شیرینیفروشی یا شیرینیپزی یا قنادی به فروشگاهی گویند که در آن محصولات فروش غالباً خوراکیهای شیرین و قند دار هستند. قنادیها در جای جای نقاط جهان دارای سبک و ویژگیهای خاص خود هستند، و گاهی (همانند شکلاتیه که فقط فراوردههای شکلاتی میپزد) فقط در یک نوع شیرینی تخصص دارند.
?لازم به ذکر است برترین شیرینی فروشی و قنادی ایران متعلق به برند نون و ماست و صاحب امتیاز این برند آقای رحیم رازگردانی شراهی و پسرش حامد رازگردانی شراهی است. در ایالات متحده آمریکا شیرینی فروشی یا قنادی به دو صورت وجود دارد:
?نانوایی که در آن محصولات نانوایی شامل نان؛ کوکی؛ پای؛ شیرینی جات؛ کیک؛ مافین؛ دونات؛ رولت تولید میشود. وجه اشتراک همه محصولات فوق وجود آرد در آنها است.
?مغازه آبنبات فروشی که در آن انواع آبنباتها شامل شکلات تولید میشود.
راه اندازی یک قنادی
?راهاندازی قنادی به عنوان یک کسبوکار خیلی مثل بقیه طرفدار خاصی ندارد؛ برای این که واقعاً مدیریت چنین فروشگاهی هم بسیار سخت است و از طرفی دیگر نیاز به سرمایه بالایی دارد. به هرحال، خیلی از مردم هستند که دستی در این کار دارند و به دنبال این هستند تا با اجاره مغازهای، قنادی هرچند کوچک برای خود راهاندازی کنند. مانند هر کسبوکاری، راهاندازی قنادی هم اصول خاص خود را دارد. به هرحال، همین طوری نمیتوان با چهار نوع شیرینی و کیک و قرار دادن چند عدد شکلات گفت که شما یک شیرینی سرا افتتاح کردهاید. اینها روی کار است. مواردی وجود دارد که شما قبل از شروع باید آنها را بدانید و رعایت کنید.
کسبوکار قنادی به چند نوع تقسیم میشود؟
?این کسبوکار مانند بقیه به چندین شاخه مختلف تقسیم نمیشود. در واقع، تقسیمبندی در خود محل اتفاق میافتد. یک قنادی میتواند به دو بخش تقسیم شود: فروشگاهی و کارگاهی. خیلی از قنادیها برای افزایش فروش و به اصطلاح جور کردن جنس، اقدام به فروش شکلات، کلاه تولد، شمع و غیره میکنند.
?بخش کارگاهی که در یک محیط بسته و بهداشتی انجام میشود، خود قنادی اقدام به تولید انواع شیرینی مخصوص به خود را میکند. حالا این کارگاه میتواند پشت مغازه باشد یا دورتر و هر روز با استفاده از وانت و غیره شیرینیهای تازه را انتقال دهد. البته همه قنادیها کارگاه ندارند، بعضی از بیرون شیرینیها را میخرند و فقط فروشنده هستند.
.
?مسلماً اگر یک قنادی خودش تولیدکننده اول باشد، فروش بیشتری خواهد داشت. به هرحال، مردم به شیرینی سراهایی که تمامی مدلهای مختلف شیرینی زیر نظر خودش تولید میشود، بیشتر اعتماد میکنند.
چقدر سرمایه برای راهاندازی این کسبوکار لازم است؟
?مبلغ دقیقی نمیتوان برای راهاندازی این کسبوکار تعیین کرد. مشخص کردن رقم دقیق به محیط کار، فروشگاه و اندازه متراژ آن بستگی دارد. شخصی که قصد دارد مکانی مانند قنادی اجاره کند و خودش تولید کننده باشد، حداقل باید برای موارد زیر هزینه کند:
?مسلماً هزینه اجاره مغازه در هر شهری مجزاست. اول از همه شما باید تعیین کنید که چه متراژ مغازه و کارگاه نیاز دارید. تعیین اندازه دقیق کارگاه هم بستگی به ظرفیت فروش شما در نقطه شهری بستگی دارد. گاهی فلان نقطه شهر، خیلی کشش فروش شیرینی ندارد، پس نیازی به اجاره مکان بزرگ و خرید لوازم زیاد نیست؛ اما اگر در یکی از شلوغ ترین نقطهها باشید، مسلماً با یک مکان کوچک نمیتوانید خیلی درآمد بالایی به دست بیاورید. پس در قدم اول، باید موقعیت سنجی و بررسی جمعیت داشته باشید.
?به هرحال، تعدادی دستگاه وجود دارد که شما بدون در نظر گرفتن اندازه متراژ باید در فروشگاه و کارگاه خود داشته باشید. اولین مورد یک فر است که اکنون هزینهای حدود 45 تا 50 میلیون تومان دارد. میکسر 50 کیلویی که هزینه خرید آن حدود 15 میلیون تومان است. برای خرید سردخانه 15 متری و یخچال به ترتیب باید رقمی حدود 60 و 100 میلیون تومان هزینه کنید. آخرین مورد هم وسایل کیک سازی است که حداقل 30 میلیون تومان میشود. البته شاید بتوان بعضی از این ابزارها را با قیمت پایینتری تهیه کرد؛ اما آنچنان اختلافی ندارد.
.
.
دانش یا تجربه؟
?این کار به 80 درصد تجربه و 20 درصد دانش نیاز دارد. شرکت در کلاسهای شیرینی پزی یا مطالعه کتابهای مربوط به شما روشهای اولیه و چگونگی شروع کار را نشان میدهند؛ اما تا شما خودتان ترکیب اندازهها و طراحی های مختلف را تجربه نکنید، فایدهای نخواهد داشت.
?برای راهاندازی این کسبوکار نیازی به داشتن مدرک فنی و حرفهای هم نیست. خیلی راحت به اتحا
?این دیگر تجربه و دانش اولیه شماست که موفق آمیز بودن کسبوکارتان را تعیین میکند. اگر تجربهای اصلاً در این حوزه ندارید، حتماً باید حداقل چند سال را در یک کارگاه شیرینی پزی کار کنید. مواد و روش ترکیب انواع شیرینی در واقعیت با آن چیزی که شما در کتابها مطالعه میکنید، خیلی متفاوت خواهد بود.دیه میروید و درخواست تقاضای راهاندازی قنادی میکنید. بعد از چند وقت مسئولی از طرف اتحادیه برای بررسی به مکان شما مراجعه میکند. اگر همه چیز مناسب بود و مکان و کارگاه شما گنجایش تولید انواع شیرینی را داشت، جواز شروع فعالیت به شما داده میشود.
آینده شیرینی پزی چگونه است؟
?از موقعی که یادمان است، شیرینی پزی در کشور وجود داشته است؛ فقط شکل ساختاری آن تغییر کرده است. به هرحال، همه چیز به همان صورت قبل است. شما برای این که در این کار موفق و آینده بهتری نسبت به رقبای خود داشته باشید، باید خودتان شیرینی تولید کنید، نه این که فقط فروشنده باشید. متأسفانه به دلیل افزایش قیمتها، شاهد ورود کمتر افراد به این حوزه هستیم. خیلی از افراد ترجیح میدهند از طریق اینستاگرام، شیرینیهای تولیدی خود را به فروش برسانند. به هرحال، خرید لوازم و دستگاههای مرتبط هم هزینه بالایی دارد. هزینه خرید مواد اولیه رو به افزایش است و قنادیها هم نمیتوانند از قیمت مصوب گرانتر بفروشند. با این اوضاع و برای وارد شدن به این کار باید هزینه بالایی در اول سرمایهگذاری کنید.
?حداقل 300 میلیون تومان هزینه فقط برای خرید و اجاره و دکوراسیون داخلی است. اگر این رقم تمام سرمایه زندگی شما باشد که بیشتر از همه باید برای موفقیت تلاش کنید، در غیر این صورت شکست خواهید خورد.
.
مزیت و محدودیتهای این کسبوکار چیست؟
?این کار مزیت خود را زمانی نشان میدهد که شما خودتان تولیدکننده باشید؛ یعنی کارگاهی داشته و در آن انواع شیرینیهای مخصوص را تولید کنید. این کار باعث افزایش اعتماد مشتریان به شما میشود. به هرحال، شیرینیهایی که در کارگاه بیرون تولید میشود، نظارت آنچنانی روی آنها نیست. معلوم نیست که چگونه تولید شدهاند و در انتقال آن هم امکان به وجود آمدن هزار اتفاق وجود دارد. الان قنادی موفق است که خودش تمامی شیرینیهای داخل ویترینهای خود را تولید کند.
?نمیتوان محدودیت خاصی برای این کسبوکار تعیین کرد. شاید بتوان گفت که هزینه بالای خرید مواد اولیه و دستگاهها و لوازم محدودیتهایی را در پیشرفت کار به وجود بیاورد؛ اما مسئلهای قابل برطرف شدن است. اگر اتحادیه شهر اذیت نکند، همه چیز طبق برنامه پیش خواهد رفت.
برای پیشرفت در این کسبوکار چه باید کرد؟
?برای پیشرفت در این حرفه باید قوی باشید. شما یا نباید وارد این حوزه شوید یا اگر داخل آن شدید، باید با همه سختیهای آن بسازید. حرفه سختی است. خاکخوری زیادی دارد. تا زمانی که جا بیفتید و مردم به سبک شیرینیهای شما عادت کنند، مجبور میشوید که از جیب خرج کنید و بسیاری از شیرینیهای خود را دور بریزید. نباید تسلیم شوید.
?مسئله دیگر این که باید با سلیقه مردم محله خود جلو بروید. این کسبوکار نیازی به تبلیغات اینترنتی و بنرهای امروزی ندارد. مهمترین و بهترین تبلیغ دهان به دهان است. هرچه کیفیت محصولات بهتر و همچنین بهروزتر باشد، کمکم در محل شناخته میشوید. بهترین حالت این است که باسلیقه افراد محل خود پیش بروید.