ماش یکی از حبوبات بسیار مفید و غنی میباشد.
خوردن ماش باعث پیشگیری از بیماریهای مزمن شده
که به دلیل خواص ان میتوان در دسته گیاهان دارویی را قرار داد و ایرانیان قدیم ماش را « مِچ » می گفتند و زمانی که به زبان عربی وارد شد ماش نام گرفته شد و در اکثر جوامع منبع عمده تامین پروتئین به ویژه برای گیاهخواران است.
خواص دارویی ماش
دانه این حبوبات غنی ، حاوی بسیاری از مواد مورد نیاز بدن میباشد و در عین حال کالری کمی داشته یعنی پرخاصیت و غیر چاق کننده است.
از این رو بهتر بوده که در دوران رژیم لاغری حداقل هفته ای یک بار از ماش استفاده گردد چون بسیار زود هضم و غیر نفاخ میباشد و به دلیل دارا بودن ویتامین A و D نیازهای بدن ما را تأمین کرده و برای تقویت اعصاب و بینایی مفید بودهاگر ماش را با پوست بپزید و بخورید، برای درمان اسهال مفید میباشد ،
ولی برای لینت مزاج دانه های پوست کنده ی آن را مصرف کنید و خواص ماش مصرف آش ماش سردردهای شدید و آبریزش بینی ناشی از سرماخوردگی را درمان می کند وسرفه و تب را تسکین می دهد.
میزان اسیدفولیک آن بسیار بالاست بنابراین خوردن ماش برای پیشگیری از بیماریهای قلبی-عروقی بسیار مفید میباشد و پتاسیم ماش نیز فراوان بوده و مصرفش به کسانی که مبتلا به پرفشاری خون هستند، توصیه شده و همچنین ماش از نظر منگنز و سلنیوم که خاصیت آنتیاکسیدانی دارند نیز غنی است و خوردن آن باعث پیشگیری از بیماریهای مزمن میشود.
ماش، یکی از مواد غذایی است که در گروه حبوبات جای گرفته شده و همانطور که میدانید، در برنامه غذایی روزانه، حبوبات مهمترین منبع تأمین پروتئین گیاهی بحساب امده و ماش نیز ارزش تغذیهای بسیار بالایی دارد و دارای تقریباً ۳/۱۶ گرم پروتئین در هر پیمانه میباشد و در اکثر جوامع منبع عمده تأمین پروتئین به ویژه برای گیاهخواران میباشد.
مطالعات انجام شده از سوی انجمن دیابت آمریکا نشان داده که ماش برای درمان اسهال نیز مفید است؛ ضمن اینکه زودهضم هم هست و از آنجا که ماده غذایی متعادلی است، مصرفش به دیابتیها هم توصیه میشود.
جوانهی ماش حاوی فیتواستروژن میباشد که اثری شبیه به استروژن دارد. به همین دلیل در کاهش نشانههای یائسگی در زنان (مانند گرگرفتگی و تپش قلب) مفید واقع خواهد بود که در نتیجهی کمبود استروژن هست و فیتواستروژن موجود در جوانهی ماش در به تعویق انداختن پوکی استخوان ناشی از یائسگی نیز نقش دارد.
جوانه ماش سرشار از ویتامین C است که این مقدار در ماش پخته وجود نداشته و جوانه ماش انرژیزای واقعی بوده و مملو از مواد مغذی میباشد و میتوانید از ان در سالاد و یا خام مصرف کنید.
شکنندگی مو و ناخن نیز اغلب در نتیجهی کمبود مواد مغذی به ویژه پروتئین، ویتامین و روی است. جوانهی ماش شامل مقدایر بالایی از این مواد مغذی میباشد و از این رو در پیشگیری و درمان مشکلات مو و ناخن بسیار مفید میباشد.
جوانهی ماش به دلیل دارا بودن فیبر فراوان، حرکات روده را بهبود خواهد بخشید و اثرات و علائم یبوست را از بین میبرد.
دارای خواص غذایی کاهشدهنده قند و چربی خون بوده و پژوهش های انجام شده از سوی انجمن دیابت آمریکا نشان داده که ماش برای درمان اسهال نیز مفید بوده و زودهضم هم هست و از آنجا که ماده غذایی متعادلی است، مصرفش به دیابتیها هم توصیه میشود. البته بهتر است که این ماده غذایی به صورت جوانه مصرف گردد.
بهتر است که این ماده غذایی به صورت جوانه مصرف گردد زیرا فرآیند جوانه زدن سبب میشود همه مواد مغذی به خصوص آهن در دسترس، افزایش یابد پس برای مبتلایان به کمخونی بسیار مفید است.جوانهی ماش سرشار از انرژی و مواد غذایی است که به رفع نشانهها و علائم استرس و خستگی روحی و جسمی کمک خواهد کرد.
جوانه ماش منبع غنی لسیتین میباشد و سبب کاهش کلسترول خون نیز میشود در نتیجه به کاهش چربی کبد کمک میکند و از کبدچرب پیشگیری می نماید.ماش و دیگر حبوبات مادهای به نام مهارکننده پروتئاز دارند که میتواند در برابر سرطان سینه اثر محافظ داشته و مهارکننده پروتئاز تقسیم سلولهای سرطانی را کند کرده و به این ترتیب از تشکیل تومور جلوگیری خواهد کرد