میوه ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان هستند — ملکولهای فعالی که می توانند اکسیداسیون مولکول های دیگر را خنثی کنند. اکسیداسیون عامل بسیاری از بیماری های شایع است. آنتی اکسیدان ها حتی باعث مزایایی چون تغییر حالت ژن، مسیرهای التهابی و ارتقاء مکانیزم های دفاعی آنتی اکسیدانی نیز می شوند.
گوجه فرنگی حاوی انواع غذاهای گیاهی مفید برای سلامت است از جمله: لیکوپن، بتا کاروتن، توکوفرول آنتی اکسیدان ( ویتامین E )، فیتوسترولها و کاروتنوئیدهای کمتر شناخته شده، فایتوئن و فایتوفلوئن.
آسیب به بدن از منابع مختفلی وارد می شود، اما در سطح مولکولی، آسیب به علت شکل گیری رادیکال های آزاد است. رادیکال های آزاد ملکول های بسیار واکنش پذیری هستند که در نتیجه ی واکنش های متابولیکی، تابش UVB و UVA، اوزون، سیگار کشیدن و آلاینده های شیمیایی به وجود می آیند.
وقتی سلول ها توسط رادیکال های آزاد مورد حمله قرار می گیرند، استرس اکسیداتیو رخ می دهد و به ساختار و عملکرد سلول آسیب می رساند. استرس ناشی از این حالت منجر به شرایط بحرانی مانند سرطان و بیماری های قلبی عروقی می شود. تقریبا همه بیماری های مزمن نتیجه ی استرس اکسیداتیو است.
برنامه غذایی حاوی میوه و سبزیجات به دلیل کاروتنوئید آنتی اکسیدان می تواند مانع این آسیب شود. چون کاروتنوئید آنتی اکسیدان به عنوان اطفا کننده ی رادیکال های آزاد عمل می کند. کاروتنوئید ها یک خانواده از ترکیبات موجود در میوه ها، سبزیجات و گیاهان سبز هستند. بیش از 600 کاروتنوئید در طبیعت وجود دارد، اما تنها 20 نوع آن در پلاسما و بافت انسان پیدا می شود.
لیکوپن موجود در گوجه فرنگی روی کاهش فشار خون و همچنین ایجاد ثبات در LDL ( کلسترول بد ) تاثیر دارد. این ثبات بسیار مهم است چون کلسترول بالا زمانی خطرناک می شود که LDL اکسید می شود و به دیواره های شریان ها می چسبد.
مشخص شده که رب گوجه فرنگی نیز برای جلوگیری از آسیب آفتاب مفید است – رب گوجه فرنگی ترکیب خاصی از لیکوپن، فایتوئن و فایتوفلوئن است که UVA و UVB نور خورشید را جذب می کند. برای اینکه از این حمایت برخوردار شوید لازم است به مدت 12 هفته گوجه فرنگی یا محصولات حاوی گوجه فرنگی را مصرف کنید تا سطح این مواد در پوست بالا برود.
مطالعات اولیه اثرات مثبت گوجه فرنگی و عصاره ی آن را بر سلامت استخوان و پیشگیری از سرطان پستان و تخمدان نشان داده اند. ترکیب این مزایا در گوجه فرنگی آن را به یک نیروگاه تبدیل کرده است. جالب اینجاست که پخته ی آن هم ( به صورت رب یا گوجه پخته ) حاوی مزایای فراوانیست.
به این دلایل که در بالا به آنها اشاره شد بسیار مهم است که در هفته شش تا هفت وعده از گوجه فرنگی و محصولات حاوی آن استفاده کنیم تا مطمئن شویم خون سطح مناسب از کاروتنوئیدها را داراست. مکمل ها هیچ گاه نمی توانند با آنچه از غذاها می گیرید برابری کنند.
١- گوجهفرنگی برای پیشگیری از سرطان
لیکوپنها ترکیبات اصلی گوجهفرنگی هستند که خواص فوقالعادهای دارند. این رنگدانههای قرمز – نارنجی رنگ که به خانوادهی کاروتنوئیدها تعلق دارند خواص آنتیاکسیدانی فوقالعادهای دارند. یعنی اینکه تمام قد در برابر رادیکالهای آزاد آسیبرسان مقابله میکنند.
نتایج پژوهش گستردهای که در سالهای بین 1986 و 1998 انجامشده نشان میدهد افرادی که هر هفته حداقل دو مرتبه سس گوجهفرنگی مصرف میکنند خطر ابتلا به سرطان پروستات را به میزان 36 درصد کاهش میدهند.
در سال 2013 محققان فرانسوی روی موشهای آزمایشگاهی بررسیهایی انجام داده و به این نتیجه رسیدند که لیکوپنها ضدسرطان هستند. این محققان مخصوصاً به آقایان توصیه میکنند که گوجهفرنگی بیشتری مصرف کنند زیرا آنها را در برابر سرطان پروستات مقاوم میکند. باید بدانید که گوجهفرنگی بخشی از رژیم غذایی مدیترانهای است، رژیمی که خطر ابتلا سرطان را کاهش میدهد.
٢- گوجهفرنگی بخورید تا سکته مغزی نکنید
گوجهفرنگی خطر سکتهی مغزی را کاهش میدهد. میپرسید چرا؟ به خاطر اینکه لیکوپن موجود در این میوه اکسایش چربیها را کاهش میدهد. این اکسایش باعث تشکیل پلاکهای عروقی میشود
و این رسوب چربیها باعث مسدود شدن رگها شده و خطر سکتهی مغزی را بالا میبرد. اگر از فشارخون بالا هم رنج میبرید حتماً گوجهفرنگی بیشتری میل کنید. توصیه میکنیم صبحها به صورت ناشتا یک لیوان آب گوجهفرنگی بنوشید.
گوجهفرنگی خاصیت اسیدی دارد و برای همین برای افرادی که معدهی حساسی دارند خوب نیست. البته میتوانید پوست آن را کرده و دانههایش راخالی کنید و سپس داخل آب جوش بیندازید تا این خاصیتش از بین برود
٣- گوجهفرنگی خستگیهایتان را به دست باد میدهد
گوجهفرنگی حاوی ویتامینهای زیادی از جمله ویتامین A، C، B3، B6، E و k میباشد. از بین این ویتامینها ویتامین C برای مقابله با خستگی و ایجاد احساس نشاط و سرزندگی فوقالعاده است. ویتامین C نقش زیادی در حفاظت از سلولها دارد و اثرات رادیکالهای آزاد و آلایندهها را کاهش میدهد. البته توجه داشته باشید زمانی اثر این ویتامین چند برابر میشود
که آنتیاکسیدانهای دیگری مانند کاروتنوئیدها و پولی فنول های بیشتری هم جذب کنید. گوجهفرنگی سرشار از ویتامین C و کاروتنوئیدهاست و برای همین هم یک میوهی ضدپیری محسوب میشود. اگر میخواهید همیشه جوان و شاداب بمانید گوجهفرنگی را دریابید.
٤- گوجهفرنگی برای اینکه خوشاندام باشید
گوجهفرنگی حاوی میزان زیادی آب (93 تا 95 درصد) و قند کمی است. برای همین هم تشنگی را برطرف کرده و کالری کمی به بدن میرساند. در واقع هر 100 گرم گوجهفرنگی حدود 17 کیلوکالری انرژی دارد.
برای همین اگر دنبال لاغری هستید و رژیم گرفتهاید میتوانید با خیال راحت به این سبزی – میوه اعتماد کنید. توجه داشته باشید که گوجهفرنگی به هضم غذا و دفع راحت کمک میکند. اگر مشکل هضم دارید میتوانید بعد از غذا یک عدد گوجهفرنگی تازه و کاملا رسیده میل کنید.
٥- گوجهفرنگی برای داشتن پوستی زیبا و جوان
گوجهفرنگی سرشار از لیکوپن است و برای همین هم با پیری سلولها مقابله میکند. این آنتیاکسیدان با رادیکالهای آزاد که باعث پیری پوست میشوند مقابله میکند. به عقیدهی اکثر متخصصان پوست، گوجهفرنگی میتواند منافذ پوست را منقبض کرده و آن را پاکسازی کند.
اگر طرفدار ماسکهای طبیعی هستید میتوانید برای پاکسازی و تمیزی پوستتان از گوجهفرنگی استفاده کنید. چند ورق گوجهفرنگی روی صورتتان بگذارید و بعد از 15 دقیقه شستشو دهید. البته توجه داشته باشید که این شیوه به درد پو ستهای چرب میخورد.
منبع:www.delgarm.com