مضررات کوچک کردن معده
ایران جزو کشورهای چاق دنیاست، یعنی چاقی دغدغه خیلی ها در زمانه ما محسوب می شود.
ضررهای کوچک کردن معده!
امروزه كوچك كردن معده از طریق جراحی یكی از متداول ترین روش های كاهش وزن است اما پس از آن دیگر معده بیمار قادر به جذب ویتامین ها در بدن نمی شود. امروزه با پیشرفت تكنولوژی و كم تحركی، چاقی یكی از معضلات جدی در سلامت افراد به شمار می رود و برای كاهش وزن روش های مختلفی از جمله جراحی و كوچك كردن معده است كه عوارضی را به دنبال دارد.
یکی از این روش های پر عارضه که خیلی از افراد چاق هم علاقه مندند آن را انجام دهند، عمل جراحی معده با هدف محدود کردن حجم معده یا جذب کمتر مواد غذایی است.
متخصصان گوارش تاکید می کنند این روش در لاغر شدن افرادی که بالای ۱۲۰ کیلوگرم وزن دارند موثر است، اما به دلیل تاثیرات منفی در کاهش جذب ویتامین ها و املاح ضروری بدن و بروز کم خونی و اسهال خالی از خطر نیست.
عمل جراحی معده می تواند در کاهش وزن افرادی که بسیار چاق هستند تا ۷۰ درصد طی یک سال مفید باشد. اما مسأله اینجاست که این کاهش وزن اگر همراه با رژیم غذایی مناسب نباشد، برگشت پذیر خواهد بود.عمل جراحی معده با دو هدف اصلی یعنی کوچک کردن حجم معده و کاهش جذب مواد غذایی صورت می گیرد.
وقتی حجم معده کوچک می شود، فرد غذای کمتری میل می کند و به سیری می رسد. در روش دیگر این نوع جراحی ها هم بخشی از روده که مسوول جذب بسیاری از مواد غذایی، ویتامین ها و املاح است برداشته می شود تا مواد غذایی کمتری جذب شود.
در روش دیگر قسمتی از روده که در جذب مواد غذایی نقش مهمی دارد، از مسیر خارج می شود. به این ترتیب فرد خیلی سریع تر از قبل احساس پرشدن معده و سیری خواهد داشت و مواد غذایی کمتری نیز توسط سیستم گوارش او جذب می شود.
چنین عملی به طور قطع خالی از عوارض حین عمل از جمله بیهوشی و احتمال وارد شدن آسیب به ارگان های داخل شکم مانند طحال، مری و روده ها نیست.هدف از عمل جراحی كوچك كردن معده برای جذب كمتر مواد غذایی است، در این روش ابتدا معده را با دوختن به دو ناحیه تقسیم كرده و قسمت كوچك تر كه حجمی معادل 10 درصد كل معده را دارد را از كل معده جدا می كنیم.
علاوه بر عوارض جذب نشدن مواد غذایی، ویتامین ها افرادی كه چاقی بالای70 تا 80 كیلو دارند بعد از لاغری با مشكل افتادگی پوست شكم، بازوها، و عدم زیبایی نیز مواجه می شوند. با وجود درمان های متعدد برای لاغری اما با استفاده از رژیم غذایی مناسب، ورزش كردن، و مصرف نكردن غذای فست فود می توان سلامتی و خوش اندام بودن بدن را تضمین كرد.
لاغری زیر تیغ جراحی
لاغری از طریق عمل بایپس معده درافرادی که نسبت شاخص توده بدنی نسبت به قدشان (BMI) بالای ۴۰ است، یعنی دچار چاقی مفرط هستند، توصیه میشود. این دسته از افراد بارها رژیمهای غذایی مختلف را تجربه کرده، اما قادر به کاهش وزن در حد وزن ایدهآل خود نشدهاند و پس از پایان دوره رژیم درمانی به وزنی به مراتب بیشتر از وزن اولیه خود بازگشتهاند. اکثر این افراد که در واقع بیمار محسوب میشوند، در یک دوره بحران روحی شدید به سر میبرند و در چنین شرایطی عمل جراحی معده به آنها توصیه میشود.
البته گروه دیگری از افراد با شاخص توده بدنی ۳۵ تا ۴۰ که در اثر چاقی دچار عوارضی چون فشار خون، دیابت، کلسترول و بیماریهای قلبی ـ عروقی شدهاند و لاغری در آنها به امری ضروری برای حفظ سلامتشان تبدیل شده است هم میتوانند از این روش برای کاهش وزن بهره ببرند.
بایپس معده فقط برای چاقی مفرط
بجز افرادی که دارای اضافه وزن ریاد نیستند، دسته دیگری از افراد نیز هستند که هرگز نباید عمل بایپس معده انجام دهند. کسانی که باردارند، دچار کمکاری تیروئید هستند یا سابقه زخممعده، زخم مری یا بیماریهای التهابی لوله گوارش دارند، هرگز نباید عمل بایپس معده انجام دهند. همچنین کسانی که مشکلات انعقادی دارند یا به الکل و مواد مخدر معتاد هستند، گزینه مناسبی برای این نوع عمل جراحی محسوب نمیشوند.
زندگی پس از بای پس چندان شیرین نیست
گرچه متخصصان گوارش بر این باورند که عمل بایپس معده برای افراد بسیار چاق قابل توصیه است، اما تاکید میکنند کاهش وزن ناشی از این روش بدون رعایت رژیم لاغری پس از یکسال برگشتپذیر خواهد بود.
معایب عمل جراحی کوچک کردن معده
شیرینی خور شدن بیماران منجر به کندی سیر کاهش وزن می شود. درمواردی که بیمار دوباره وزن میگیرد عمل مجدد برای رزکسیون ان قسمت از معده که از حالت لوله ای خارج شده اندیکاسیون دارد.
مشکلات ناشی از استاپلینگ نظیر leakage باید مورد تأمل قرار گیرد .
۸۵% معده دراین عمل رزکت می شود و از شکم خارج می گردد لذا عمل غیر قابل برگشت است. این نکته را حتماباید به مریض گوشزد نمود.
عوارض عمل کوچک کردن معده
مهمترین و شایعترین عارضه در این عمل leakage و فیستول معده است (۱%) به جز این با درجات کمتری آسیب طحالی که ممکن است منجر به اسپلنکتومی شود (۵/۰%) و همچنینDVT ، آمبولی ریه (۵/۰%)، عوارض تنفسی نظیر پنومونی و ARDS (25/0%) در لیست عوارض پس از این عمل قرار دارد.
خونریزی از محل استاپلینگ در دوره پس از عمل (۵/۰%) نیز بایستی مورد توجه قرار گیرد .
میزان مرگ و میر این عمل جراحی کمتر از ۱% گزارش شده است.
مراقبت پس از عمل
ر روز دوم پس از عمل از بیماران در بخش رادیولوژی، گاستروگرافین میل بعمل می آید و چنانچه معده ی موزی شکل، بدون لیک از محل استاپلینگ مشاهده گردد، درن شکمی که در مجاورت آن قرار دارد خارج و رژیم مایعات صاف شده و رقیق شروع میشود .بیماران تا دو هفته پس از عمل فقط بایستی از مایعات صاف شده با حجم کم و با فاصله از یکدیگر استفاده کنند، طی ۲-۱ ماه پس از عمل تدریجاً جامدات به میزان ۶۰۰ تا ۸۰۰ کالری در روز به رژیم غذایی آنها اضافه می شود.
بیماران اکیداً بایستی از مصرف غذاها با حجم زیاد و نیز نوشابه های گازدار (بدلیل ایجاد ناگهانی حجم) خودداری کنند، در غیر اینصورت خصوصاً در روز های اول پس از عمل منجر به فیستول معده و بطور دیر رس منجر به درد معده و افزایش تدریجی حجم آن می شود و کاهش وزن را با کندی و یا توقف مواجه می نماید. این افراد باید بدانند این نوع عمل جراحی به کاهش جذب املاح ویتامینهای گروه B، D، کلسیم و آهن منجر میشود و فرد را دچار سوءتغذیه جدی میکند، در نتیجه مصرف دائم مولتیویتامینها در این افراد ضروری است.
همچنین احتمال بروز کم خونی، اسهال، بوی بد دهان و مدفوع چرب نیز در افراد پس از عمل بایپس معده وجود دارد. همچنین کسانی که رودهشان را دستکاری میکنند در معرض خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا، بر افروختگی، تپش قلب و ناراحتیهای بالای شکم هستند.
منبع: delgarm