کینوا
گیاهی است با نام علمی Chenopodium quinoa willd که بومی کوه های آند در بولیوی، شیلی و پرو است. علاوه بر دانه، از برگ گیاه جوان به عنوان سبزی تازه و یا به صورت پخته استفاده می شود.
ارزش غذایی کینوآ
یک فنجان کینوآ، ۲۰۰ کالری، ۸ گرم پروتئین، ۵ گرم فیبر، ۱۵ درصد از نیاز روزانهی بدن به آهن و ۳ درصد از نیاز روزانهی بدن به کلسیم را داراست. کینوآ، مس، ویتامینهای گروه ب، منیزیم، منگنز و فسفر نیز دارد. کینوآ دارای خواص ضدالتهابی بوده و مصرف آن به رشد باکتریهای مفید در رودهی بزرگ کمک میکند. کینوآ را پروتئین کامل میدانند چون مقادیر زیادی اسید آمینهی ضروری دارد.
بیشتر دانهها و غلات، اسید لیسین (نوعی اسید آمنیه) کمی دارند اما کینوآ اینطور نیست. ترکیب جالبی از پروتئین و فیبر که در کینوآ وجود دارد میتواند منجر به احساس سیری برای مدت طولانیتری شود.
خواص کینوا برای سلامتی
کینوا به عنوان پروتئین گیاهی علاوه بر کمک به رشد ارگانیسم بدن، گرما و انرژی بدن را حفظ میکند و یک رژیم غذایی کامل و متعادل برای همه به خصوص برای گیاهخواران است و همچنین به علت دارا بودن فیتواستروژن از ایجاد سرطان سینه، بیماریهای قلبی و پوکی استخوان جلوگیری میکند. کینوا سرشار از پروتئین و یک جایگزین عالی برای برنج محسوب میشود. این غلهی کامل باعث ایجاد سیری طولانی مدتی میشود. در ادامه با مهمترین خواص کینوا آشنا می شویم.
کینوا و مشکلات گوارشی
برای کبدهای آسیبدیده و شکمهای نفخ کرده کینوا انتخاب فوقالعادهای است. این دانهها در کشورهای آمریکای جنوبی به دانهی طلایی و خاویار گیاهی معروفاند. کینوا حاوی فیبرهای غیر محلول در آب میباشد که آب را به خود جذب میکند. در نتیجه حجیم شده و باعث تحریک عملکرد رودهها میشود. باید بدانید که حدود یک لیوان از این دانهها حاوی فیبری معادل یک برش نان کامل (سبوسدار) میباشد. اگر از مشکلات گوارشی رنج میبرید بدانید که کینوا همان دانهی مورد نیاز شماست.
کینوآ و کاهش وزن
کینوآ، غذای چاق کننده محسوب نمیشود؛ بلکه در واقع از این نظر معکوس است!
پژوهشها نشان داده خوردن کینوآ مانع افزایش وزن شده، کیفیت لیپید خون را بالا میبرد و واکنش نسبت به استرس اکسیداتیو را بهبود میبخشد. ارتباط مثبت بین کینوآ و کاهش وزن به دلیل داشتن فیبر زیاد و پروتئین بالاست.
خواص کینوا برای قلب
پایین آمدن سطح کلسترول خون به معنای داشتن یک قلب سالم است اما کینوا مزایای دیگری نیز برای قلب دارد. مطالعات انجام شده نشان میدهد که کینوا دارای بسیاری از فلاونوئیدهاست که میتواند در مقابل بیماریهای قلبی محافظت کننده باشد. علاوه بر این ، کینوا میتواند اسیدهای چرب تک غیر اشباعی را برای بدن فراهم کند. این اسیدهای چرب شامل اسید چرب امگا ۲ و آلفا لینولنیک اسید است.
کینوا و خواص ضد پیری
کینوا حاوی مواد معدنی فوقالعادهای با خواص آنتیاکسیدانی است مانند منگنز و مس و غیره. علاوه بر این باید بدانید که این دانهها باعث فعال کردن آنزیمی میشوند که به بدن کمک میکند تا با رادیکالهای آزاد مقابله کند. رادیکالهای آزاد به دلیل عواملی مانند استرس، آلودگی، غذاهای نامناسب و غیره وارد بدن شده و باعث پیری سلولها میشوند. با مصرف کینوا شما صاحب صلاحی مطمئن در برابر پیری خواهید شد.
کینوا برای مقابله با دیابت و فشار خون
کینوا به خاطر نقش آن در مدیریت دیابت و پرفشاری خون نیز مود مطالعه قرار گرفته است. بر اساس مطالعهای که در مجله غذاهای دارویی به چاپ رسیده است، دانشمندان برزیلی ۱۰ غلات سنتی را مورد مطالعه قرار دادند تا تاثیر آنها بر روی مدیریت دیابت و پرفشاری خون مشخص گردد.آنها دریافتند که کینوا سرشار از آنتی اکسیدانهایی به نام کورستین است و پتانسیل بیشتری برای مدیریت دیابت و پرفشاری خون دارد.
نتایج پژوهشی که در سال ۲۰۰۹ انجام شده است نشان میدهد که «کرستین» موجود در کینوا باعث کنترل میزان قند خون میشود. به همین دلیل محققان معتقدند که مصرف کینوا به همراه سبزیجات میتواند رژیم موثری برای مقابله با دیابت نوع ۲ باشد.
تسکین دردهای میگرنی با کینوا
اگر شما هم از میگرن رنج میبرید باید هر چه زودتر کینوا را وارد برنامهی غذاییتان بکنید. به خاطر اینکه سرشار از منیزیم است و به آرامش رگهای خونی کمک میکند. این دانهها همچنین حاوی ریبوفلاوین هستند. نتایج یک پژوهش آمریکایی نشان میدهد که این ویتامین برای مقابله با میگرن موثر است. بعد از مصرف روزانه ۴۰۰ میلیگرم ریبوفلاوین، مدت زمان دردهای میگرنی کاهش پیدا کرده است.
اینکه کینوآ یک منبع کربوهیدرات است، باعث چاق کننده بودن آن نمیشود؟
در سالهای اخیر، غذاهای کربوهیدراتدار را چاق کننده معرفی کردهاند. یک دلیل عمدهی چنین استنباطی این است که غذاهای پرکربوهیدراتی چون نان سفید، برنج، غلات شیرین و پرقند میتوانند باعث ترشح زیاد گلوکز در جریان خون شوند.
وقتی چنین اتفاقی میافتد، مقدار زیادی انسولین وارد خون میشود تا گلوکز را از خون به سمت سلولهای بدن ببرد. انسولین اثرات دیگری هم روی بدن دارد که یکی از آنها افزایش ذخیرهی چربی است. بنابراین رژیمهای پر از کربوهیدراتهای تصفیه شده میتوانند موجب نوسانات مداوم در قند خون و انسولین شده و افزایش وزن را به دنبال داشته باشند.
نکتهای که باید به خاطر داشته باشید این است که کربوهیدراتها میتوانند با هم به نفع بدن یا به ضرر بدن عمل کنند، چون انواع گوناگون و متفاوتی از کربوهیدراتها وجود دارد. تاثیراتی که این کربوهیدراتها روی بدن دارند طیف گستردهای دارد. کربوهیدراتی که از یک شکلات به بدن میرسد با کربوهیدراتی که از کینوآ در اختیار بدن قرار میگیرد، تفاوت زیادی دارد.
کربوهیدراتِ غلات سبوس دار، میوهها و سبزیجات، فیبر دارند که باعث کُند شدن ترشح گلوکز در خون میشوند و زمان طولانیتری برای تجزیه نیاز دارند چون فیبر دارند. این نوع غذاها مواد مغذی مهمی هم دارند، در صورتی که سایر منابع کربوهیدرات تصفیه شده، ارزش غذایی ندارند. اگر میخواهید بدانید غذایی چاق کننده است یا نه، باید کیفیت کلی رژیم غذاییتان را بررسی کنید و اینکه به طور کلی چه مقدار از چه غذاهایی مصرف میکنید. ویژگیهای یک غذا به تنهایی نمیتواند تاثیر مثبت یا منفی روی سلامت شما بگذارد؛ بلکه ترکیبی از چند عامل تعیین کنندهی نتیجهی نهایی است.
پس کینوآ، غذای چاق کننده نیست بلکه عکس این موضوع صحت دارد و خوردن کینوآ در مقابل افزایش وزن قرار دارد. بنابراین کینوآ برای کاهش وزن شما مفید است.
منبع: aftabnews