Address & Contact

Our Address

دزفول ، میدان موشک ، روبه روی تقاطع دزبار ، داخل کندرو ، نرسیده به بنگاه کامیون زارع

تولید انواع یونولیت های سقفی و ورق های عایق با کیفیت بالا

 

🔻 در هنگام ساختمان سازی، زمانی که نوبت به سقف ساختمان می رسد باید عوامل و نکات زیادی را مد نظر قرار داد و آن ها را رعایت کرد. امروزه در دنیا هر چه که یک ساختمان سبک تر و مقاوم تر باشد، مناسب تر است و خواهان بیشتری دارد. از جمله مواردی که می تواند وزن ساختمان را کمتر کند، سقف سازه و ساختمان است. با انتخاب نوع مناسب سقف و استفاده از مصالح خوب می توان این مهم را انجام داد.

🔻 استفاده از سقف تیرچه بلوک و یونولیت سقفی باعث می شود که سقف سبک و مقاوم ساخته شود. پلاستوفوم نام ماده ایست که در کشور ما آن را به نام یونولیت می شناسند. این محصول از جنس پلی استایرن بوده و در بتن ریزی سقف از آن استفاده می کنند.یونولیت ها نوعی پلیمرند که رنگ سفید دارند و عایق حرارت، رطوبت و صدا هستند.

🔰 ویژگی های یونولیت

🔸 به جای این که 10 عدد بلوک سفالی در سقف قرار دهیم می توان از یک بلوک یونولیتی استفاده کرد.
🔸 باعث صرفه جویی در مصرف بتن و تیرچه می شود.
🔸 از آن جایی که قسمت انتهایی این محصول دارای شیار است در نتیجه نیازی به رابیتس کاری ندارد و با کیفیت بالا و قابلیت اجرای خوب به گچ و خاک می چسبد.
🔸 این محصول چه در هنگام تولید و چه در موقع نصب و حمل و نقل ضایعات و پرتی ندارد.
🔸 سرعت نصب سقف را افزایش می دهد و اجرای آن را راحت تر می کند.
🔸 در مصرف آب صرفه جویی می شود.
🔸 به دلیل حمل راحت، در هزینه حمل و نقل صرفه جویی می شود.
🔸 سقف را سبک تر می کند و همین امر باعث می شود که در هنگام زلزله خطرات ناشی از پرتاب و سقوط مصالح را به حداقل برساند.
🔸 از نفوذ گرما ، سرما ، رطوبت و صدا جلوگیری می کند.
🔸 تا 20 دقیقه می تواند در برابر آتش مقاومت کند و نسوزد البته نوع EPS این گونه است.
🔸 این محصول در هنگام آتش سوزی دود نمی کند.
🔸 مصرف فولاد را کاهش می دهد.
🔸 در قالب بندی صرفه جویی می کند.

💠 مراحل نصب یونولیت سقفی

✳️تیرچه ها را بر روی سقف بین تیرآهن ها قرار می دهند با حدود فاصله 50 سانتی متری و پس از آن بلوک ها را در وسط این تیرچه ها قرار می دهند تا کامل سقف را بپوشاند پس از آن که بلوک گذاری کامل شد میلگردهای مش توری را روی سقف قرار می دهند تا کاملا روی بلوک ها را پوشش دهد سپس بتن ها را بر روی سقف ریخته و ابتدا به صورت دستی و بعد با یک دستگاه که دارای غلتک است سیمان های روی سقف را صاف می کنند . سیمان ها روی بلوک ها و تمامی درزهای بین بلوک ها قرار می گیرد تا کامل سقف را بپوشاند و محکم شود

💠 مراحل تولید یونولیت و مواد تشکیل دهنده آن

✳️70 سال پس از گذشت تولید پلاستوفوم، این محصول در ایران استفاده شد. البته حدود یک دهه یا کمی بیشتر از این اتفاق در ایران می‌گذرد؛ اما سابقه استفاده از یونولیت عمری حدود هفت دهه در صنعت جهان دارد. با این حال هم‌اکنون این محصول بخش جداناشدنی صنعت ساختمان ایران است و با توجه به افزایش ساخت‌و‌ساز تقاضا نیز پایین یا بالا می‌رود. در این مقاله با نگاهی به تولید این ورق‌های سفید رنگ با چگونگی سرمایه‌گذاری‌اش در ایران آشنا خواهیم شد و مطالبی در خصوص مراحل تولید یونولیت و مواد تشکیل دهنده آن در اختیار شما عزیزان قرار خواهیم داد.

🔴 مواد اولیه برای تشکیل یونولیت

✳️یونولیت در سال 1839 توسط ادوارد سیمون کشف شد و در سال 1959 به وسیله کمپانی ” کوپر ” تولید شد. تولید یونولیت با توجه به نوع و چگالی آن می‌تواند مراحل و سبک‌های مختلفی داشته باشد، که در این مقاله به تمامی این موارد اشاره خواهد شد.

✳️اولین مواد تشکیل دهنده یونولیت ، استایرن مونومر می‌باشد. در واقع از ریختن مواد پلی استایرن داخل قاب‌‌‌ها و منبسط شدن آنها یونولیت تشکیل می‌شود. سطح پایین استایرن به طور طبیعی در بسیاری از گیاهان، میوه‌‌‌ها و سبزیجات وجود دارد. یونولیت متشکل از مشتقات اتیلن و بنزن است و با استفاده از یک فرآیند پلیمریزاسیون ساخته می‌شود. در طول این فرآیند، یک هیدروکربن با جوش کم، که معمولا از پنتان است به مواد اضافه می‌شود تا در پردازش بعدی به گسترش این مواد کمک کند. با کسب اطلاعاتی در خصوص مواد تشکیل دهنده یونولیت لازم است که مطالبی راجع به تولید این محصول را ذکر کنیم. 

🔴 روش تولید یونولیت

✳️یونولیت را کارخانه‌جات تولید کننده یونولیت به دو روش اتوماتیک و غیر اتوماتیک ( دستی )  تولید می‌کنند.
ماده خام یونولیت که به شکل دانه‌هایی ریز هستند، از موادی به نام استایرن تولید شده‌اند و در مراحل اولیه تولید یونولیت، این دانه‌ها باید 50 برابر بزرگ‌تر شوند.



✳️در روش دستی، ابتدا با پخت دانه‌های کوچک در دیگ بخار و منبسط کردن آن‌ها آغاز می‌شود، که اگر عمل انبساط به خوبی صورت گرفته باشد و میزان چگالی یونولیت به اندازه قابل قبولی باشد، مواد منبسط شده را به دستگاه‌های بعدی می‌فرستند تا عمل خشک شدن آن انجام شود، در غیر این صورت مرحله اول مجدد تکرار می‌شود، تا عمل انبساط بیشتر انجام شود.

✳️پس از انجام پخت اولیه مواد یونولیت، دستگاه بلوکر آماده دریافت مواد می‌شود، تا عمل فشرده سازی دانه‌های یونولیت در آن صورت بگیرد و بلوک‌های مکعب مستطیل شکل در ابعادی 200*100*100 سانتی متر، که معمول‌ترین اندازه بلوک‌های تولید شده یونولیت در روش دستی است، تولید ‌شوند.

✳️ما در روش اتوماتیک، تمامی مراحل توسط دستگاه‌های اتوماتیک انجام می‌شود و بلوک‌های مکعب مستطیل یونولیت، در طول 4 و 6 متر نیز تولید می شوند.

✳️چه در روش دستی و چه در روش اتوماتیک، پس از تبدیل دانه‌های استایرن به بلوک یونولیت، نیاز است، تا بلوک‌ها جهت خشک شدن در معرض هوای آزاد قرار بگیرند و سپس وارد مرحله‌ی برش شوند.

✳️برش یونولیت معمولا با توجه به نیاز و سفارش مشتری در چند حالت انجام می‌شود؛ اگر برش‌ها ساده و به صورت ورق باشند، که در برش، استفاده از میزهای برش ساده کفایت می‌کند، اما اگر بخواهند یونولیت را به شکل یونولیت سقفی ساختمانی که در دسته بندی اشکال خاص قرار دارد، برش دهند، از میز سی ان سی جهت برش این دسته از اشکال خاص استفاده می‌کنند.

مراحل تولید یونولیت

✳️تولید یونولیت در سه مرحله زیر انجام می‌گیرد:

🔸 پیش از انبساط

پس از تماس با بخار، ماده کفپوش موجود در دانه‌های پلی استایرن شروع به جوشیدن می‌کند و مهره‌‌‌ها بین 40 تا 50 برابر حجم اصلی خود گسترش می‌یابد.

🔸 تهویه

پس از انبساط، مهره‌‌‌ها برای رسیدن به دما و فشار تعادل، 6 الی 12 ساعت ثابت باقی گذاشته می‌شوند تا دوره  دوره‌‌‌ی تکامل را طی می‌کنند.

🔸 قالب سازی

مهره‌‌‌ها درون قالب قرار می‌گیرند و مجددا با بخار گرم می‌شوند. مهره‌‌‌ها از قبل به وسیله فوم‌‌‌ها گسترش می‌یابند و به این ترتیب حفره قالب را کاملا پر کرده و باهم فیوز می‌شوند. مهره‌‌‌ها به شکل بلوک یا محصولات سفارشی قالب ریزی شده اند. بعد از تبدیل دانه‌های پلاستوفوم به بلوک یونولیت مدت زمانی را جهت خشک شدن و جابه جایی گاز پنتان با هوا مورد نیاز است.

دو فرآیند قالب گیری برای یونولیت‌‌‌ها وجود دارد:

🔸 فرآیند اول

برای تولید یونولیت ابتدا قالب، بلوک‌های بزرگی از یونولیت را تولید می‌کند که می‌توانند در قالب‌های مختلف برای استفاده در بسته بندی‌‌‌ها و کاربرد‌های ساختمانی برش داده شوند.

🔸فرآیند دوم

در مرحله دوم تولید یونولیت قالب سازی، قطعاتی را تولید می‌کند که دارای مشخصات طراحی سفارشی هستند.
تقریبا به هر شکل و اندازه ای تولید یونولیت را شاهد هستیم، که در صورت لزوم به راحتی برش داده می‌شوند و شکل می‌گیرند. در تولید یونولیت دامنه متنوعی از خصوصیت‌های ساختاری ارائه داده می‌شود، زیرا طیف گسترده ای از چگالی‌های متفاوت را دارا هستیم.

🔻 سقفی برای عایق سازی ساختمان ها

⚡️ عایق سازی ساختمان با استفاده از یونولیت سقفی و ورق فوم، تضمین کننده بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان است. از طریق سیستم‌های عایق سازی، گرمای داخل ساختمان به بیرون نشت پیدا نمی کند و سرمای بیرون، بخصوص در فصل زمستان به داخل ساختمان وارد نمی شود. به این ترتیب، امری اجتناب ناپذیر است که بسیاری از پیمانکاران و مهندسان ساختمان به دنبال خرید یونولیت و فوم با بهترین قیمت و کیفیت برای عایق سازی پروژه های ساختمانی خود باشند.

⚡️ میزان تقاضای بازار برای خرید این متریال، قیمت یونولیت سقفی، قیمت فوم، قیمت یونولیت و هزینه نصب و اجرای این متریال را تحت تاثیر قرار داده و طبیعتاً ورق های یونولیت که از کیفیت بالاتری برخوردار باشند در میزان فروش فوم و فروش یونولیت نیز تاثیر گذار خواهند بود.

⚡️ تجهیزات مورد نیاز برای عایق سازی ساختمان در قیمت یونولیت سقفی و قیمت خرید فوم تاثیر دارند

⚡️ اکثر پیمانکارانی که در حوزه عایق سازی سقف ساختمان ها از طریق یونولیت سقفی اقدام می کنند، معمولاً این کار را با تجهیزات کامل و رعایت استانداردها انجام می دهند. در این میان، مهم‌ترین عامل برای نصب فوم سقفی این است که میزان انبساط و انقباض در فصل های سرد و گرم سال و همچنین میزان کشش یونولیت ها در محل مورد نظر باید به دقت ارزیابی شود.

⚡️ بر همین اساس، خرید اتصالات و یا برخی از چارچوب ها که قرار است یونولیت سقفی در آن قرار گیرند اهمیت پیدا می کند. این دو پارامتر، قیمت یونولیت سقفی را به طور غیر مستقیم تحت تاثیر قرار می دهند؛ چرا که ابعاد این متریال با توجه به همین استانداردها در کارخانه تعیین می گردد. معمولاً یونولیت های سقفی که دارای ابعاد بزرگتر و ضخامت بیشتری هستند، قیمت بالاتری در مقایسه با یونولیت های سقفی کوچک تر دارند.

⚡️ کیفیت فوم سقفی که در سقف ساختمان به کار می روند در درجه اول اهمیت برای قیمت یونولیت سقفی قرار دارد؛ به این ترتیب برای توجیه این جمله می توان گفت، متریال عایق سازی باید در برابر نفوذ رطوبت و هوا و همچنین تابش نور خورشید مقاومت بالایی داشته و همچنین تحمل بالایی در برابر پاره شدن یا شکستن داشته باشند.

⚡️ الزاماً اگر تجهیزات و یونولیت های سقفی یا فوم که برای نصب در دیوارها و کف خریداری می شوند گران تر باشند، تضمین کننده کیفیت آن نخواهند بود؛ آنچه ثبات و پایداری را در یک پروژه عایق سازی تضمین می کند، نحوه تولید استاندارد این ورق ها در کارخانه و همچنین نصب استاندارد آنها در ساختمان است. به همین دلیل، بسیاری از تولیدکنندگان ایرانی در کشور، بهترین متریال عایق سازی ساختمان را با بهترین کیفیت تولید می کنند. قیمت یونولیت سقفی چنانچه از تولیدکنندگان داخلی تهیه شود به مراتب مقرون به صرفه تر خواهد بود.

⚡️ استفاده از چسب و اتصالاتی که قرار است فوم سقفی را در محل مورد نظر ثابت نگه دارد به طور غیر مستقیم بر روی قیمت یونولیت سقفی تاثیر می گذارد. عایق هایی که طول عمر کمتر از پنج سال دارند معمولاً از کیفیت کمتری برخوردار می باشند اما در حال حاضر، ورق های فوم به عنوان لایه های غیر قابل نفوذ در برابر هوا و رطوبت با کیفیت بالا و ماندگاری بیشتر از ده سال در تمام شرایط آب و هوایی در بازار موجود هستند.

با مدیریت: مهندس مرتضی دهداری
شماره های تماس :
09160429086
09932951501
09106390762

 

 

 

 

 

 

 

تولید یونولیت های سقفی و ورق های عایق پرشین فوم در دزفول , یونولیت سقفی , ورق عایق  , تولید انواع یونولیت های سقفی و ورق های عایق با کیفیت بالا , یونولیت  , پرشین فوم در دزفول , تولید یونولیت در دزفول , تولید ورق های عایق در دزفول  , ویژگی های یونولیت , مراحل نصب یونولیت سقفی , یونولیت ,