راشیتیسم یا نرمی استخوان نرم شدن و تضعیف استخوان در کودکان است که معمولا به دلیل کمبود شدید و طولانی مدت ویتامین D رخ میدهد. ویتامین D جذب کلسیم و فسفر را از دستگاه گوارش افزایش میدهد. کمبود ویتامین D حفظ سطح مناسب کلسیم و فسفر را در استخوان ها دشوار میکند، که این امر می تواند موجب راشیتیسم شود.
اضافه کردن ویتامین D یا کلسیم به رژیم غذایی به طور کلی مشکلات استخوانی مرتبط با راشیتیسم را برطرف میکند. هنگامی که نرمی استخوان به دلیل سایر مشکلات طبی زمینه ای بروز کند، فرزند شما ممکن است نیاز به داروهای اضافی و یا درمان دیگر داشته باشد. برخی ناهنجاری های اسکلتی ناشی از راشیتیسم ممکن است نیاز به جراحی ترمیمی داشته باشند.
علائم راشیتیسم
علائم و نشانه های راشیتیسم می توانند شامل موارد زیر باشند:
تاخیر در رشد
درد در ستون فقرات، لگن و پاها
ضعف عضلانی
از آنجا که راشیتیسم پوسته استخوانی را در انتهای استخوان یک کودک نرم میکند، این مسئله می تواند باعث تغییر شکلهای استخوانی همچون موارد زیر شود:
پاهای خمیده و یا زانوهای لرزان
مچ دست و مچ پای ضخیم
برآمدگی قفسه سینه
هنگامی که به پزشک مراجعه میکنید در صورتی که کودک شما درد استخوان، ضعف عضلانی و یا تغییر شکل های اسکلتی آشکار دارد، پزشک خود را مطلع سازید.
علل ابتلا راشیتیسم
بدن شما برای جذب کلسیم و فسفر از مواد غذایی، نیازمند ویتامین D است. در صورتی که بدن فرزند شما به اندازه کافی ویتامین D دریافت نکند و یا اگر بدن او مشکلاتی را در استفاده درست از ویتامین D داشته باشد، راشیتیسم میتواند رخ دهد. گهگاه، عدم دریافت کلسیم کافی و یا کمبود کلسیم و ویتامین D می تواند راشیتیسم را در پی داشته باشد.
کمبود ویتامین D
کودکانی که به اندازه کافی ویتامین D از این دو منبع دریافت نمیکنند ممکن است نقصی داشته باشند:
نور خورشید: پوست شما هنگامی که در معرض نور خورشید قرار میگیرد ویتامین D تولید میکند. اما کودکان در کشورهای توسعه یافته کمتر تمایل دارند زمانی را در خارج از منزل صرف کنند. همچنین احتمال بیشتری میرود که آنها از کرم ضد آفتاب استفاده کنند، کرم ضد آفتاب مانعی برای اشعه هایی است که باعث تولید ویتامین D پوست میشوند.
اگر تمایل دارید اطلاعات بیشتری در رابطه با آفتاب و کودکان کسب کنید ٬ شما را با خواندن مطلب آفتاب دوست کودکان شماست دعوت می کنیم .
خوراکی ها: روغن ماهی، ماهی های چرب و زرده تخم مرغ حاوی ویتامین D هستند. همچنین به برخی مواد غذایی، مانند: شیر، غلات و برخی از آب میوه ها ویتامین D اضافه میشود.
مشکلاتی در جذب ویتامین D
برخی از کودکان همراه با بیماری هایی به دنیا می آیند که بر روش جذب ویتامین D در بدن آنها تاثیر میگذارند، برای مثال:
بیماری سلیاک
بیماری التهابی روده
فیبروز کیستیک
مشکلات کلیوی
عوامل خطر
عواملی که می توانند خطر ابتلا یک کودک به راشیتیسم را افزایش دهند عبارتند از:
پوست تیره : پوست تیره نسبت به پوستهای روشن تر واکنش کمتری به نورخورشید نشان می دهد، بنابراین پوست تیره کمتر ویتامین D تولید میکند.
کمبود ویتامین D مادر در دوران بارداری : نوزادی که از مادری متولد میشود که مبتلا به کمبود شدید ویتامین D است می تواند با نشانه هایی از راشیتیسم به دنیا آید یا این علائم در عرض چند ماه پس از تولد افزایش می یابند.
عرض های جغرافیایی شمالی : کودکانی که در مکان های جغرافیایی که نور خورشید کمتر وجود دارد زندگی می کنند بیشتر در معرض خطر راشیتیسم هستند.
تولد نوزاد نارس : نوزادانی که قبل از تاریخ کامل شدن جنین متولد میشوند بیشتر احتمال دارد به راشیتیسم مبتلا شوند.
داروها : به نظر میرسد انواع خاصی از داروهای ضد تشنج و داروهای ضد ویروس، داروهای مورد استفاده برای درمان عفونت های HIV، با توانایی بدن در استفاده از ویتامین D تداخل داشته باشند.
تغذیه منحصرا با شیر مادر : شیر مادر حاوی ویتامین D کافی برای جلوگیری از راشیتیسم نیست. نوزادانی که منحصرا از شیر مادر تغذیه میکنند باید قطره ویتامین D دریافت کنند. به این مطلب توجه کنید : بهترین و بدترین خوراکی ها در دوران شیردهی
عوارض
در صورت عدم درمان، راشیتیسم می تواند منجر به مشکلات زیر شود:
عدم رشد
انحنای غیر طبیعی ستون فقرات
ناهنجاری های اسکلتی
مشکلات مربوط به دندان
تشنج
تشخیص
در طول معاینه، دکتر به منظور بررسی اختلالات به آرامی استخوان فرزند شما را فشار خواهد داد. پزشک توجه خاصی به این اعضای بدن کودک شما خواهد داشت:
جمجمه : نوزادان مبتلا به راشیتیسم اغلب استخوان های جمجمه نرم تری دارند و ممکن است تاخیری در بسته شدن نقاط نرم (فونتانل) داشته باشند.
پاها : در حالی که حتی کودکان نوپای سالم اندکی پاهای خمیده دارند، خمیدگی بیش از حد پاها در کودکان مبتلا به راشیتیسم شایع است.
قفسه سینه : برخی از کودکان مبتلا به راشیتیسم ناهنجاری هایی در دنده های خود دارند که می تواند موجب صاف شدن دنده شود که این امر باعث پیش آمدن استخوان های قفسه سینه میشود.
مچ دست و مچ پا : کودکان مبتلا به راشیتیسم اغلب مچ دست و مچ پای بزرگتر و یا ضخیم تری از حد نرمال دارند.
اشعه ایکس تابیده شده بر استخوان های فرد مبتلا می تواند تغییرات استخوانی را نشان دهد. آزمایش خون و ادرار می تواند تشخیص راشیتیسم را تایید کند همچنین بر پیشرفت درمان نظارت کند.
درمان
اکثر موارد راشیتیسم می توانند با مکمل های ویتامین D و کلسیم درمان شوند. از دستورات پزشک فرزند خود در میزان مصرف مکمل پیروی کنید. مصرف بیش از حد ویتامین D می تواند مضر باشد.
پزشک فرزند شما پیشرفت درمان را با اشعه X و آزمایش های خون نظارت خواهد کرد.
جراحی و سایر روشها
پزشک شما برای برخی موارد خمیدگی پاها یا تغییر شکل ستون فقرات، ممکن است مهاربندی های ویژه برای موقعیت بدن فرزندتان برای رشد صحیح استخوان ها پیشنهاد دهد. ناهنجاری های اسکلتی شدیدتر ممکن است نیاز به عمل جراحی داشته باشند.
نوشیدن شیر
پیشگیری
قرار گرفتن در معرض نور خورشید بهترین منبع ویتامین D را فراهم می آرود. در بیشتر فصول، 10 تا 15 دقیقه قرار گرفتن در معرض نور خورشید نزدیک ظهر کافی است. با این حال، اگر شما پوست تیره دارید، اگر زمستان است و یا اگر در عرض های جغرافیایی شمالی زندگی میکنید، ممکن است قادر نباشید به اندازه کافی ویتامین D را از قرار گرفتن در معرض نور خورشید دریافت کنید.
علاوه بر این، به دلیل نگرانی های سرطان پوست، به ویژه به نوزادان و کودکان خردسال، هشدار داده میشود که از قرار گیری در معرض آفتاب مستقیم پرهیز کنند و یا همیشه از کرم های ضد آفتاب و لباس های محافظ استفاده کنند.
برای جلوگیری از راشیتیسم، مطمئن شوید که کودک شما غذاهایی که به طور طبیعی حاوی ویتامین D هستند، می خورد – ماهی های چرب، روغن ماهی و زرده تخم مرغ- یا این که از مواد غذایی استفاده میکند که با ویتامین D غنی شده اند، مانند:
شیرخشک نوزاد
غلات
نان
شیر، اما نه مواد غذایی ساخته شده از شیر مانند ماست و پنیر
آب پرتقال
برچسب های مواد غذایی را حتما برای تعیین محتوای ویتامین D غذاهای غنی شده بررسی کنید.
اگر باردار هستید، با دکتر خود در مورد مصرف مکمل های ویتامین D مشورت کنید.
از آنجا که شیر انسان تنها حاوی مقدار کمی از ویتامین D است، تمام نوزادان شیرخوار باید 400 واحد بین المللی (IU) ویتامین D خوراکی در روز دریافت کنند. آکادمی آمریکایی اطفال توصیه می کند که نوزادان شیرخوار و یا نوزدانی که کمتر از 33.8 اونس (1 لیتر) شیرخشک میخورند، در روز مکمل ویتامین D خوراکی مصرف کنند.