، با یك پارچه نرم بدون پرز آنها را سریعا خشك نمایید. از سشوار با باد ملایم نیز می توان برای خشك كردن قسمتهایی از ظروف كه قابل دسترسی نیستند، سود جست. به خاطر داشته باشید كه ظروف نقره ای را پس از شستشو و خشك كردن، بعد از اینكه كاملا سرد شدند در جایشان بگذارید. در صورتیكه از ظروف نقره ای به صورت دائم استفاده می كنید، بیش از یك یا دوبار در سال احتیاج به پولیش ندارند. برای اینكار ابتدا دستكش پلاستیكی پوشیده ( هرگز از دستكشهای لاستیكی استفاده نكنید، چون محتوی گوگرد بوده و بشدت با نقره واكنش می دهند)، ظروف نقره ای را بر روی یك حوله نرم قرار دهید. با یك پارچه كتانی نرم، مواد شیمیایی مخصوص پولیش را كه ساینده نیستند، برروی ظروف بمالید. حتما قبل از استفاده از این مواد، بروشورهای مخصوص راهنمایی آنها را با دقت مطالعه نمایید. همچنین برای پولیش زدن به زیورآلات نقره ای، ابتدا مطمئن شوید كه برروی جواهر، سنگها، نگینها یا قسمتهای آسیب دیده وجود ندارد، از تماس سنگهای قیمتی با جلا دهنده ها، جدا خودداری كنید. به محض اینكه اشیاء و ظروف نقره ای تمیز و پاك به نظر رسیدند، كار پولیش زدن را حتی با وجودی كه پارچه مورد استفاده همچنان سیاه می شود، متوقف سازید. از پولیش و مالش دادن بیش از حد بپرهیزید زیرا اینكار باعث از بین رفتن كنده كاریهای موجود برروی اشیاء نقره ای شده و فلز آنها را نازك می سازد. همچنین در موقع پولیش و پاك كردن اشیاء نقره ای، این كار را از درازا و بصورت طولی انجام داده، از انجام حركات دایره ای یا متقاطع پرهیز نمایید.

پس از پولیش زدن، مجددا اشیاء و ظروف نقره ای را شسته و كاملا خشك نمایید. اشیاء نقره ای را كه مصرفی بعنوان ظروف غذاخوری ندارند، می توان توسط لایه بسیار نازكی از موم، اندود كرد تا از سیاه شدن آنها جلوگیری بعمل آید. بعد از پاك و خشك كردن اشیاء نقره ای، آنها را بصورت جداگانه در دستمالهای بدون پرز، پارچه های شسته شده كتانی یا پولیستر بپیچید. هرگز ظروف نقره ای را در پشم، نمد، جیر یا روزنامه نپیچید، چون بخاطر وجود گوگرد در آنها باعث سیاه شدگی نقره و ازبین رفتن آبكاری آن می شوند. نور مستقیم خورشید، باعث سیاه شدگی نقره نمی شود ولی سرعت ایجاد لایه برروی ظروف نقره ای را تشدید می كند، از این رو توصیه می شود ظروف نقره ای را درمعرض پنجره های روبه آفتاب قرار ندهید. همچنین بهتر است هنگام استفاده از این ظروف از دستكشهای سفید كتانی استفاده شود زیرا نمكها، چربیها و اسیدهای موجود در پوست دست باعث خوردگی نقره می شوند. در صورتیكه از داروهایی استفاده می كنید كه میزان اسیدیته پوست را تغییر می دهند، زیورآلات نقره ای را روی لباس بیاندازید تا از تماس مستقیم آنها با پوست جلوگیری شود. توصیه می شود كه ظروف نقره ای (مخصوصا استرلینگ سیلور) را هیچگاه داخل ماشین ظرفشویی قرار ندهید، زیرا گرمای ایجاد شده در طول مدت شستشو توسط این ماشینها، برروی نقره تأثیر می گذارد. وسایل و ظروف نقره ای را نزدیك شعله آتش یا شومینه قرار ندهید. در صورتیكه قصد شستشوی ظروف نقره ای توسط ماشین ظرف شویی را دارید، ابتدا مواد غذایی باقیمانده برروی ظروف را با آب شسته، سپس آنها را در داخل ماشین قرار دهید و از مواد پاك كننده ای استفاده كنید كه حاوی اسانس و عطر لیمو و یا كلر نیستند.به خاطر داشته باشید كه قبل از دورخشك كن ماشین ظرفشویی، ظروف نقره ای را از ماشین بیرون آورده و با یك پارچه نرم كاملا خشك نمایید.

منبع: www.aftabir.com