حقایق تغذیهای بادام
«شواهد علمی نشان داده اما به اثبات نرسانده که خوردن روزانه 5ر1 اونس یا حدود 5ر42 گرم از اکثر آجیلهایی مانند بادام به عنوان یک رژیم غذایی با میزان پایین چربی اشباع شده و کلسترول ممکن است خطر بیماری قلبی را کاهش دهد» ـ سازمان کل دارو و مواد غذایی، 15 جولای، 2003
بادام با نام علمی پرونوس دولسیس (Prunus dulcis) در واقع هسته یا دانه به شمار میرود. این مغزهای کوچک که در گذشته فراعنهی مصر بسیار آن را دوست داشتند، انباری از چربیهای ضروری، مواد معدنی، ویتامینها و کربوهیدارتها است. فوائد این آجیل در سلامت حقیقتاً بیشمار است.
ارزش غذایی
• محتوای بالای اسید اولئیک این آجیل به مبارزه با بیماری عروق کرونر کمک میکند. اسید اولئیک یک اسید چرب اشباع نشده است که فشار خون را کاهش میدهد.
• آنتی اکسیدانهای موجود در این آجیل، رادیکالهای آزاد اکسیژن سمی را از پوست و غشای مخاطی ما از بین میبرند.
• این آجیل سرشار از ویتامین E بوده که به عنوان یک آنتی اکسیدان محلول در چربی عمل میکند. ویتامین E موجود در این آجیل به شکل آلفا توکوفرول میباشد. 25 گرم ویتامین E در 100 گرم بادام وجود دارد.
• بادام حاوی چربیهای اشباع نشده بوده که هیچ کلسترولی ندارند. این آجیل همچنین به کاهش سطوح کلسترول LDL (کلسترول بد) کمک کرده که موجب پایین آمدن احتمال بیماریهای قلبی میشود.
• مواد معدنی موجود در این آجیل شامل کلسیم، منیزیم، پتاسیم، آهن و روی است. کلسیم، که مادهی معدنی مهم تشکیل دهندهی بدن به شمار میرود جهت ایجاد کشیدگی طبیعی در عضلات و استخوانها و جلوگیری از بیماریهایی مانند پوکی استخوان مورد نیاز میباشد. مصرف سالم و به اندازهی این آجیل به صورت روزانه به تأمین نیازهای روزانهی 300 میلیگرم منیزیم در خانمهای جوان و 350 میلیگرم در مردان جوان کمک میکند.
• این آجیل سرشار از اسید فولیک بوده و در نتیجه برای زنان باردار مفید میباشد، به این دلیل که از خطر ایجاد نقصهای مادرزادی در نوزاد جلوگیری میکند. فولیک اسید همچنین احتمال ابتلاء به سرطان دهانهی رحم را کاهش میدهد.
• بادام منبعی از فیتوکمیکالها یعنی مواد شیمیایی به دست آمده از گیاهان بوده که به دور نگاه داشتن سرطان و مشکلات قلبی کمک میکنند. فیتوکمیکالها خطر بروز سرطان و چندین بیماری مزمن دیگر را کاهش میدهند.
• بیشتر ویتامینهای B کمپلکس مانند ریبوفلاوین، تیامین، اسید پانتوتنیک و B-6 از این آجیل به دست میآیند.
بادام خام
هر عدد بادام خام متشکل از حدود 7 کالری است. این بادامها غنی از فیبرهای غذایی و پروتئین بوده که نقش مهمی در سوزاندن کالری اضافی بازی میکنند. هر اونس (35ر28 گرم) بادام حاوی مواد غذایی ذیل است:
مواد مغذی |
درصد |
عملکرد |
پروتئین |
12% |
کمک به رشد و ترمیم اندامهای بدن |
کربوهیدارت |
2% |
کمک به رشد و تکامل بافتهای بدن |
چربی |
23% |
تأمین و عرضهی اسیدهای چرب ضروری و ذخیرهی انرژی |
فیبر خوراکی |
12% |
کاهش خطر بروز بیماریهای قلبی |
بادام بو دادهی خشک
این نوع بادام متشکل از پروتئینها، کربوهیدراتها، ویتامینها، مواد معدنی و همچنین فیبرهای خوراکی است. در ادامه فهرستی از محتویات آن در 100 گرم محاسبه شده است:
• محتوای پروتئین ـ 09ر22 گرم
• محتوای کربوهیدرات ـ 29ر19 گرم
• محتوای چربی ـ 83ر52 گرم
• فیبر خوراکی ـ 8ر11 گرم
ارزش غذایی انواع شور آن 169 کالری و بدون نمک 172 کالری است. زمانی که بادام بو داده شود، محتوای ویتامین B آن کاهش مییابد، و در غیر این صورت، ارزش غذایی آن همانند نمونههای خام میباشد.
بادام ورقه شده یا خلال بادام
یک اونس یا 35ر28 گرم بادام ورقه شده حاوی 133 کالری است. جزئیات این کالری شامل پروتئین ـ 15%، کربوهیدرات ـ 15%، و چربی 2ر81% میباشد. این نوع بادام بیشتر جهت تزئین دسر مورد استفاده قرار میگیرد.
• کالیفرنیا بزرگترین تولید کنندهی بادام در جهان است.
• عهد عتیق از کتاب انجیل میگوید که بادام و خرما قدیمیترین مواد غذایی بودند که پرورش داده میشدند.
• یک پیمانه روغن بادام از 1000 پوند یا 592ر435 کیلوگرم بادام به دست آمده است!
• 40% از این آجیل در صنعت شکلات استفاده میشود.
• رومیها معتقد بودند که این آجیل برای تازه عروس و داماد خوش شانسی به همراه میآورد.
پس از پرداختن به حقایق تغذیهای بادام که در بالا اشاره شد، حتماً متوجه شدهاید که این آجیل نه تنها میان وعدهای خوشمزه به حساب میآید، بلکه وجود آن برای سلامتی انسان ضروری میباشد. خواه برای مو، پوست و یا سلامت کلی باشد، این آجیل نقشی حیاتی در همه جا ایفاء میکند. بنابراین این آجیلهای خوشمزه را در جیب خود ریخته و هر زمان که میتوانید و هرکجایی که هستید مقداری از آن را نوش جان کنید!