وقتی در حال انجام خانه تکانی هستید توصیه می کنیم مراقب فعالیت های خود باشید و اجازه ندهید بدنتان دچار مشکل شود گرفتگی عضلات از جمله آسیب های رایج بانوان است که خانه تکانی می کنند
یک ماه دیگر سال، نو میشود و از حالا بسیاری از خانوادهها کار خانه تکانی را شروع کردهاند. همانطور که نظافت خانه لذت بخش است اما مشکلات خاص خود را دارد.گرفتگیهای عضلانی یکی از شایع ترین مشکلاتی است که به دلیل یک حرکت نابجا در زمان بلند کردن و جابهجایی اجسام سنگین یا هنگام ساییدن وسایل خانه به منظور نظافت رخ میدهد. گاهی این گرفتگیها پس از انجام فعالیتهای سنگین و هنگام خواب در ساق پا، ران، کمر یا انگشتان دست احساس میشود.
گرفتگی عضلانی در اثر انقباض بیش از حد ماهیچه بهصورت ناگهانی و غیرارادی با درد شدیدی شروع میشود که باعث محدودیت حرکت یا بی حرکتی عضو میشود و علت آن در اثر تجمع اسید لاکتیک درون عضلات یا کم آبی در اثر تعرق زیاد یا به سبب برنامه غذایی ناصحیح است که بدن را با کمبود املاح معدنی و اختلال در الکترولیتها مواجه میکند. در بیشتر موارد گرفتگی یا کرامپ عضلانی با کشش و فشار عضله درگیر التیام مییابد. اما با اصلاح تغذیه میتوان از بروز این مشکل دردناک هنگام فعالیتهای سنگین پیشگیری کرد.
و اما بخور نخورها…
• کم آبی با بروز اختلال در واکنشهای شیمیایی بدن میتواند سبب گرفتگی عضلات شود. با توجه به شیوع بالای پرفشاری خون، اغلب افراد مجبور به استفاده از داروهای مدر برای خروج سدیم مازاد از بدن هستند ضمن این که اغلب خانوادهها عادت کردهاند به محض بروز یبوست از داروهای گیاهی یا شیمیایی مسهل استفاده کنند که خود عامل کم آبی و تهی شدن بدن از ذخایر معدنی میشود. بدتر آن که بیشتر افراد در زمان خستگی به جای نوشیدن آب به خصوص در فصول سرد سال از چای یا قهوه استفاده میکنند که این نوشیدنیها چون حاوی کافئین و مدر هستند، نه تنها آب مورد نیاز بدن را تامین نمیکنند بلکه به میزان زیادی باعث خروج املاح از بدن میشوند.
• اشتباه دیگر آن که برخی افراد به منظور رفع گرفتگیهای عضلانی از قرص نمک یا آب پرنمک استفاده میکنند که با این کار معده تحریک شده و فرد را دچار تهوع و استفراغ و خروج بیشتر آب از بدن میکند. پس برای آن که دچار کرامپهای عضلانی نشوید، هنگام فعالیتهای سنگین و در زمان تعرق به میزان زیاد آب یا دوغ کم نمک خانگی بنوشید.
• عامل دیگری که باعث گرفتگی عضلات میشود برهم خوردن نسبت کلسیم، سدیم، پتاسیم و منیزیم درعضلات است. خوب است بدانید سطوح پایین کلسیم و منیزیم تحریکپذیری اعصاب و عضلات را افزایش میدهد و میتواند کرامپ عضلات بدهد. مصرف چربیهای اشباع و قند سبب کاهش منیزیم و دفع آن میشود. نوشابههای گازدار بهدلیل دارا بودن فسفات ذخایر کلسیم را کاهش میدهد و داروهای فشارخون تنظیم سدیم و پتاسیم را برهم میزند. میوهها، سبزیها، محصولات لبنی کم چرب، غلات کامل و انواع مغزهای آجیلی همچون بادام، گردو، فندق و دانه کنجد و کتان میتواند مقادیر زیادی از این املاح را تامین کند. مکمل ویتامین B کمپلکس نیز با متابولیسم مناسب، انرژی را در عضلات تقویت میکند و در از بین بردن مواد زاید که باعث کرامپ میشود کمککننده است.