وظیفه و شغل یک دندانساز بدین ترتیب است که پس از اینکه دندانپزشک از بیمار قالب گیری کرد و این قالب را برای لابراتوار ارسال نمود دندانساز بایستی براساس طرح درمان و نظر دندانپزشک ، پروتز دندانی مناسب برای بیمار را تهیه نماید.

با توجه به این توضیحات یک دندانساز و یا لابراتوار دندانسازی بـه هیچ وجه حق پذیرش مستقیم بیمار ( از قبیل پذیرش بیمار، معاینه ، امتحان پروتز ، تطبیق رنگ دندان ها،قالب گیری و … ) را ندارد.

?لابراتوار دندانسازی چیست؟

 

لابراتوار دندانسازی به محلی اطلاق می شود که طبق ضوابط و مقررات وزارت بهداشت و درمان وآموزش پزشکی پس از اخذ مجوز قانونی جهت ساخـت انواع پروتزهای دندانی متحرک ، ثابت و اپلاینس (دستگاه های کمکی) دایر می گردد.

?چه راهی برای اخذ مدرک دندانسازی است؟

  در حقیقت تنها راه دریافت مدرک دندانسازی در ایران شرکت در آزمون سراسری و کسب تراز حد نصاب لازم برای رشته تکنسین پروتزهای دندانی می باشد. البته این رشته از سطح کاردانی به کارشناسی ارتقاء پیدا کرده بود که متاسفانه برگشت به عقب داشته و در مقطع کاردانی دانشجو می پذیرد.

در صورت قبولی در کنکور و گذراندن دوره دو ساله تحصیلی می توانید هم به صورت مستقل اقدام به تأسیس لابراتور کنید و یا در مراکز دندان پزشکی فعالیت کنید.

هرگونه وعده در خصوص اعطای مدرک دندانسازی واهی بوده و به هیچ عنوان رسمیتی ندارد. همچنین سرتیفیکت هایی (گواهی نامه) در این خصوص داده می شود که فقط جنبه افتخاری داشته و هیچگونه اعتبار کافی برای دریافت مجوز لابراتوار دندانسازی از سوی وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی ندارد.

?دندانسازی آکادمیک(تحصیل در دانشگاه) یا دندانسازی تجربی؟

حرفه دندانسازی یک حرفه بشدت مهارت محور است.در کنار مهارت حتما علم و دانش نیز برگ برنده در هر حرفه ای می تواند باشد که دندانسازی نیز از این قاعده مثتثنی نیست.

جهت یادگیری این امور، هم می توانید رشته تکنسین پروتزهای دندانی را در دانشگاه دنبال کنید و هم اینکه می توانید بصورت تجربی اقدام به یادگیری این حرفه نمایید.

بعلت ذات و سیاست آموزشی دانشگاه ها بخصوص در ایران که تمرکز زیادی روی تئوریک کار است دوستان کمتر مهارت لازم را در دانشگاه بدست می آورند.البته کلاس های عملی مربوطه وجود دارد اما به قول اساتید باید شاگردی کرد و توصیه خود اساتید نیز این است که در کنار تحصیل،خارج از دانشگاه با کارآموزی و یا کار در لابراتوارها در شرایط واقعی کار کنند.

از آن طرف بسیاری از اشخاصی که بصورت تجربی اقدام به مهارت آموزی می کنند با توجه به کمبود اطلاعات علمی و یا مشخص نبودن اینکه از چه شخصی با چه میزان مهارتی آموزش می بینند شاهد مشکلات زیادی در کیفیت ساخت پروتزهای دندانی توسط این عزیزان هستیم.

از لحاظ قانونی مجوز تاسیس “لابراتوار دندانسازی” فقط به دارندگان مدرک دانشگاهی پروتزهای دندانی اعطا می گردد.

اما بعلت اینکه این گروه شغلی در هیچ حالتی اجازه کار برروی بیمار را ندارند و صرفا روی قالب هایی که دندانپزشک از بیمار تهیه می کند کار کرده و همچنین وظیفه ارتباط با بیمار و تمام مسئولیت درمان برعهده خود دندانپزشک خواهد بود افراد بسیاری در این زمینه بصورت دندانساز تجربی فعالیت می کنند و دولت در موضوع لابراتوارهای بدون مجوز ورود نکرده و تا شاکی خصوصی وجود نداشته باشد اقدامی نمی کند همچنین این سال ها جامعه دندانسازان ایران در صدد ساماندهی دندانسازان تجربی می باشد.

?موقعیت شغلی دندانسازی در ایران؟

  حقیقت این است که روز به روز با توجه به شروع افزایش میانگین سنی مردم ایران به تعداد درمان خواهان(بیماران) در حوزه سلامت افزوده می شود.

در پی این نیاز و با نگاه دقیق تر به حوزه دندانپزشکی رشد چشمگیری را شاهد بوده ایم و سرمایه گذاران زیادی وارد این بخش شده اند.از رشد تعداد کلینیک های دندانپزشکی می توانید به خوبی این موضوع را درک کنید. از موارد زیبایی تا ایمپلنت ها که خوب جای خود را در بازار باز کرده اند.

تمامی کلینیک ها برای ساخت پروتزهای دندانی نیاز به همکاری به دندانساز یا لابراتوارهای دندانسازی دارند. در این سال ها مواردی متعددی داشتیم که کلینیک های دندانپزشکی برای داشتن یک لابراتوار اختصاصی افرادی را با تائید مسئول فنی کلینیک(دندانپزشک) برای آموزش ساخت پروتز به مرکز آموزش های دنت معرفی می کردند و ما در خدمتشان بودیم.

برای آشنایی با سایر مشاغل پزشکی در سامانه زمات با ما همراه باشید.

Showing 10 from 65 Items

Toggle Filters
Count
Sort by
Order