مواد غذایی تأثیر زیادی روی سلامت و آرامش تک تک ما دارد.در زندگی روزمره ای که استرس به نوعی با آن همراه شده است و هر روز آن را در محیط های مختلف و به درجات گوناگون تجربه می کنیم، مواجهه با عوامل آن نقش مهمی در شکل گیری رفتارها و خلق و خوی ما دارد. اما آیا می دانید می توان با به کارگیری راهکارهای تغذیه ای، تاثیر این استرس ها را بر زندگی به حداقل رساند؟
برای نمونه، استرس موجب افزایش سطوح کورتیزول می شود که این امر به نوبه ی خود موجب تقویت حس گرسنگی می شود؛ به طوری که فرد در شرایط نامطلوب روحی با تمایل زیاد مصرف غذاهای حاوی نشاسته و قند مواجه می شود.
با توجه به اینکه افزایش وزن خود موجب استرس می شود، فرد وارد چرخه ی معیوب استرس، پرخوری و استرس می شود. بنابراین استفاده از آن دسته مواد غذایی که از یک سو سطوح گلوکز (قند) خون را تعدیل می کنند و از سوی دیگر باعث مهار هورمون های مرتبط با استرس (کورتیزول و آدرنالین) می شوند (و در عین حال واسطه های شیمیایی حال خوب را افزایش می دهند) می تواند آرامش را به زندگی بازگرداند. در ادامه با تعدادی از این مواد غذایی آرامش بخش آشنا می شویم.
مواد غذایی غنی از اسید فولیک
فولات یا اسید فولیک موجود در این دسته از مواد غذایی، موجب افزایش سطوح در گردش دوپامین (واسطه ی شیمیایی حال خوب) در مغز می شود. سبزی های برگ سبز (اسفناج، انواع کلم، برگ چغندر و شلغم)، بروکلی، لوبیا، عدس و نخود از جمله منابع مطلوب اسید فولیک هستند.
ماهی ها
ماهی های چرب، شامل سالمون، ماهی تن، قزل آلا و ساردین غنی از اسید های چرب امگا 3 هستند. همانطور که می دانیم، اسید های چرب امگا3 هورمون های اضطراب و استرس را مهار می کنند.
چای سبز
پژوهشگران دانشگاه ایلینویز نشان داده اند که این نوشیدنی آرامش بخش دارای اسید آمینه ای است که به عملکرد بهتر مغز کمک می کند.
شکلات
شکلات دارای مقدار قابل توجهی آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان ها از دیگر واسطه های شیمیایی حال خوب محسوب می شوند. در میان شکلات ها، انواع تیره حاوی مقادیر بسیار بیشتری آنتی اکسیدان هستند که موجب کاهش کورتیزول و فشار خون می شود.
سیر، پیاز و تره فرنگی
این دسته از مواد غذایی حاوی مقادیر زیادی آلیسین است. آلیسین، آنتی اکسیدانی است که می تواند رادیکال های آزاد را خنثی کند. این روزها به لطف هوای آلوده، رادیکال های آزاد را تنفس می کنیم و همانطور که می دانیم رادیکال های آزاد سلول ها را تخریب و به سیستم ایمنی آسیب می رسانند. بنابراین افزایش حجم مصرف سیر، پیاز، تره فرنگی، موسیر و پیازچه علاوه بر شکست استرس، از ابتلا به سرماخوردگی پیشگیری می کند.
توت ها
صرف نظر از اینکه توت ها خوش طعم و کم کالری هستند، حاوی آنتی اکسیدان های تقویت کننده ی سیستم ایمنی نیز هستند. از آن جایی که ابتلا به بیماری ها از عوامل مهم ایجاد استرس است، خانواده توت را می توان از مواد غذایی ضد استرس به شمار آورد.
آووکادو
آووکادو حاوی ماده ای به نام گلوتاتیون است که از جذب چربی هایی که اکسیدان های مضر تولید می کنند، جلوگیری می کند. این میوه همچنین غنی از اسید فولیک است.
مغز ها
مغزها سرشار از منیزیوم هستند. جالب است بدانید که طبق نتایج مطالعات منیزیوم، زودرنجی، رخوت و افسردگی را کاهش می دهد. اما برای جلوگیری از افزایش وزن، در استفاده از مغزها نباید زیاده روی کنیم. همچنین مغز ها و به ویژه گردو، حاوی ALA (نوعی اسید چرب امگا 3 ) است. نتایج مطالعات نشان داده است که ALA و سایر پلی فنول های مغز ها، حافظه را تقویت می کند.
موز
مصرف یک موز متوسط، 30 درصد نیاز روزانه ی ویتامین B6 را تامین می کند. ویتامین B6، تولید سروتونین (هورمون حال خوب) توسط مغز را افزایش می دهد. یک موز متوسط، همچنین دارای مقادیر کافی کربوهیدرات برای تعدیل سطوح گلوکز (قند) و جلوگیری از افت قند خون و بی حالی است.
بابونه
با توجه به نتایج مطالعات بالینی، بابونه به صورت قابل توجهی نشانه های اضطراب را کاهش می دهد. به علاوه، طبق نتایج برخی مطالعات، بابونه خواب آور محسوب می شود و با خواب کافی، می توانیم تا حدود زیادی از استرس در امان باشیم.
مواد غذایی سرشار از روی
پژوهشگران باور دارند که روی می تواند به کاهش اضطراب کمک کند؛ در نتیجه پیشنهاد می شود مواد غذایی غنی از روی شامل بادام زمینی، گوشت قرمز و سفید بدون چربی را به مقدار مناسب و به صورت منظم مصرف کنیم.
گوشت ها
مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین که دارای اسید آمینه ی تریپتوفان هستند، به ساخت سروتونین (هورمون حال خوب) کمک می کنند. بنابراین، توصیه می شود مقادیر کافی از گوشت سفید بدون چربی، ماهی، تخم مرغ، انواع لوبیا و مغز ها در برنامه ی غذایی خود بگنجانید. همچنین پیشنهاد می شود از مصرف بیش از حد گوشت های قرمز بپرهیزید.
جوی دو سر
با توجه به اینکه جوی دو سر دربردارنده ی کربوهیدرات های پیچیده است، گنجاندن آن در برنامه غذایی، تولید سروتونین را افزایش می دهد.
منبع: namnak.com