انجیر حاوی قند فراوان است و حدود ۵۰ درصد انجیر خشک را قند تشکیل می دهد. همچنین منبع غنی از پتاسیم ، منیزیم ، کلسیم ، فسفر و ویتامین های C , B , A است.
انجیر حاوی لیگنین که نوعی فیبر غذایی است، می باشد. لیگنین غیرمحلول است و نقش عمده ای در جلوگیری و رفع یبوست دارد.
سایر خواص غذایی انجیر عبارتند از :
1- از انجیر می توان در رژیم های غذایی خاص مثل رژیم کم چربی ، کم سدیم ، پرفیبر ، کاهش وزن ، دیابتی و حتی رژیم غذایی مدیترانه ای استفاده کرد.
2- انجیر حاوی سدیم و چربی نمی باشد و مانند سایر میوه ها بدون کلسترول است.
3- ۴۰ گرم انجیر تازه یا یک چهارم لیوان از خرد شده ی آن، معادل یک واحد میوه است.
4- انجیر، حاوی فیبر غذایی بالایی است و هر واحد آن ۲۰ درصد نیاز روزانه را تأمین می نماید که بیش از هر نوع میوه تازه یا خشک می باشد.
5- انجیر بیشتر از سایر میوه ها املاح دارد.
۴۰ گرم انجیر تازه حاوی ۲۴۴ میلی گرم پتاسیم ( ۷ درصد نیاز روزانه ) ، ۵۳ میلی گرم کلسیم ( ۶ درصد نیاز روزانه ) و ۲/۱ میلی گرم آهن ( ۶ درصد نیاز روزانه ) است.
-خواص درمانی انجیر
انجیر از نظر طب قدیم ایران ، گرم است .
– تعرق بدن را افزایش می دهد .
– ادرار آور است .
– حرارت بدن را کاهش می دهد .
– چاق کننده است و کسانی که می خواهند وزن اضافه نمایند آن را با شیر مخلوط کنند و در بین غذاها میل کنند.
– انجیر ( تازه یا خشک ) یبوست را رفع می کند و یکی از بهترین میوه ها برای پاک کردن روده بزرگ و رفع یبوست می باشد .
در قدیم برای درمان یبوست از شربت انجیر استفاده می کردند .
– برای درمان ناراحتی های سینه حدود ۲۰ گرم از خرما ، عناب ، انجیر خشک و مویز را با هم مخلوط کرده و آسیاب می کنند.
سپس این پودر را با یک لیتر آب می جوشانند تا حجم آن به نصف برسد . از این جوشانده می توان به مقدار سه فنجان در روزمصرف نمود .
– جوشانده انجیر خشک برای درمان التهاب مجاری دستگاه تنفسی ، کلیه ، ذات الریه ، ذات الجنب ، سرخک ،مخملک و آبله مفید می باشد .
– جوشانده غلیظ انجیر خشک برای بهبود سرماخوردگی بسیار مفید است و غرغره کردن آن گلودرد را درمان می کند.
– برای درمان سیاه سرفه ، برونشیت و ذات الریه از ” قهوه ی انجیر” استفاده کنید. برای درست کردن این قهوه ، انجیر خشک را ابتدا بو می دهند و سپس آن را آسیاب می کنند تا بصورت پودر درآید .
– دستگاه هاضمه را تقویت می نماید .
– سوپ انجیر برای افزایش شیر در زنان شیرده مفید است .برای تهیه سوپ ، انجیر نرسیده را با گوشت بپزید .
– برای درمان ورم گلو ، ۵۰ گرم انجیر زرد را در ۵۰۰ گرم شیر بریزید و مدت ۱۵ دقیقه بگذارید بماند. سپس آن را غرغره کنید و مقدری از آن را نیز بنوشید. می توانید آن را با عسل هم شیرین نمایید.
– انجیر خشک جوشیده شده در شیر برای درمان آنژین ، ورم لثه و ورم مخاط دهان مفید است .
– برای کاهش درد مفاصل، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه موثر است . این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج می کند و درد را از بین می برد.
– انجیر خشک خیسانده در آب یا شیر ، موثرترین درمان برای رفع یبوست است.
-. انجیر با میوه های اسیدی مانند پرتقال و گریپ فروت سازگار نیست .
– انجیر برای کسانیکه قند خونشان پائین می آید و احساس ضعف می کنند بسیار مناسب است، زیرا قند آن به سرعت در روده کوچک جذب می شود.
– – انجیر، قوای جنسی را زیاد می کند و رطوبت و سردی را که موجب ضعف نیروی آمیزش است ، برطرف می نماید.
– انجیر تقویت کننده کبد است .
– دم کرده انجیر با شنبلیله ، برای سینه درد مفید است
– برای رفع ورم طحال، انجیر را به مدت ۹ روز در سرکه خیس کنید و هر روز پنج عدد از آن را با سرکه بخورید .
– انجیر ضد سرطان است .
– انجیر در معالجه بیماری های پوستی موثر است .
– انجیرسرشار از پتاسیم است و تامین کننده سلامتی کودکان ضعیف و کم خون و بی اشتها ست.
– مخلوط انجیر و عسل به طور مساوی ، برای درمان زخم معده بسیار مفید است.
– انجیر به علت داشتن پتاسیم، درجه قلیائیت بدن را بالا می برد و در دفع اوره و چربی خون بسیار موثر می باشد.
– شربت انجیر، تسکین دهنده دردهای گلو و سرفه می باشد.
مضرات انجیر
– انجیر برای کبدهای ضعیف مناسب نیست و آنهایی که کبد ضعیف دارند ، باید انجیر را با گردو بخورند.
– زیاده روی در مصرف انجیر باعث نفخ شکم و اسهال می شود و برای چشم نیز مضر است .
– انجیر برای مبتلایان به بیماری قند مضّر است.
– انجیر برای مبتلایان به اختلال معده و روده مضّر است.
– زیاده روی در خوردن انجیر، برای معده و چشم زیان آور است و خنثی کننده زیان آن، کرفس است.
خرید و نگهداری انجیر
هنگام خرید انجیر دقت نمایید که تازه و پوست آن صاف باشد. اگر بوی ترشیدگی می دهد، آن را نخرید ، زیرا این بو نشان می دهد که قند موجود در انجیر تخمیر و میوه خراب می باشد
انجیر تازه را باید در یخچال نگهداری نمایید، اما انجیر خشک را می توانید در یخچال یا در هوای اتاق نگهداری کنید. اما باید در یک ظرف یا بسته بندی بدون هوا و رطوبت باشد که در اینصورت برای چندین ماه می توان آن را نگهداری کرد.
منبع: newmatlab.persianblog.ir