جایگاه در فرهنگ سنتی و باستانی
آجیل از دیرباز به یکی از نمادهای فرهنگ ایرانی بدل گشتهاست به صورتی که برخی از مراسم سنتی ایرانیان (مانند نوروز و یلدا) تنها با حضور آجیل مفهوم خود را پیدا میکنند.
جایگاه در فرهنگ مذهبی
امروزه جایگاه آجیل میان ایرانیان از حضور در مراسم جشن و شادی فراتر رفتهاست و به بخشی از اعتقادات مذهبی آنها نیز وارد شدهاست. در بسیاری از مراسم مذهبی (که معمولاً توسط زنان برپا میشود) از نوعی آجیل، موسوم به آجیل مشکل گشا استفاده میوشد که هرچند توسط هیچ مرجع مذهبی ای تایید نشدهاست اما مردم بر این باورند که میتواند آنها را در رفع مشکلاتشان یاری کند.
جایگاه اقتصادی
با توجه به باغهای گسترده پسته ایران، آجیل ایرانی نیز به مانند پسته یکی از نمونههای شناخته شده صادرات ایرانی در بازارهای جهانی محسوب میشود.
ترکیبات
هر چند همان گونه که گفته شد، گستره موادی که در آجیلهای گوناگون به کار میرود بسیار زیاد است، اما به طور کلی میتوان از اقلام زیر به عنوان ارکان اصلی تشکیل دهنده آجیل نام برد: پسته، فندق، تخمه آفتابگردان، تخمه کدو، تخمه ژاپنی، بادام زمینی، بادام، بادام هندی، گردو، نقل، کشمش، نخودچی و ماکادمیا
خواص درمانی آجیل
یکی از تنقلاتی که در ایام عید بسیار مصرف میشود آجیل است. در دید و بازدیدهای هر روزه، حتما مقدار قابل توجهی آجیل هم نوش جان میکنید. اما خوب است نکاتی در مورد آجیل و فواید آن هم بدانید.
مصرف آجیل به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل، برای حفظ سلامت قلب بسیار مفید است. در حقیقت مصرف گردو، بادام و سایر مغزها باعث کاهش کلسترول خون میشود و از آنجا که شرایط نگهداری و حمل این مواد به محل کار یا مدرسه نیز بسیار راحت است، میتوان به عنوان میانوعدهای مغذی نیز از آنها استفاده کرد.
مطالعات در این زمینه نشان میدهد در افرادی که از آجیل به عنوان یک رژیم غذایی برای سلامت قلب استفاده میکنند، میزانکلسترول مضر خون کاهش مییابد. خوب است بدانید بالا بودن میزان این نوع کلسترول در خون از دلایل اصلی بیماریهای قلبی است.
همچنین با مصرف مناسب این مغزها میتوان از ایجاد لختههای خونی جلوگیری و از بروز حملههای قلبی نیز پیشگیری کرد.
البته تمام این موارد به عنوان یک پیشنهاد مطرح شده و هنوز صددرصد ثابت نشدهاند.
آجیل، حافظ سلامت قلب
البته بسته به نوع آجیل، این موضوع فرق میکند؛ محققان بر این عقیدهاند که بیشتر انواع آجیل دارای مواد زیر هستند که موادی مفید برای سلامت قلب میباشند.
چربی غیراشباع: هنوز دلیل اصلی این مطلب مشخص نشده اما معلوم شده است که چربی مفید موجود در آجیل سطح کلسترولمضر خون را کاهش میدهد.
اسیدهای چرب امگا3: بسیاری از آجیلها دارای میزان خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. امگا3 از انواع مفید اسیدهای چرب است که به سلامت قلب کمک میکند. این اسیدهای چرب در مواد دیگری مانند گوشت بسیاری از ماهیها نیز یافت میشوند ولی آجیل یکی از بهترین منابع گیاهی آن است.
فیبر: همه انواع آجیل، میزان زیادی فیبر دارند که باعث کاهش میزان کلسترول میشود. همچنین موجب حس سیری در فرد شده و باعث میشود که کمتر غذا بخورد. مصرف فیبر در پیشگیری از دیابت نیز موثر است.
ویتامین E: البته محققان هنوز به این مطلب اطمینان ندارند ولی فکر میکنند که ویتامین E میتواند رشد و افزایش پلاک در شریانها را که موجب باریک شدن آنها و در نتیجه درد قفسه سینه و حملههای قلبی میشود را کنترل و متوقف کند.
منبع: www.akairan.com