خیلی وقتها دوست داریم اتفاقات پیرامونمان را برای همیشه در جایی ثبت کنیم؛ هر وقت هم خواستیم دوباره سراغشان برویم و با دیدن همان تصاویر یادی از آنها داشته باشیم یا همان احساس و اتفاقها را با دیگران به اشتراک بگذاریم.
فيلمبرداري يكي از بهترين راههاي ثبت لحظههايي است كه بعدها ميتوانيم بيشتر دربارهشان گفتوگو كنيم يا به جزئيات همان اتفاقها پي ببريم. هرچند آشنايي با اصول فيلمبرداري براي خودش دورهاي مفصل خواهد شد اما با رعايت و بهكار بستن برخي نكتهها ميتوانيم تصوير باكيفيتتر و مناسب تري را در تاريخ زندگيمان به ثبت برسانيم.
چه جور دوربيني بخريم؟
در اين بخش بايد به 2 نكته توجه كنيد؛ اينكه دوربينتان چه اندازهاي داشته باشد و چقدر ميخواهيد هزينه كنيد. ميزان توانايي زوم لنز، حساسيت و نورسنجي براي فيلمبرداري در محيطهاي پرنور ويا كم نور از عواملي هستند كه ميتوانند عيار يك هنديكم را مشخص كنند. در حال حاضر يك مدل دوربينهاي بسيار كوچك وارد بازار شده كه به دوربينهاي Go Pro معروف است. اين دوربينها به قدري كوچك هستند كه روي كلاه، عينك و يا مچ دست شما بسته ميشوند و ميتوانند از موقعيتهاي ويژه همچون اسكي، شنا، دويدن و هر مورد ديگري كه نياز بهدست شما نباشد فيلمبرداري كنند. البته قيمت اين دوربينها هم مثل كاراييشان بالاست!
خوب شارژ كنيد
حتي در محيط خانه كه دسترسي به برق هم داريد، بهتر است يك باتري كاملا شارژ شده كنارتان داشته باشيد اما اگر ميخواهيد به تعطيلات يا طبيعت برويد و چند ساعتي فيلمبرداري كنيد، بايد يك باتري اضافه هم داشته باشيد. اين روزها فروش باتريهايي كه اصطلاحا به «بك آپ» شهرت يافتهاند براي موبايلها و دوربينها معمول شده است. اين منابع انرژي، معمولا ۴ تا ۵ برابر ميزان شارژ باتري را در خود ذخيره دارند و پس از اتمام انرژي ميتوانند برق دوربينتان را تأمين كنند. هنگام خريد باتري شارژي اضافه هم بهمدت زمان شارژ و حجم آن توجه داشته باشيد. باتريهايي كه حجم بالاتري دارند ديرتر شارژ ميشوند اما در عوض ميتوانند عمر طولانيتري از انرژي و ولتاژ بالاتري را ضمانت كنند.
لرزش را كم كنيد
يكي از مواردي كه ميتواند روي كيفيت فيلمبرداري شما تأثيرگذار باشد لرزش دست هنگام فيلمبرداري است. اين مشكل هنگامي كه شما مجبوريد حين فيلمبرداري جايتان را عوض كنيد يا حركت داشته باشيد بيشتر ديده ميشود. البته دوربينهاي جديد مجهز به لرزشگير اتوماتيك يا همان «استب لايرز» هستند كه تكانها را به حداقل رسانده و اين مشكل را تا حدودي حل ميكنند. اگر سوژه فيلمبرداريتان در مكاني ثابت است ميتوانيد از پايه دوربين براي رفع لرزشهاي احتمالي بهره ببريد. اگر هم مجبوريد دوربين را روي دستتان بگيريد، براي ثابت ماندن آن ميتوانيد دست ديگرتان را درگير كنيد و آن را بهصورت يك پايه، زير دست فيلمبرداريكننده قرار دهيد و يا اينكه دستتان را به جايي تكيه دهيد.
نور را تنظيم كنيد
هنگام فيلمبرداري يا عكاسي، يكي از مهمترين و حياتيترين نكاتي كه بايد رعايت و تنظيم شود بحث نور و رنگ است. در بحث نور 3 عامل اصلي تأثيرگذار هستند؛ رنگ نور، شدت نور و همينطور كنتراست! هر چه تنظيم اين 3 عامل با دقت بيشتري صورت بگيرد تصويري كه ثبت ميشود كيفيت بالاتري خواهد داشت. اصولا دوربينهايي كه بتوانند پهنه نور بيشتري را بگيرند و نشان بدهند، كارايي بالاتري دارند و قيمتشان هم بيشتر است؛ مثلا شما در حال فيلمبرداري از طبيعت در حالت آسمان آفتابي هستيد. اگر شما خورشيد و پرتوي نور آن را با زمين در يك كيفيت مطلوب ثبت كنيد مشخص ميشود كه تنظيمات و يا توانايي دوربين شما كاملا درست و بالا بوده است. براي تنظيم ميزان ورودي نور به دوربين بايد سراغ تنظيم ديافراگم دوربين برويد.
اين كار باعث خواهد شد كه در محيطهاي پرنور مثل طبيعت با هواي آفتابي يا محيطهاي كمنور مثل فيلمبرداري در شب بتوانيد تصاوير باكيفيت داشته باشيد. براي اين كار، كافي است سراغ منوي دوربين رفته و در بخش تنظيمات واژه ديافراگم را پيدا كنيد. حالا اگر محيطتان كمنور است به ديافراگم بالا نياز داريد و اگر محيطتان پر نور است به ديافراگم پايين! نكته ديگر در اينباره اينكه بيشتر شركتهايي كه دوربينهاي فيلمبرداري خانگي ميسازند با ايجاد المانهاي پيش فرض كار شما را راحت كردهاند. اين المانها بهصورت اشكالي مانند آفتاب، ابر، طبيعت و خانه نشان داده ميشوند و شما با انتخاب هر كدام از اينها، دوربينتان را بهصورت خودكار تنظيم خواهيد كرد.
كادربندي چطور باشد
درباره كادربندي هم بايد چشممان را عادت بدهيم تا هميشه تصاوير را افقي ببينيم. مثلا زماني كه ما عكاسي يا نقاشي ميكنيم، ميتوانيم اشخاص يا اشيا را عمودي كار كنيم اما لنز دوربين همانند چشم انسان همهچيز را افقي ميبيند و در اين حالت، بخشي از تصوير شما بهطور طبيعي خالي ميماند. اگر ميخواهيد از يك صورت كه حالتي عمودي دارد فيلمبرداري «كلوز آپ» كنيد بايد به سمت نگاه آن شخص توجه داشته باشيد و فضاي خالي را در همان سو قرار دهيد. با اين كار ميتوانيد وزن تصوير و سوژه را به خوبي رعايت كنيد. در فيلمبرداريها به وزن سوژه هم توجه داشته باشيد؛ مثلا اگر يك نوه در كنار مادربزرگش نشسته، بايد ببينيد كه ميخواهيد كانون توجه شما نوه باشد يا مادربزرگ. هر كدام كه در آن تصوير وزن بيشتري براي شما داشته باشند در نقطه طلايي كادر شما قرار ميگيرند.
با دوربين زوم كنيد يا نه؟
خيلي وقتها پيش ميآيد كه شما بهعنوان فيلمبردار دوست داريد روي تصوير يا سوژه خاصي زوم كنيد. زوم كردن روي سوژه در 2 حالت رخ ميدهد؛ اول اينكه شما ابتدا روي سوژه زوم ميكنيد و سپس دكمه فيلمبرداري را ميزنيد. در حالت دوم نيز همانطور كه داريد فيلمبرداري ميكنيد روي سوژهتان زوم داشته باشيد. در بخش اول كافي است كه كادربندي درستي از سوژه داشته باشيد. اما در حالت دوم بايد با زوم كردن يا از زوم درآمدن روي سوژه معنا و مفهومي را به بيننده برسانيد؛ مثلا در اجراهاي تلويزيوني، روي مجري زوم ميكنند و بعد ميبينيد كه دوربين بهتدريج از حالت زوم خارج ميشود تا فرصت خداحافظي و دورشدن مجري را بهتر القا كند! هنگام زوم كردن مراقب باشيد كه دستتان زياد نلرزد. يادتان باشد زوم كردن يا از حالت زوم خارج شدن مداوم و زياد، ميتواند احساس خستگي در بيننده ايجاد كند!
سراغ نرمافزارها برويد
پس از آنكه فيلمبرداريتان تمام شد ميتوانيد براي ويرايش تصاوير خام از نرمافزارهاي ويژه استفاده كنيد. اگر فيلم را روي نوار ضبط كرده باشيد، براي ويرايش لازم است كه تصاوير را ابتدا به فايل ديجيتال تبديل كنيد. سپس فايل ديجيتال يا اصطلاحا «كپچر» شده را با استفاده از نرم افزارهاي عمومي كه كار كردن با آنها چندان هم مشكل نيست، ويرايش كنيد.
با موبايلم فيلم ميگيرم!
گوشيهاي تلفن همراه طي سالهاي گذشته اين امكان را فراهم كردهاند كه بتوان با آنها با كيفيت نسبتا مطلوب فيلمبرداري كرد.
درست دست بگيريد: يادتان باشد دوربين را بهصورت افقي، با 2 دست و محكم توي دستتان بگيريد و كنترل انگشتانتان را هم داشته باشيد تا روي لنز قرار نگيرد.
لرزشها را كم كنيد: گاهي اوقات هنگام فيلمبرداري موبايلي، حركت دادن دست يا جابهجا شدن اجتنابناپذير است. در اين هنگام به محيط اطرافتان توجه داشته باشيد تا به جايي نخوريد. سعي كنيد تا آنجا كه ممكن است از لرزش موبايل جلوگيري به عمل آوريد تا تصاويرتان تار يا لرزان نشود.
كيفيت را داشته باشيد: گوشيهاي تلفن همراه ميتوانند فيلم شما را در 3 حالت كيفيت پايين، متوسط و بالا ضبط كنند. اگر ميخواهيد فيلمبرداري با كيفيت بالا انجام دهيد حتما پيش از آن از ميزان حجم خالي موبايلتان مطمئن شويد تا وسط كار با پيام پر شدن حافظه مواجه نشويد.
اول تميز كنيد: قبل از فيلمبرداري با موبايل يا دوربين، از تميز بودن لنز آن مطمئن شويد. بهترين شيوه براي تميز كردن لنز، استفاده از يك دستمال نرم و مايع شيشهشور حاوي الكل است تا زود محو شود و رسوب به جا نگذارد.
منبع : hamshahrionline.ir