مواد لازم :
تمشك : 1 كيلو گرم
شكر : 650 گرم
آبليمو : 1 قاشق چايخوري
آب ولرم : به مقدار لازم
طرز تهيه :
تمشك ها را پاك كنيد ( برگ و دم برگ آنها را جدا كنيد ) و چند بار با آب سرد بشوئيد تا خاك داخل آنها گرفته شود. بعد تمشك ها را داخل صافي بريزيد تا آب اضافي آنها چيده شود .
يك قابلمه لعابي و سالم و متناسب با اندازه تمشك ها انتخاب كنيد و تمشك ها را داخل قابلمه لعابي بريزيد و لابه لاي آن شكر بريزيد و بگذاريد حداقل 6 ساعت و حداكثر 10 ساعت در جاي خنك بماند تا اصطلاحا شيره بيندازد. ( حدود 50 گرم از شكر را نگهداريد )
قابلمه را روي حرارت قرار دهيد، مابقي شكر را روي تمشك ها بريزيد و آب ولرم را به آن اضافه كنيد.
حرارت را كمي بالا ببريد تا آب بجوشد و بعد حرارت را پائين بياوريد تا مربا به قوام مورد نظر برسد .
وقتي قوام مربا به اندازه دلخواه رسيد ، آبليمو را به قابلمه اضافه كنيد و بعد از چند دقيقه حرارت را خاموش كنيد .
بهتر است چند ساعت مربا در همان ظرف لعابي بماند تا كاملا سرد شود و شربت مربا غليظ شود.
بعد از سرد شدن كامل مربا، يك شيشه درب دار تميز را آماده كنيد و مربا را داخل آن بريزيد.
درب شيشه را محكم ببنديد و در يخچال نگهداري كنيد .
نكته :
بهتر است كليه مربا ها ( به جز مرباي به ) را در ظروف لعابي تهيه كنيد . هنگام انتخاب قابلمه لعابي توجه كنيد كه قابلمه كاملا سالم و فاقد هرگونه پريدگي لعاب باشد .
براي تشخيص زمان قوام مربا، نوك قاشق را داخل مربا بزنيد و مقداري از شربت را داخل قاشق بياوريد.
هنگام برگرداندن قاشق، شربت قوام آمده به راحتي از داخل قاشق نميريزد.
استفاده از آب ولرم براي حفظ رنگ تمشك است. اگر آب زيادي سرد باشد رنگ تمشك ها تيره ميشود و اگر آب زيادي داغ باشد علاوه بر رنگ پريدگي و قرمز شدن مربا، باعث شل شدن مربا نيز ميشود .
توجه داشته باشيد كه اكثر مربا ها هنگام پخت، با درب باز طبخ ميگردند كه رنگ آنها تيره نشود . مگر در مواقعي كه براي رنگ انداختن مربا، نياز باشد كه درب ظرف بسته باشد .
استفاده از آبليمو براي جلوگيري از كپك زدن مربا و بالا بردن ماندگاري آن است. دقت كنيد كه آبليمو را در آخرين دقايق به مربا اضافه كنيد تا رنگ آن تيره نشود .
ميتوانيد مقدار آب را كمي بيشتر در نظر بگيريد و شربت مازاد اندازه شيشه را به عنوان پايه شربت، در شيشه اي جداگانه نگهداري كنيد. براي تهيه هر ليوان شربت تمشك، دو قاشق غذا خوري پايه شربت كافي است .
منبع: zibashahr.com