آشنایی با پنجره های دوجداره

آشنایی با پنجره های دوجداره

امروزه کارشناسان انرژی به این نتیجه رسیده اند که 40 درصد اتلاف انرژی ساختمان ها از طریق پنجره ها  می باشد. یکی از مهمترین راه هاي جلوگيري از اين اتلاف انرژي استفاده از درب و پنجره دوجداره با شيشه هاي دوجداره مي باشد، به طوري كه در حال حاضر 70 درصد ساختمان هاي قاره اروپا از اين نوعدرب و پنجره دوجداره بهره مي برند.

عموما پنجره های دوجداره، با عنوان فنی UPVC(Unplasticised Poly Vinyl Chloride) شناخته می شوند هرچند که در کشور ما واژه پنجره دوجداره به پنجره هایی که قاب آن از جنس های فلزی بوده و شیشه آن دوجداره می باشد نیز گفته می شود. اين ماده يك نوع ترموپلاستمدرن متشكل از مشتقات اصلي نفت خام و نمك طعام است. علاوه بر این نوع پنجره دوجداره، امروزه پنجره های دیگری نیز با عنوان پنجره های چوبی، آلومینیومی و آهنی دوجداره نیز به خریداران پیشنهاد می گردد ک بعضا در کنار قیمت مناسب تر، برخی از ویژگی های اصلی پنجره های دوجداره را دارا نمی باشند. لذا در این مقاله ضمن مقایسه انواع این پنجره های موجود در بازار، به شناخت پنجره های اصلی دوجداره (UPVC) می پردازیم.

مقايسه درب و پنجره هاي چوبي، آلومينيمي و UPVC

  • پنجره هاي چوبي: چوب سرما و گرما را عبور نمي دهد. اما چوب خاصيت شكنندگي و سوراخ شدن دارد. بنابراين در طول زمان به خصوص در قسمت هاي خارجي ترك خورده و مي شكند.

پنجره هاي آلومينيمي: پنجره هاي آلومينيمي داراي عمر بيشتري نسبت به چوب بوده و همچنين سبكتر و نازكتر است. حمل و نصب ساده تري نيز دارد. هرچند می توان این شیشه این پنجره ها را دوجداره ساخت، اما از آنجا که بدنه قاب این نوع پنجره ها عايق نبوده و در نتيجه گرما را هدر داده، سرما را به داخل راه داده و عرق مي كند، عملا خواص کامل پنجره های دوجداره را ندارند. آلومينيم يك فلز بوده و در مقابل خوردگي و زنگ زدگي آسيب پذير است و به مرور زمان آسيب پذيرتر مي شود. تورفتگي و خراش خوردگي آلومينيم قابل تعمير نبوده و بايد كلاً تعويض گردد. گوشه هاي درب ها و پنجره هاي آلومينيمي به صورت مكانيكي به يكديگر متصل مي شوند كه باعث آسيب پذيري آن در برابر تغيير شكل خواهد بود.

پنجره هاي آهني: پنجره هاي آهنی نیز به صورتدوجداره قابل ساخت می باشند. حسن آنها قیمت مناسب تر ، قابل ترمیم بودن (مثلا در صورت شکستگی لولاها) و رنگ پذیری ناسب می باشد. اما همان مشکلات عایقی پنجره های آلومینیومی را داراست. به علاوه درزگیری آن نیز معمولا به درستی قابل انجام نبوده و در هنگام بارندگی باعث نفوذ آب از اطراف به داخل پنجره می شود. زنگ زدگی به مرور زمان از دیگر مشکلات این نوع پنجره ها می باشد.

پنجره هاي دوجداره  : پنجره هاي UPVC از ماده سخت و محكم UPVC ساخته شده است. شكل چند محفظه اي آن باعث مي شود در مقابل هدر رفتن گرما و سرما و تعريق مقاوم باشد. پنجره  UPVC زمانيكه در برابر گرما و سرماي خيلي زياد قرار مي گيرد تغيير شكل نمي دهد. هسته فلزي آن تضمين مي كند كه UPVC فرم و پايداري خود را حفظ مي كند. گوشه هاي درب ها و پنجره هاي UPVC به صورت مكانيكي بهم متصل نمي شوند بلكه به يكديگر جوش داده مي شوند كه باعث مي گردد درب يا پنجره به صورت يك قالب بهم پيوسته و يك تكه باشد  در صورتی که این نوع پنجره ها توسط سازندگان معتبر ساخته نشود، . با گذشت زمان اندکی از نصب آن دچار تغییر حالت شده و فرم عایقبندی آن از بین می رود به علاوه آنکه از نظر ظاهری نیز دچار کهنگی می شود.

  • شیشه دوجداره چیست؟

استفاده از شیشه های دو جداره به دلیل حفظ انرژی حرارتی – برودتی و کاهش آلودگی صوتی در پنجره ساختمان بیمارستان ها ، کتابخانه ها ، موزه ها ، و ساختمانهای حاشیه خیابان های پر تردد کار برد وسیع دارند . اخیرا برای ایمنی وآسایش بیشتر پنجره وسایل نقلیه عمومی مانند واگن های قطار و اتوبوس های بین شهری نیز با شیشه های دو جداره تجهیز شده اند . میانگین سر و صدا در شهرهای بزرگ در حدود 65 تا 70 دسیبل است . این در حالی است که شدت صوت مجاز برای بیمارستان ها و محیط هایی از این قبیل حداکثر 39 دسیبل است . شیشه های دو جداره می توانند شدت صوت را حدود 50 دسیبل کاهش دهند . و آن را به مرز 20 تا 30 دسیبل برسانند . علاوه بر این شیشه های دو جداره انتقال گرما را به شیوه های گوناگون و با رعایت نمودن اصول مهندسی تا حد زیادی کاهش می دهند. لایه های هوای خشک که خود عایق طبیعی محسوب می شوند بین دو جداره شیشه محبوس مي شود  که قابل مقایسه با یک پوشش فایبر گلاس است .
  • انواع درب و پنجره دوجداره  درب و پنجره هاي  UPVC:

درب و پنجره دوجداره با یراق یک طرف بازشو ( Single Opening )

درب و پنجره دوجداره با یراق دو طرف بازشو ( Double Opening )

درب و پنجره دوجداره با یراق کشویی ( Sliding )

درب و پنجره دوجداره UPVC فرانسوی با مولیون متحرک ( French Window )

انواع شیشه های دو جداره:

ساده: این نوع شیشه از دو جداره شیشه فلوت ساده تشکیل شده است .
رنگی:  این نوع شیشه از یک جداره رنگی و یک جداره ساده تشکیل شده است .
رفلکس:  این نوع شیشه دو جداره از یک جداره ساده و یک جداره شیشه رفلکس ساخته می شود که جداره شیشه رفلکس باید به طرف بیرون قرار گیرد . شیشه های رفلکس از عبور نور شدید خورشید به شدت جلوگیری می کنند ولی ایراد آنها این است که داخل ساختمان را تاریک کرده و در شب داخل ساختمان نمایان است .
سکوریت : شیشه های سکوریت برای محل های پرخطر و پر تردد در نظر گرفته می شود . شیشه سکوریت در هنگام شکستن کاملاً خرد شده و باعث ایجاد تیکه های بزرگ و خطرناک شیشه نمی گردد .شیشه های جانبی خودروها از نوع سکوریت است .
لمینت: شیشه های لمینت معمولاً در کارخانه تولید شیشه از دو جداره شیشه ساده به ضخامت ۳ میلی متر و یک لایه رزین در وسط آنها تشکیل شده است . شیشه لمینت در موقع برخورد مانع سخت به آنها خرد نشده و تنها ترک بر می دارد . شیشه های جلو و عقب خودروها از نوع لمینت است.

    • منبع: www.apartmaneman.ir