OLED یا LED یا LCD

OLED یا LED یا LCD

OLED ، LED و LCD؛ کدام یک بهترین گزینه است ؟

اما پنل های مورد استفاده در تلویزیون مساله ای است که قطعا تفاوت ها را رقم خواهد زد . سه پنل رایج در بازار تلویزیون ها عبارت اند از LCD و LED و OLED . در این مقاله قصد داریم به صورت کاملا دقیق و ریز این سه فناوری را با هم مقایسه کنیم تا شما بتوانید بهترین گزینه را از بین این سه انتخاب کنید.
حضور فناوری OLED در گوشی‌های موبایل مساله جدیدی نیست و مدل های مختلف از آن حتی از سال 2001 در پنل‌های صفحه‌نمایش موبایل استفاده می شده است. اما حضور این فناوری در تلویزیون‌های خانگی به تازگی در تلویزیون های سامسونگ و ال‌جی و در تلویزیون‌های خمیده جدید آن‌ها دیده می‌شود . با حضور این فناوری ، اصلی ترین سوال مطرح شده این است که آیا OLED از LED و LCD بهتر است ؟ بهترین گزینه برای خرید یک تلویزیون کدام یک از این سه مورد است ؟

فناوری LED

کلمه LED مخفف شده عبارت Light-Emitting Diode است . در این فناوری اجسام جامد کوچکی به دلیل عبور الکترون‌ها از داخل آنها روشن می‌شوند . اجسام جامد موجود در LED در مقایسه با لامپ‌های فلوئورسنت بسیار کوچک‌تر هستند اما توانایی تولید نور بسیار بالایی را دارند . البته باید به این نکته اشاره کرد که LED ها آن‌قدر کوچک نیستند که بتوان از آنها به عنوان پیکسل‌های جداگانه تلویزیون‌ها استفاده کرد.

What is LED

لذا تنها به عنوان نور پس‌زمینه از آن‌ها استفاده می شود . در حقیقت برخلاف تصورات رایج در بین مردم ، تلویزیون LED برای پیکسل‌ها از همان پنل LCD استفاده می‌کند و تنها نور پس زمینه را از LED دریافت می‌کند.

فناوری OLED چیست؟

کلمه OLED مخفف شده عبارت Orgaing Light-Emitting Diode است. اگر بخواهیم به زبانی ساده این عبارت را معنا کنیم ، می توانیم نور تولید شده توسط مواد آلی یا ارگانیک را معادل این عبارت در نظر بگیریم . اصلی ترین مزایای OLED در برابر LED ، باریک‌تر، کوچک‌تر و انعطاف‌پذیرتر بودن آن است که باعث می شود تا بتوان از آن‌ها به عنوان پیکسل‌های جداگانه بهره برد و درنهایت پنل های LCD را کنار گذاشت.

OLED یا LCD و LED؟ کدام بهتر است؟

از لحاظ کیفیت تصویر، OLED ها تقریباً از همه نظر بهتر از تلویزیون‌های LED و LCD عمل می‌کنند ، اما در یک تلویزیون همه چیز به کیفیت تصویر خلاصه نمی شود . بنابراین در این مقاله ما به صورت دقیق و تخصصی به مقایسه این فناوری ها با یک دیگر پرداخته ایم .

سطح روشنایی رنگ مشکی : OLED

عمق رنگ مشکی در نمایشگرها یکی از اصلی ترین عوامل در کیفیت تلویزیون محسوب می‌شود که باعث ایجاد کنتراست عالی و تجربه جذابی خواهد شد . اگر قبلا با صفحه نمایش‌های موبایلی AMOLED مانند سری گلکسی اس سامسونگ کار کرده باشید حتما این مساله را تایید خواهید کرد . در این زمینه OLED ها کاملا خود را از بقیه جدا کرده و بی رقیب هستند .
LED TV ها تنها از LED برای نور پس‌زمینه بهره می ‌برند. بنابراین حتی با وجود فناوری های مدرن برای خاموش کردن نور پس‌زمینه در نقاط مشکی باز هم روشنایی این نقاط به صفر نخواهد رسید . نکته دیگر قابل ذکر این است که در LEDها معمولاً در لبه‌های تصویر مشکی نشانه‌هایی از درز کردن نور به چشم می‌خورد.
در تلویزیون‌های جدید OLED ، هیچ کدام از مشکلات مطرح شده وجود ندارد و عدم عبور الکتریسیته در نقاط مشکی باعث می شود تا نقاط مشکی به هیچ عنوان روشن نشوند.

حداکثر روشنایی : LED و LCD

دقیقا مشابه با صفحه‌نمایش‌های موبایلی ، زمانی که بحث حداکثر روشنایی مطرح شود ، LED و LCD در مقایسه با OLEDها با اختلاف اندکی بهتر هستند . لازم به ذکر است که OLEDها هم با بالابردن روشنایی می‌توانند عملکرد خوبی داشته باشند اما زیاد کردن دستی نور ، هم عمر پیکسل‌ها را کمتر می کند و هم مدت زمان کوتاهی طول می‌کشد تا پیکسل‌ها به رنگ مشکی کامل بازگردند.

تفاوت میان ال ای دی و OLED

وسعت رنگ‌ها :OLED

OLEDهای جدید می توانند گستره رنگ بالاتری را نسبت به LED ها و LCD های کنونی در اختیار کاربران قرار دهند ؛ این عبارت به این معنا است که تلویزیون ، رنگ‌های بیشتری را برای نمایش دادن در اختیار خواهد داشت و در نتیجه کیفیت تصویر بالاتری به وجود خواهد آمد.

زمان پاسخ‌گویی : OLED

مدت زمان پاسخ‌گویی در LED ها و LCD ها پیشرفت بسیار چشمگیری داشته اند اما هنوز هم OLED ها با اختلاف نسبتا بالایی در این زمینه پیشگام هستند و سریع ترین زمان پاسخگویی را در اختیار دارند . زمان پاسخ‌گویی کمتر باعث می شود تا تصاویر سریع تر به نمایش درآیند و در نتیجه کیفیت تصویر بهتری در اختیار داشته باشید.

زوایای دید : OLED

در نمایشگرهای OLED برخلاف LCD ها و LED ها که مانع نور پس‌زمینه می شوند ، شاهد تولید نور هستیم . این تولید نور در تلویزیون های OLED باعث می شود تا زوایای دید بسیار بهتری به وجود آید . اما از سویی دیگر تلویزیون‌های OLED که تا کنون وارد بازار شده اند، همگی دارای خمیدگی هستند. بنابراین تماشای آن‌ها از اطراف ، زاویه موثر را اضافه می کند . همچنین پوشش ضد بازتاب آن‌ها کمی کیفیت تصویر را از اطراف کاهش می‌دهد، با این حال باز هم تلویزیون های OLED زوایای دید بهتری نسبت به LCDها و LEDهای کنونی در اختیار کاربران می گذارند.

اندازه : LED و LCD

اگر از آن دسته کاربرانی هستید که به دنبال تلویزیون هایی با ابعاد بزرگ و البته با کیفیت بالا می گردید ، احتمالا از OLEDها ناامید خواهید شد . در شرایط فعلی OLEDها حداکثر در اندازه 55 اینچی تولید شده‌اند اما در سوی مقابل به عنوان مثال شرکت شارپ در حال عرضه تلویزیون‌های غول‌آسای 90 اینچی است. در حقیقت رساندن OLEDها به این اندازه ، خود یک فرآیند بسیار سخت و زمان بر است، اما این احتمال وجود دارد که در سال های آینده شاهد عرضه تلویزیون های OLED در ابعاد بزرگ تری باشیم.

ضخامت، وزن و مصرف برق : OLED

برای تولید تلویزیون‌های LED و LCD کنونی به لایه‌های بیشتری برای ایجاد نور پس‌زمینه و فیلترها و پنل‌ها نیاز است که باریک‌ترین آن‌ها حدود 1.5 سانتی متر ضخامت دارند اما در نقطه مقابل ضخامت پنل های OLED بسیار کمتر است . به عنوان مثال OLED جدید ال‌جی تنها 4 میلی‌متر ضخامت دارد؛ یعنی چیزی حدود نصف ضخامت باریک‌ترین گوشی‌های هوشمند کنونی. OLEDها به صورت قابل توجهی سبک‌تر هستند و مصرف برق کمتری نیز دارند. بنابراین خرید آنها از لحاظ ابعاد و وزن و مصرف برق بسیار به صرفه تر است.

طول عمر : LED و LCD

از آن‌جایی که OLEDها به تازگی وارد بازار شده اند هنوز دوام و پایداری آن‌ها ثابت نشده است و همان‌طور که در صفحه نمایش‌های موبایلی OLED نیز دیده شده عناصر ایجاد کننده نور آبی رنگ طول عمر کمتری دارند و وقتی یک رنگ ضعیف‌تر شود کیفیت تصویر کلی پایین می‌آید. سامسونگ سعی دارد با حدود دوبرابر کردن اندازه پیکسل‌های آبی و کاهش ولتاژ آن ها این مشکل را حل کند و ال‌جی با استفاده از زیرپیکسل‌های سفید و فیلترهای رنگی سعی در حل این مشکل دارد.

مشکل راه چاره ال‌جی فدا شدن مصرف پایین OLED در نمایش تصاویر تیره و مشکل راه چاره سامسونگ هم افزایش مصرف به دلیل بزرگتر شدن پیکسل است. با توجه به راهکارهای ارائه شده ، و اینکه تنها زمان مشخص می‌کند که این ترفندها تا چه حدی چاره‌ساز هستند ، بهتر است برنده این قسمت را LEDها و LCDهای فعلی بدانیم.

عارضه BURN-IN: LED و LCD

یکی از مشکلات بسیار رایج در صفحه نمایش‌های بسیار قدیمی CRT این مساله بود که وقتی برای مدت بسیار طولانی یک تصویر ثابت را نمایش می‌دادند پس از آن حتی در نمایش تصاویر دیگر نیز آثاری از تصویر قبلی به چشم می‌خورد؛ Screen Saverها یا محافظ صفحه‌های ویندوز XP و قبل از آن نیز به همین دلیل وجود داشتند . این مشکل هرچند بسیار ضعیف‌تر در OLEDها و نیز تلویزیون‌های پلاسما نیز وجود دارد هرچند امکان ایجاد چنین مشکلی در تلویزیون‌ها بسیار کم است. به هر حال LEDها و LCDها به هیچ عنوان به این مشکلات دچار نخواهند شد.

منبع:یکنام