موسسات خیریه دقیقا به چه فعالیتهایی میپردازند؟
یک موسسه خیریه فعالیتهای مختلفی انجام میدهد و البته برخی از این موسسات به صورت تخصصی یک فعالیت را انجام میدهند که در مورد این موسسات تخصصی توضیحاتی خواهیم داد.
- تامین هزینههای درمانی
- تامین حقوق ماهیانه خانوادههای نیازمند
- تامین هزینههای کودکان بیسرپرست یا بدسرپرست
- تامین هزینههای تحصیلی کودکان
- تامین هزینههای مجلس ترحیم
- فراهم کردن شرایط وام بدون بهره برای خانوادههای نیازمند
- کمک به مردم آسیب دیده
- کمک به معلولان و سالمندان
- کمک به افراد در شرایطی مثل سیل، زلزله و شرایط اضطراری از جمله وظایف و فعالیتهایی است که خیریهها میتوانند انجام دهند.
انواع موسسات خیریه و کارکرد آنها
همانگونه که در تعریف موسسات خیریه گفتیم هدف از تشکیل موسسات خیریه رفع نیازهای افراد محروم و نیازمند جامعه است. نیازهای جامعه موضوعات مختلفی دارند و موسسات بر اساس موضوع فعالیت، دستهبندیهایی دارند. ما در این قسمت به معرفی موسسات براساس موضوع فعالیتهایشان میپردازیم تا بیشتر با انواع آنها آشنا شوید.
سازمانهای خیریه توزیعکننده:
این موسسات کمکهای نقدی و غیرنقدی را جمع میکنند و توسط خود موسسه بین نیازمندان توزیع میشود.
فعالیتهای این سازمانها شامل تبلیغات برای جمعآوری کمکها و معرفی فعالیتهاشون، جمعآوری کمکهای نقدی و غیرنقدی، شناسایی افراد نیازمند و محروم و توزیع کمکهای بین این افراد است.
موسسات خیریه حوزه بهداشت و درمان:
همانطور که از عنوان آن مشخص است حوزهی فعالیت آنها درمانی و پزشکی است و به صورت یک درمانگاه کوچک تا بیمارستانهای بزرگ فعالیتهای درمانی بشردوستانه انجام میدهند.
در این درمانگاهها و بیمارستانها افراد نیازمند به صورت رایگان ویزیت و درمان میشوند و داروهای مورد نیاز بیماران نیز تامین میشود.
البته بعضی از موسسات در این حوزه به شکلی دیگر فعالیت میکنند و آن تامین هزینههای بیمارستان، دارو و درمان بیماران توسط این سازمانها است.
موسسات خیریه عمرانی:
نیاز به تامین مسکن و حداقل امکانات آموزشی مثل ساختمان مدرسه از دیگر نیازهای افراد است.
برخی از موسسات فعالیتهای خود را به بخش عمرانی معطوف کردهاند و سعی میکنند با ساخت مدارس و سرپناه ارزان قیمت برای خانوادههای محروم کاری انجام دهند.
موسسات خیریه نگهداری یا سرپرستی:
در جامعه گاهی افرادی وجود دارند که نیازی غیر از نیازهای پولی و تامین پوشاک و مسکن دارند، نیازهای آنها نیازهای مراقبتی و نگهداری میباشد.
افرادی مانند سالمندان، معلولین جسمی-حرکتی و یا ذهنی و افراد بی سرپرست نیاز به نگهداری و مراقبت دارند و برخی موسسات خیریه در این حوزه فعالیت میکنند و نیاز این عزیزان را تامین میکنند.
موسسات خیریه پژوهشی:
رفع مشکلات و نیازهای اساسی جامعه نیاز به تحقیق و پژوهش دارد. موسساتی مانند موسسه تحقیقات سرطان که بر روی داروها و بیماری سرطان و تولید داروی ارزان کاری انجام میدهند، هدف خود را پژوهش قرار دادهاند تا یک مشکل را اساسی حل کنند.
سازمانهای خیریه آموزشی:
آموزش یک امر الزامی و اساسی برای آگاهیبخشی بین افراد جامعه است و فقر و یا دلایلی دیگر نباید بعضی افراد را از آموزش محروم کند.
بنابراین موسسات خیریه یکی از اهداف خود را آموزش افراد محروم جامعه قرار
میدهند.
آموزش معلولین و افراد عقبماندهی ذهنی، افراد محروم، کودکان بیمار و… از افرادی هستند که موسسات سعی میکنند به آنها آموزش دهند.
خود این موسسات به چند دسته تقسیم میشوند.
موسسات سوادآموزی، مشاورهای، افراد محروم، معلولین و آموزش فنی و حرفهای ویژه افراد محروم.
موسسات خیریه خدمات مشاور:
زندگی بین مشکلات فراوان برای افراد محروم گاهی منجر به اتفاقات ناخوشایند یا مسائل روحی و روانی میشود و افرادی که هزینهای برای روند عادی زندگی ندارند، توان مالی برای مراجعه به مشاوره ندارند. بنابراین موسسات خیریه کار مشاوره به این افراد را انجام میدهند و سعی میکنند بدون حقالزحمه به آنها مشاوره دهند و مشکلاتشان را حل کنند.
مشاوره حقوقی و خانواده، مشاوره تحصیلی و آموزشی، مشاوره شغلی، مشاوره درمانی، مشاوره تربیتی و روانی از جمله مشاورههایی است که موسسات خیریه در اختیار افراد قرار میدهند.
موسسات توانیابی و بازپروری:
برخی افراد به خاطر وقوع اتفاقاتی مسیر عادی زندگیشان تغییر میکند و این تغییرات گاهی منجر میشود که افراد توانایی کار کردن را از دست بدهند و در تامین زندگی برای آنها مشکل ایجاد شود.
افرادی مانند معتادین، معلولین، کودکان و نوجوانان بیسرپرست یا بدسرپرست نیاز به کمک دارند و موسساتی در این زمینه فعالیت دارند و به این افراد کمک میکنند.
موسسات خیریه چگونه کسب درآمد میکنند؟
موسسات خیریه علاوه بر کمکهای نقدی و غیرنقدی، سعی دارند تا از راههای مختلف درآمدزایی کنند تا به افراد بیشتری کمک کنند.
برگزاری بازارچهها، همایشها، استفاده از دنیای دیجیتال و مجازی و فروش محصولات دست ساز، ایجاد کمپینهای مردمی و برگزاری رویدادهای خلاقانه سعی در درآمدزایی و تامین هزینههای مربوط به خیریه میباشند.