هنگامیکه در مورد کمبود مادهای مغذی یا ویتامینی صحبت میشود، کمتر پیش میآید که ذهن ما قبل از آنکه به ویتامینهای شناختهشدهای مانند A،C،D و…فکر کند، به چیز دیگری مانند کمبود پتاسیم، بیندیشد.
آیا شاخص های کمبود پتاسیم را میشناسید
بااینحال، وجود پتاسیم برای تعدادی از عملکردهای حیاتی بدن مانند عملکرد صحیح عضلات، تنظیم مایعات بدن و…لازم و ضروری است. در ادامه با آی.مانکن همراه باشید تا شاخصههای، کمبود پتاسیم را باهم مرور کنیم.
میزان نیاز بدن به پتاسیم
با توجه به مطالعات تغذیهای سازمان بهداشت ایالاتمتحده، بزرگسالان در این کشور اغلب مقدار روزانه توصیهشده یعنی ۴۷۰۰ میلیگرم پتاسیم در روز را، دریافت نمیکنند. با توجه به یک مطالعه از مجله بالینی انجمن نفرولوژی آمریکا، پتاسیم با توانایی دفع کلیه و ایجاد بیماریهای قلبی مرتبط است.
آمارها نشان میدهد که اغلب افراد فقط نیمی از پتاسیم موردنیاز بدن را، در طول روزدریافت میکنند. مسئله دیگر در مورد پتاسیم آن است که کمبود این ماده مغذی معمولاً توسط آزمایشات خون نیز قابلتشخیص نیست و فقط با اتکا به نشانههای کمبود آن، میتوان به این مسئله آگاهی پیدا کرد.
گرفتگی عضله
اگر این مورد را تجربه کرده باشید، میدانید که چقدر دردناک و آزاردهنده است!اسپاسم یا گرفتگی عضله یکی از نشانههای مهم، کمبود پتاسیم، مخصوصاً در ورزشکاران میباشد. ورزشکاران به دلیل فعالیت زیاد بدنی و تعریق شدید دچار کاهش سطح الکترولیتهای بدن میشوند که یکی از این الکترولیتهای مهم، پتاسیم است.
شاید یک ورزشکار نتواند در حین تمرین، موز که سرشار از پتاسیم است را مصرف کند، اما جرعهجرعه نوشیدن آب در حین تمرین، تعادل الکترولیتهای بدن را حفظ کرده و مانع اسپاسم عضلانی میشود.
انرژی کمی دارید
خستگی غیرقابل توضیح، ضعف عضلانی و احساس کسالت در تمام مدت روز، کمبود پتاسیم را نشان میدهد.
اگر میزان خواب شما زیاد است و زمان بیدار شدن همچنان انرژی کمی دارید، با دکتر خود در مورد کمبود پتاسیم مشورت کنید. خوشبختانه، سطح پتاسیم را میتوان با مصرف متعادل انواع میوهها و سبزیهای غنی از این ماده مغذی، مانند کلم بروکلی، اسفناج، برگ چغندر و سیبزمینی افزایش داد.
ضربان نامنظم قلب
اگر قلب شما بهطور نامنظم میتپد احتمالاً، کمبود پتاسیم دارید. تحقیقات دانشکده پزشکی هاروارد نشان میدهد که اگر سطح پتاسیم خون نامتعادل باشد، میتواند موجب ضربان قلب نامنظم شود. معاینه قلب توسط پزشک متخصص در این مورد، توصیه میشود. یکی دیگر از دلایل تپش قلب نامنظم، مشکلات مربوط به غده تیروئید است
فشارخون بالا
فشارخون بالا میتواند ناشی از اضافهوزن، عوامل ارثی، مصرف بیشازحد سدیم و همچنین کمبود پتاسیم باشد. نتایج یک مطالعه بر روی موشهای آزمایشگاهی که توسط متخصصین مغز و اعصاب بیمارستان بریگهام انجامشده است نشان داد که چگونه کمبود پتاسیم منجر به فشارخون بالا میشود.
در طول مطالعه به گروهی از موشها رژیم غذایی با مقادیر کم پتاسیم داده شد و به گروه دیگر مقادیر زیاد پتاسیم. نتایج نشان داد که موشهایی که پتاسیم کمتری دریافت کردهاند، فشارخون بالاتری نسبت به گروه دیگر دارند