یا غذای فوری عنوانی است برای غذاهایی که به سرعت طبخ و آماده میشوند. انواع ساندویچ به ویژه همبرگر از فست فودهای رایج هستند. فست فود در مورد غذاهای خانگی به کار نمیرود. بلکه بیشتر اشاره به غذاهایی میکند که در رستورانها تهیه میشوند. مک دونالد و کی اف سی از رستورانهای مشهوری هستند که در سراسر دنیا غذای سریع ارائه میدهند. یک غذای سریع در خیلی از کشورها شامل یک ساندویچ (همبرگر، مرغ و مانند آن)، سیب زمینی سرخ کرده و یک نوشابه گازدار است. قیمت مواد غذایی در رستورانهای فست فود معمولاً ارزانتر از سایر رستورانها است.
تاریخچه فست فود
?فست فود یا غذای حاضری، غذایی است که از رستورانهای فست فود تهیه میشود. انواع ساندویچ، همبرگر، چیزبرگر و دیگر انواع برگرها، ماهی و میگوی سوخاری، هاتداگ، فیلهٔ استیک گوشت یا مرغ، سیبزمینی سرخ کرده، مرغ سوخاری، ناگت مرغ، جغور بغور، تاکو (نوعی غذای مکزیکی)، انواع پیتزا و انواع سالاد در فهرست غذای رستورانهای فست فود به چشم میخورد. در این رستورانها، غذای از پیش آماده را در مدت کوتاهی بعد از سفارش، به مشتری تحویل میدهند. خیلی از این رستورانها، رستورانهای واقعی نیستند؛ چون جایی برای نشستن و غذا خوردن ندارند. از این نظر بیشتر شبیه یک فروشگاه عرضهٔ مواد غذایی هستند. خیلی از رستورانهای فست فود بخشی از یک سازمان زنجیرهای هستند. از آنجایی که راهاندازی فروشگاههای فست فود نیاز به امکانات چندانی ندارد و فضای بزرگی هم نمیخواهد، نمونههای شخصی و مستقل آن، مخصوصاً در کشورهای در حال توسعه مثل کشور خودمان، رو به افزایش است.
?در مقابله با موج حملاتی که علیه صنعت فست فود صورت میگیرد، صاحبان این صنعت پُرسود خیلی سعی کردهاند تا عبارت فست فود (fast food) را از ذهن مردم پاک کنند و به جای آن عبارت «رستورانهای خدمات فوری» را جا بیندازند، اما مردم در سرتاسر دنیا به این نوع غذا میگویند: «فست فود». اگر چه ترجمه این عبارت به فارسی همان «غذای حاضری» است، اما در این مطلب از همان عبارت آشنای فست فود استفاده کردهایم. عبارت فست فود تبدیل به نماد زندگی مدرن و ماشینی شدهاست.
?جف آردر میگوید: ما در زمانهای زندگی میکنیم که پیتزا زودتر از نیروی پلیس به خانههایمان میرسد. نسل حاضر آمریکا را نسل فست فود مینامند، اما برخلاف آنچه فکر میکنیم، عرضهٔ سریع غذاهای حاضر و آماده، پیشینهٔ تاریخی دارد و مختص قرن حاضر نیست.
?در روم باستان، دکههای فروش نان و زیتون وجود داشتهاست. در شرق آسیا مغازههایی بودهاند که رشته فرنگی آماده عرضه میکردند. در خاورمیانه، از سالهای دور تا امروز دکههای فروش فلافل را داشتهایم. در هند قدیم انواع اغذیهٔ آماده وجود داشتهاست. در کشورهای غرب آفریقا نیز از قدیمالایام، بروشت میفروختند که نوعی کباب چوبی است. اما فست فود به شکل امروزی دقیقاً در هفتم ژوئیه ۱۹۱۲ و در آمریکا متولد شد. در این روز رستورانی با نام «اتومات» در نیویورک افتتاح شد که در واقع نوعی کافه تریا بود. آنها غذاهای از پیش آماده را در محفظههای گرمکنندهٔ شیشهای قرار میدادند و مشتریان از طریق دستگاههای سکهای اقدام به خرید آن میکردند. اتومات خیلی زود شعبات متعددی در گوشه و کنار آمریکا افتتاح کرد و ۲۰ سال بیرقیب باقی ماند. بالای در ورودی رستورانهای اتومات نوشته بود: «ما کار مادران را کم کردهایم.» بعد از اتومات نوبت به شرکت آمریکایی «وایتکسل» (قلعهٔ سفید) رسید که همبرگرهایش فقط پنج سنت قیمت داشت که برای مشتریان واقعاً به صرفه بود. آنها علاوه بر اینکه قیمت را حسابی پایین آورده بودند، نوآوری دیگری هم داشتند: خط تولید غذا را به شکلی تعبیه کرده بودند که تمام مشتریان میتوانستند خیلی راحت شیوهٔ آماده کردن غذا را ببینند.
?برادران مکدونالد بعد از هشت سال وقتی که دیدند بیشتر سودشان از فروش همبرگر است، رستورانشان را سه ماه بستند و وقتی در سال ۱۹۴۸ مجدداً آن را افتتاح کردند، منویشان کوتاه و ساده شده بود: همبرگر، سیبزمینی سرخکرده، چند نوع شیک (shake)، قهوه و کوکاکولا که البته همه از قبل آماده و بستهبندی شده بودند. دیگر لازم نبود که فروشندگان منتظر سفارش مشتریان بمانند. قیمت هر همبرگر ۱۵ سنت بود که میشد نصف قیمت جاهای دیگر. در سال ۱۹۶۱ یکی از کسانی که در کار تهیهٔ انواع شیک بود، امتیاز مکدونالد را خرید و ایدههای خود را در آن بسط داد و آن را متحول کرد. نام این شخص «ری کراک» بود و این جمله هم متعلق به اوست: «برای درک زیبایی موجود در گوجه فرنگی داخل یک همبرگر به نوع خاصی از شعور نیاز است». بعد از مکدونالد، فست فودهای زنجیرهای زیادی ظهور کردند که البته خاستگاه بیشتر آنان ایالات متحده بود.
? رستورانهای زنجیرهای فست فود، بهویژه مکدونالد و کی اف سی، در بیشتر کشورهای جهان، نماد جهانی سازی و امپرالیسم آمریکا به حساب میآیند و در بیشتر اعتراضات مردمی مورد حمله قرار میگیرند. در سال ۲۰۰۵ اهالی کراچی در پی اعتراض به سیاستهای تفرقهافکن آمریکا در پاکستان، به شعبهٔ اصلی رستوران کی اف سی حمله کردند و آن را از بین بردند.
و
و
زیانهای فست فود
?برای نشان دادن اثرات مضر فست فودها بر سلامت انسان در سال ۲۰۰۴ میلادی فیلم مستندی ساخته شد که کارگردان این فیلم در مدت یک ماه، هیچ چیز به جز فست فودهای مک دونالد را نمیخورد و هیچ ورزش و فعالیتی انجام نمیداد. در پایان این مدت او بسیار چاق شده و به بیماریهای مختلفی نیز دچار شده بود.
? نتایج آخرین مطالعات دانشمندان نشان میدهد، جوانان و نوجوانانی که در یکی از وعدههای غذایی روزانه خود فست فود میخورند، نسبت به سایر همسالان خود کالری، نمک و چربی بیشتر و ویتامین و مواد معدنی کمتری دریافت میکنند. یافتههای جدید محققان نشان میدهد جوانانی که به فست فود عادت دارند، با چاقی و مشکلات ناشی از آن دست و پنجه نرم میکنند. نتایج یک مطالعه ۱۵ ساله روی جوانانی که پا به سن گذاشتهاند، نشان داد آنهایی که در جوانی فست فودها را به عنوان یکی از وعدههای غذایی خود قرار داده بودند، چاق تر از دیگران هستند. جوانان و نوجوانانی که در یکی از وعدههای غذایی روزانه خود فست فود میخورند، نسبت به سایر همسالان خود کالری، نمک و چربی بیشتر و ویتامین و مواد معدنی کمتری دریافت میکنند.
? تحقیقات دیگری نشان میدهد، نوجوانانی که لاغرند نسبت به آنهایی که چاق ترند، در یک رستوران فست فود بیشتر غذا میخورند و این نشان میدهد توانایی بدن در مصرف کالریهای اضافی به اینکه چقدر اضافه وزن داریم، برمی گردد. همچنین در مناطقی که تعداد رستورانهای فست فود کمتر است، بیماریهای قلبی و عروقی کاهش مییابد. برعکس در مناطقی که مردم به غذاهای فست فود عادت دارند، علاوه بر ارزشهای غذایی این غذاها، شیوع عادتهای بد مانند پرخوری، کمتحرکی و سریع غذا خوردن به اثرات مضر فست فودها بر سلامتی انسان میافزاید.
و
و
در ایران
در ایران، ساندویچیها نمونههای اصلی رستورانهای غذای سریع هستند که انواع ساندویچ سرد و گرم را ارائه میدهند. از فست فود های معروف و زنجیره ای در ایران میتوان به پرپروک، باگت، بامزی و ... اشاره کرد.
و
و
بستهبندی فست فود
بستهبندی فود یکی از مهترین بخشها میباشد. اما اغلب به آن بیتوجه هستند. نوع مقوای مصرفی باید کاملاً بهداشتی باشد و از مواد بازیافتی به هیچ عنوان استفاده نشده باشد. از مقواهایی که در این صنعت استفاده میشود میتوان به مقوای دوپلکس، ورقای فلوت، مقوای ایندربرد اشاره کرد. استفاده از مقواهای غیر بهداشتی میتواند یک خطر جدی برای مصرفکنندگان باشد و تمام این مقواها باید دارای نشان بهداشت و شماره پروانه تولید باشند. بوی مقوا میتواند یک نشانه از بهداشتی بودن یا غیر بهداشتی بودن آن باشد. یک مقوای بهداشتی به هیچ عنوان بوی نامطبوع نمیدهد. همچنین چاپ این جعبهها نیز بسیار مهم است و باید از رنگهایی با پایه گیاهی استفاده نمود. برخی فروشندگان فست فود ممکن است از مقواهای غیر بهداشتی جهت جعبه پیتزا استفاده کنند.
کدام بهترین نوع فست فود برای مصرف هستند؟
?در زندگی امروز فست فود ها به رژیم غذایی ما اضافه شده اند و حذف آنها امکان پذیر نمی باشد. با توجه به ضررهای مصرف فست فود بهتر است در زمان مصرف بی ضررترین نوع آن را برای خوردن انتخاب کنیم. ?مصرف فست فود ها به علت نداشتن ارزش غذایی بسیار مضر است اما در برخی از مواقع بر خلاف میل خود مجبوریم از این غذا ها استفاده کنیم ، به نظر شما در این موقعیت انتخاب کدام نوع فست فود می تواند سالم تر از بقیه باشد ؟ ?با توجه به اینکه منوی فست فود ، جذاب و رنگارنگ است و طیف وسیعی از خوراکی ها را دربرمی گیرد، گاهی در انتخاب غذای مناسب سردرگم می شویم اما در بین فست فودها نیز نوع سالم آنها وجود دارد که در این بخش از سلامت تغذیه در نمناک با بررسی انواع فست فود بدان اشاره می کنیم.بررسی انواع فست فودها و تشخیص کم ضررترین و بهترین نوع آن
?پیتزای پپرونی
سوسیس از مواد اصلی پیتزای پپرونی، است . مصرف این پیتزا به علت داشتن چربی، نمک و مواد نگهدارنده، به هیچ وجه توصیه نمی شود.?پیتزای مرغ و قارچ - پیتزای قارچ و گوشت
بعد از پیتزای سبزیجات ، پیتزای مرغ و قارچ - پیتزای قارچ و گوشت بهترین نوع پیتزا است زیرا در رژیم غذایی سالم مصرف گوشت وجود دارد و فرد قادر به تامین گوشت مورد نیاز روزانه خود از طریق مصرف این نوع پیتزا می باشد اما افرادی که نسبت به مصرف گوشت قرمز حساسیت دارند نباید این نوع پیتزا را مصرف کنید.?ساندویچ های برگر
مصرف همبرگر مرغوب به علت نداشتن مواد نگهدارنده همواره از سوسیس ها و کالباس ها بهتر هستند.
?چیزبرگر
چیزبرگردارای 4 گروه غذایی یعنی پروتئین، لبنیات، غلات و سبزی ها است و در صورتی که چربی و اضافه وزن نداشته باشید برای جوانان غذای کامل تری نسبت به همبرگر معمولی است زیرا مصرف چیزبرگر کلسیم را برای افرادی که لبنیات کمی استفاده می کنند ، تامین می کند..
.
?پیتزای چیپس و پنیر
بدترین نوع پیتزا به علت داشتن چیپس این نوع پیتزاست زیرا چیپس چربی و ترانس بالایی دارد و ترکیب های مضری در آن بر اثر سرخ کردن سیب زمینی ایجاد می شود. چیپس خود ناسالم است وترکیب آن با پنیر آن را ناسالم تر می کند و مرف آن سیار مضر است..
.
?پیتزای مخصوص
پیتزای مخصوص، پیتزایی است که حجم وکالری بالایی( تقریبا 1200 کالری) دارد و مصرف آن موجب چاقی و اضافه شدن چربی دور شکم می گردد . سوسیس و کالباس ، فلفل سبز، گوشت قرمز و سبزیجات مواد لازم موجود در این پیتزاهاست که سوسیس و کالباس مورد تایید متخصصان تغذیه نیست.
?ساندویچ هات داگ
سوسیس ساندویچهات داگ به علت کبابی شدن و سرخ نشدن گزینه بهتری نسبت به ساندویچ سوسیس که در روغن سرخ می شود، است..
.
.
?دوبل برگر
مقدار گوشتی که در دوبل برگر استفاده می شود تقریبا 180 گرم است در حالی که میزان استاندارد مصرف روزانه گوشت بین 80 تا 100 گرم است. وجود این گوشت اضافی دردوبل برگر سبب تجمع آن در بدن بعد از مصرف می شود و چاقی و دیگر مشکل هارا به وجود می آورد پس بهتر است از مصرف زیاد گوشت پرهیز کنید..
.
.
?قارچ برگر
مصرف قارچ بسیار لذت بخش است و بهترین انتخاب برای افراد گرسنه می باشد . برخی افراد قارچ را جایگزین گوشت می دانند اما هیچ وقت قارچ جای گوشت را نمی گیرد و این شعاری بیش نیست.
.
.
.
?پیتزای سبزی ها
اگر به دنبال فست فود سالم میگردید بی نظیرترین نوع پیتزا ، پیتزای سبزی ها است که می تواند بهترین انتخاب برای شما باشد..
.
.
?ساندویچ های ژامبون
همان مشکلات سوسیس ها شال کالباس ها نیز می شود زیرا آنها نیز مواد نگهدارنده و چربی فراوان دارند. ساندویچ ها دو مشکل دیگر مانند داشتن خیارشور فراوان و استفاده از نان سفید دارند . مصرف خیار شور زیاد سبب افزایش فشارخون، سرطان و مشکل های دیگر می شود و مصرف نان سفید توصیه نمی شود. پس بهتر است در ساندویچ ها گوجه، کلم، کاهو و دیگر سبزیجات را جایگزین خیارشور کرد..
.
.
?مرغ های سوخاری و بریانی
مرغ های بریانی در صورتی که با حداقل روغن و در روغن مناسب سرخ شوند ، یک غذای سالم و مقوی محسوب می شوند. اما متاسفانه در برخی از موارد این مرغ ها با روغن سیاهی که از آن دود بلند می شود و یا بدبو است سرخ می شوند.
.
?سیب زمینی سرخ کرده
مصرف سیب زمینی سرخ کرده سرطان زا و برای کبد مضر است زیرا سرخ کردن سیب زمینی علاوه بر اسیدهای چرب ترانس سبب تولید دو ماده خطرناک آکریلامید و پروکسید نیز در سیب زمینی می شود..
.
.
?قارچ سوخاری - میگوی سوخاری
از مشکلات سوخاری ها ، سرخ شدن زیاد آنها و استفاده از آرد فراوان در آنهاست . میگوی سوخاری نسبت به میگوی معمولی به علت حرارت غیرمستقیم آن در اثر قرار گرفتن در یک پوشش خاصیت بیشتری دارد.
.
.
?دوغ، نوشابه، آب میوه و دلستر
دلستر سرشار از ویتامین های خانواده B است و بعد از آن دوغ کم نمک بهترین نوشیدنی به حساب می آید . دلیل بهتر بودن دلستر از دوغ ، نمک زیاد دوغ است. بعد از این دو آب میوه قرار می گیرد اما مصرف نوشابه به علت مضرات زیاد آن به هیچ وجه تو صیه نمی شود..
.
.
?ژامبون تنوری
ژامبون تنوری از ژامبون معمولی مضرتر است زیرا تنوری کردن، سبب ایجاد ترکیب های حلقوی سرطان زا در ژامبون می شود..
.
.
.
?ساندویچ سوسیس
مصرف سوسیس ها برای سلامت افراد به علت دارا بودن نمک، چربی و مواد نگهدارنده بسیار مضر هستند. مواد نگهدارنده در بدن نیتروزآمین تولید می کند که سرطان زا است. استفاده زیاد از این مواد درازمدت و تجمع آن در بدن سبب سرطان خواهد شد.