برای انواع محیطها کاشیهای مناسب و متعددی وجود دارد اما کاشی ای وجود ندارد که برای همه محیطها مناسب باشد لذا کسی نمیتواند کاشی مورد نیاز خود را به طور تصادفی انتخاب کند و مصرف کننده حتما باید انتخاب را آگاهانه انجام بدهد.
هنگامی که می خواهید خرید کنید، روی موارد زیر تامل کنید:
محیطی که کاشی ها در آن بکار می رود و نوع استفادهای که از کاشیها میشود.
عملکردهای فنی و طراحی (زیبایی) مورد نیاز کاشی
مواردی که باید برای زیبایی و هماهنگی کاشی در نظر گرفت:
کاشیها باید با نحوه دکوراسیون، اشیا، رنگها، شکلهای موجود در محیط و فعالیتهایی که در آن انجام میشود، هماهنگ باشند. همچنین آنها باید با ویژگیهای خود محیط مثل شکل، ابعاد، فضا و نورپردازی هماهنگ باشند.این انتخاب به سلیقه شخصی و مد نیز بستگی دارد. بنابراین قراردادن قاعده و قانونهای خاص در انتخاب کاشی، کارچندان صحیحی به نظر نمیرسد.
مواردی که از دیدگاه فنی باید در نظر گرفت:
کاشیها باید ویژگیهای فنی متناسب با محیط را دارا باشند و در برابر تنشهای مکانیکی، تنشهای حرارتی، مواد شیمیایی و غیره مقاوم باشند به عبارت دیگر هرچه احتمال تنش در محیط بیشتر باشد باید مقاومت کاشی بالاتر باشد.
بهتر است به چند مثال عینی در این باره بپردازیم: ابتدا به کاشی مناسب برای جاهای مختلف خانه نگاهی میاندازیم و سپس نکاتی را راجع به انتخاب مناسبترین کاشیهای کف برای مکانهای عمومی و کارخانهها بیان می کنیم.
کاشی کف در ورودی ساختمانها (برای مکانهای غیر عمومی) :
میزان ترافیک و تنشی که در ورودی خانه ها توسط کاشیها تحمل میگردد، از یک ساختمان تا ساختمان دیگر متفاوت است. ورودی خانه جایی است که بیشترین حجم تردد در آن رخ میدهد. میزان فرسودگی و سایش کاشیها به مکان واقع شدن خانه نیز بستگی دارد. مثلا هال ورودی یک آپارتمان در طبقه پنجم با یک خانه ویلایی که کف حیاط آن تا مقابل درب ورودی با شن یا سنگریزه پوشیده شده است متفاوت است. در مورد دوم فرسودگی ناشی از سایش به مراتب بیشتر است. پس باید کاشیهایی را انتخاب نمود که از مقاومت بالاتری نسبت به سایش برخوردار باشند .
کاشیهای کف و دیوار سرویس بهداشتی و حمام :
کاشیهای کف و دیوار حمام و دستشویی ، با مواد شیمیایی لکه زا (مثل محصولات بهداشتی ،مواد آرایشی ، عطرها و …) و شویندهها در تماس میباشند. برای همین بهتر است در سرویسهای بهداشتی و حمام از کاشیهایی استفاده کنیم که در برابر مواد شیمیایی بخصوص اسیدها و بازها از مقاومت بالایی برخوردارند.
کاشیهای کف و دیوار آشپزخانه:
بیشترین میزان ضربه خوردن و ساییدگی مربوط به کاشیهای کف آشپزخانه است. کف آشپزخانه جایی است که در معرض بیشترین میزان آلودگی و لکه های چربی قرار دارد و بنابراین باید بیشتر از سایر جاها و با دقت بیشتری تمیز بشود. همچنین کف آشپزخانه جایی است که احتمال افتادن اشیا روی آن زیاد است لذا کاشیهای کف آشپزخانه باید بیشترین مقاومت مکانیکی و مقاوت در برابر مواد شیمیایی را دارا باشند. کاشیهای دیوار آشپزخانه اگرچه در معرض تنشهای مکانیکی کمی قرار دارند، اما نیازمند مقاومت شیمیایی بسیار بالایی می باشند چون در معرض تنش شیمیایی ناشی از آشپزی و مواد شوینده قرار دارند.
کاشیهای کف و دیوار فضاهای باز:
کاشیهایی را انتخاب کنید که در برابر یخ زدگی مقاوم هستند. این کاشیها عموما به شیوه پرس شکلدهی میشوند و از جذب آب پایینی برخوردار بوده و ممکن است لعاب دار(تک پخت)، بدون لعاب پرسلانی و یا حتی اکسترودی (کلینکر یا کوتو) باشند. کاشی هایی مطابق استاندارد ISO 13006 که به شیوه پرس شکل دهی می شوند می بایستی دارای جذب آب زیر 3% بوده یا به عبارتی از گروه BIbانتخاب گردند. در استاندارد 25 ایران این کاشی ها به عنوان گروه 1 شناخته می شوند.
کاشیهای کف در مکانهای عمومی
در مکانهای عمومی تنشهای شیمیایی و مکانیکی نسبت به مکانهای غیر عمومی مانند منازل مسکونی بیشتر است. در این مکانها باید موارد زیبایی شناختی را نیز در نظر گرفت.در این مکانها باید از کاشیهای بسیار مستحکم، مقاوم در برابر سایش و مواد شیمیایی و با لکه پذیری پایین استفاده نمود. در چنین مکانهایی انتخاب کاشیهای لعابدار براق بسیار قابل تامل است. مخصوصا اگر ورودی فضای کاشیکاری شده مستقیماً از سمت خیابان باشد. هشدار مشابهی در مورد انتخاب کاشیهای پرسلانی براق برای مکانهایی مانند رستورانها وجود دارد باید دقت داشت که سطوح صیقلی و براق علیرغم زیباییشان برای این مکانها مناسب نیستند و پس از مدتی سطح آنها مخدوش و براقیت خود را از دست خواهد داد .کاشیهایی که از حیث مقاومت در مقابل تنشهای شیمیایی و مکانیکی قابل قبول باشند، مانند کاشی ضداسید صنعتی جهت استفاده در چنین محیطهایی مناسب هستند.
کف کارخانه ها:
در کارخانجات، کاشیها تحت بارهای بسیار زیاد ناشی از وزن وسایل نقلیه (مانند لیفتراک) و ماشینآلات و تجهیزات سنگین میباشند. تنشهای مکانیکی سطح که به واسطه تردد افراد، وسایل نقلیه و وجود برخی عوامل ساینده ایجاد میگردد و همچنین تنشهای شیمیایی ناشی از ریختن مواد شیمیایی خورنده بر روی کف قرار میگیرند. در برخی کارخانجات مانند کارخانه های فرآوری مواد غذایی، توجه به امکان تمیز شدن کامل و مناسب کاشیها ضروری میباشد.
به طور کلی کاشیهایی که در کارخانه ها استفاده میشوند می بایست دارای بدنه فشرده و ضخامت بیشتری بوده تا بتوانند در برابر بارهای سنگین مقاومت نمایند.کاشیها همچنین بایستی نسبت به سایش و موادشیمیایی که در تماس با سطح آنها قرار دارد مقاوم بوده و دارای سطح سخت و فشردهای باشند تا مانع نفوذ جرم و کثیفی گردیده و نظافت (رعایت بهداشت) آنها را تسهیل نماید.
در مناطقی که احتمال لغزش زیاد می باشد بایستی از کاشیهای ضد لغزش که دارای سطح آجدار یا خشن میباشند استفاده نمود. معمولاً برای کف کارخانجات میتوان از کاشیهای پرسلانی یا کاشیهای بدنه قرمز بدنه متراکم (با جذب آب بسیار پایین) استفاده نمود.
منبع: www.marjantileco.ir