هرآنچه باید از دوربین ها بدانیم

هرآنچه باید از دوربین ها بدانیم

یکی از بهترین اختراعات بشر برای ثبت لحظه های ناب و دوست داشتنی زندگی دوربین های عکاسی هستند . این دستگاه که حالا سایز بسیار کوچکی دارد در تلفن های همراه هوشمند با کیفیت بالا وجود دارد .

در مقایسه با دوربین عکاسی دوربین فیلمبرداری به دلیل وجود تایم بیشتر دارای جزئیات بیشتری است و می توان لحظه ها و خاطرات را بهتر مرور کرد .

نکات مهم برای خرید دوربین

در این بخش باید به 2 نکته توجه کنید؛ اینکه دوربین‌تان چه اندازه‌ای داشته باشد و چقدر می‌خواهید هزینه کنید. میزان توانایی زوم لنز، حساسیت و نورسنجی برای فیلمبرداری در محیط‌های پرنور ویا کم نور از عواملی هستند که می‌توانند عیار یک هندی‌کم را مشخص کنند. در حال حاضر یک مدل دوربین‌های بسیار کوچک وارد بازار شده که به دوربین‌های Go Pro معروف است. این دوربین‌ها به قدری کوچک هستند که روی کلاه، عینک و یا مچ دست شما بسته می‌شوند و می‌توانند از موقعیت‌های ویژه همچون اسکی، شنا، دویدن و هر مورد دیگری که نیاز به‌دست شما نباشد فیلمبرداری کنند. البته قیمت این دوربین‌ها هم مثل کارایی‌شان بالاست!

به شارژ اهمیت دهید

حتی در محیط خانه که دسترسی به برق هم دارید، بهتر است یک باتری کاملا شارژ شده کنارتان داشته باشید اما اگر می‌خواهید به تعطیلات یا طبیعت بروید و چند ساعتی فیلمبرداری کنید، باید یک باتری اضافه هم داشته باشید. این روز‌ها فروش باتری‌هایی که اصطلاحا به «بک آپ» شهرت یافته‌اند برای موبایل‌ها و دوربین‌ها معمول شده است. این منابع انرژی، معمولا ۴ تا ۵ برابر میزان شارژ باتری را در خود ذخیره دارند و پس از اتمام انرژی می‌توانند برق دوربین‌تان را تأمین کنند. هنگام خرید باتری شارژی اضافه هم به‌مدت زمان شارژ و حجم آن توجه داشته باشید. باتری‌هایی که حجم بالاتری دارند دیر‌تر شارژ می‌شوند اما در عوض می‌توانند عمر طولانی‌تری از انرژی و ولتاژ بالاتری را ضمانت کنند.

تنظیم دقیق نور

هنگام فیلمبرداری یا عکاسی، یکی از مهم‌ترین و حیاتی‌ترین نکاتی که باید رعایت و تنظیم شود بحث نور و رنگ است. در بحث نور 3 عامل اصلی تأثیرگذار هستند؛ رنگ نور، شدت نور و همین‌طور کنتراست! هر چه تنظیم این 3 عامل با دقت بیشتری صورت بگیرد تصویری که ثبت می‌شود کیفیت بالاتری خواهد داشت. اصولا دوربین‌هایی که بتوانند پهنه نور بیشتری را بگیرند و نشان بدهند، کارایی بالاتری دارند و قیمتشان هم بیشتر است؛ مثلا شما در حال فیلمبرداری از طبیعت در حالت آسمان آفتابی هستید. اگر شما خورشید و پرتوی نور آن را با زمین در یک کیفیت مطلوب ثبت کنید مشخص می‌شود که تنظیمات و یا توانایی دوربین شما کاملا درست و بالا بوده است. برای تنظیم میزان ورودی نور به دوربین باید سراغ تنظیم دیافراگم دوربین بروید.

این کار باعث خواهد شد که در محیط‌های پرنور مثل طبیعت با هوای آفتابی یا محیط‌های کم‌نور مثل فیلمبرداری در شب بتوانید تصاویر باکیفیت داشته باشید. برای این کار، کافی است سراغ منوی دوربین رفته و در بخش تنظیمات واژه دیافراگم را پیدا کنید. حالا اگر محیط‌تان کم‌نور است به دیافراگم بالا نیاز دارید و اگر محیط‌تان پر نور است به دیافراگم پایین! نکته دیگر در این‌باره اینکه بیشتر شرکت‌هایی که دوربین‌های فیلمبرداری خانگی می‌سازند با ایجاد المان‌های پیش فرض کار شما را راحت کرده‌اند. این المان‌ها به‌صورت اشکالی مانند آفتاب، ابر، طبیعت و خانه نشان داده می‌شوند و شما با انتخاب هر کدام از اینها، دوربین‌تان را به‌صورت خودکار تنظیم خواهید کرد.

لرزش را کم کنید

یکی از مواردی که می‌تواند روی کیفیت فیلمبرداری شما تأثیرگذار باشد لرزش دست هنگام فیلمبرداری است. این مشکل هنگامی که شما مجبورید حین فیلمبرداری جایتان را عوض کنید یا حرکت داشته باشید بیشتر دیده می‌شود. البته دوربین‌های جدید مجهز به لرزش‌گیر اتوماتیک یا‌‌ همان «استب لایرز» هستند که تکان‌ها را به حداقل رسانده و این مشکل را تا حدودی حل می‌کنند. اگر سوژه فیلمبرداری‌تان در مکانی ثابت است می‌توانید از پایه دوربین برای رفع لرزش‌های احتمالی بهره ببرید. اگر هم مجبورید دوربین را روی دست‌تان بگیرید، برای ثابت ماندن آن می‌توانید دست دیگرتان را درگیر کنید و آن را به‌صورت یک پایه، زیر دست فیلمبرداری‌کننده قرار دهید و یا اینکه دست‌تان را به جایی تکیه دهید.

با دوربین زوم کنید یا نه؟

خیلی وقت‌ها پیش می‌آید که شما به‌عنوان فیلمبردار دوست دارید روی تصویر یا سوژه خاصی زوم کنید. زوم کردن روی سوژه در 2 حالت رخ می‌دهد؛ اول اینکه شما ابتدا روی سوژه زوم می‌کنید و سپس دکمه فیلمبرداری را می‌زنید. در حالت دوم نیز همانطور که دارید فیلمبرداری می‌کنید روی سوژه‌تان زوم داشته باشید. در بخش اول کافی است که کادربندی درستی از سوژه داشته باشید. اما در حالت دوم باید با زوم کردن یا از زوم درآمدن روی سوژه معنا و مفهومی را به بیننده برسانید؛ مثلا در اجراهای تلویزیونی، روی مجری زوم می‌کنند و بعد می‌بینید که دوربین به‌تدریج از حالت زوم خارج می‌شود تا فرصت خداحافظی و دورشدن مجری را بهتر القا کند! هنگام زوم کردن مراقب باشید که دست‌تان زیاد نلرزد. یادتان باشد زوم کردن یا از حالت زوم خارج شدن مداوم و زیاد، می‌تواند احساس خستگی در بیننده ایجاد کند!

علم کادربندی

درباره کادربندی هم باید چشم‌مان را عادت بدهیم تا همیشه تصاویر را افقی ببینیم. مثلا زمانی که ما عکاسی یا نقاشی می‌کنیم، می‌توانیم اشخاص یا اشیا را عمودی کار کنیم اما لنز دوربین همانند چشم انسان همه‌‌چیز را افقی می‌بیند و در این حالت، بخشی از تصویر شما به‌طور طبیعی خالی می‌ماند. اگر می‌خواهید از یک صورت که حالتی عمودی دارد فیلمبرداری «کلوز آپ» کنید باید به سمت نگاه آن شخص توجه داشته باشید و فضای خالی را در‌‌ همان سو قرار دهید. با این کار می‌توانید وزن تصویر و سوژه را به خوبی رعایت کنید. در فیلمبرداری‌ها به وزن سوژه هم توجه داشته باشید؛ مثلا اگر یک نوه در کنار مادربزرگش نشسته، باید ببینید که می‌خواهید کانون توجه شما نوه باشد یا مادربزرگ. هر کدام که در آن تصویر وزن بیشتری برای شما داشته باشند در نقطه طلایی کادر شما قرار می‌گیرند.

قبل از استفاده لنز را تمیز کنید

قبل از فیلمبرداری با موبایل یا دوربین، از تمیز بودن لنز آن مطمئن شوید. بهترین شیوه برای تمیز کردن لنز، استفاده از یک دستمال نرم و مایع شیشه‌شور حاوی الکل است تا زود محو شود و رسوب به جا نگذارد.

ویرایش در نرم افزار

پس از آنکه فیلمبرداری‌تان تمام شد می‌توانید برای ویرایش تصاویر خام از نرم‌افزارهای ویژه استفاده کنید. اگر فیلم را روی نوار ضبط کرده باشید، برای ویرایش لازم است که تصاویر را ابتدا به فایل دیجیتال تبدیل کنید. سپس فایل دیجیتال یا اصطلاحا «کپچر» شده را با استفاده از نرم افزارهای عمومی که کار کردن با آنها چندان هم مشکل نیست، ویرایش کنید.

فیلمبرداری با موبایل

گوشی‌های تلفن همراه طی سال‌های گذشته این امکان را فراهم کرده‌اند که بتوان با آنها با کیفیت نسبتا مطلوب فیلمبرداری کرد.

درست دست بگیرید: یادتان باشد دوربین را به‌صورت افقی، با 2 دست و محکم توی دست‌تان بگیرید و کنترل انگشتانتان را هم داشته باشید تا روی لنز قرار نگیرد.

لرزش‌ها را کم کنید: گاهی اوقات هنگام فیلمبرداری موبایلی، حرکت دادن دست یا جابه‌جا شدن اجتناب‌ناپذیر است. در این هنگام به محیط اطرافتان توجه داشته باشید تا به جایی نخورید. سعی کنید تا آنجا که ممکن است از لرزش موبایل جلوگیری به عمل آورید تا تصاویرتان تار یا لرزان نشود.

مهم بودن کیفیت

دوربین ها و گوشی های همراه دارای کیفیت های مختلف فیلمبرداری هستند . اگر خواهان فیلمبرداری با کیفیت بالا هستید قبل از آن مطمئل شوید که حافظه تان خالی است تا در هنگام فیلمبرداری دچار مشکل نشوید .

منبع : hamshahrionline.ir