محصولات ارگانیک محصولاتی هستند که در تمام مراحل رشد با سیستم طبیعی هماهنگ بوده و در خاکی که از چند سال قبل(حدود ۳ تا ۴ سال) هیچگونه سموم دفع آفات گیاهی نظیر: علف هرزکشها، قارچکشها و مواد شیمیایی در آن استفاده نشده و فقط با مواد طبیعی مانند کمپوست گیاهی تقویت میشود، رشد میکنند.
اما با اینکه این محصولات از سایر محصولات که به صورت غیر ارگانیک تولید می شوند بسیار سالم تر هستند اما به دلیل عدم اطلاع رسانی درست در زمینه مزایای آن و همچنین قیمت بالاتر این محصولات، هنوز این فرآورده های ارگانیک جای خود را درسبد خرید خانوارها پیدا نکرده است.
تصور اشتباه از کشاورزی ارگانیک، آن است که تصور می شود منظور از کشاورزی ارگانیک یعنی بازگشت به کشاورزی سنتی که سال ها قبل از مکانیزه شدن کشاورزی رواج داشته است.
با ارگانیک، صرفهجویی کنید
محصولات ارگانیک در حالی که نسبت به انواع معمولی از اندازه کوچکتری برخوردارند، همیشه این سؤال را برای مصرف کنندهها به وجود میآورند که چرا باید پول بیشتری برای خرید این محصولات بپردازیم؟ اما محصولات غذایی که به دلیل ارگانیک یا طبیعی بودن گرانترند، در عمل ارزانتر از محصولات غذایی ماشینی یا صنعتی هستند.
واقعیت این است که محصولات غذایی صنعتی و به ظاهر ارزانتر، قیمت واقعیشان بالاتر است. تقریباً یک سوم قیمت این نوع محصولات را مصرفکنندهها مستقیماً میپردازند و حدود یک سوم قیمت را دولت، از طریق یارانه به کشاورزان و تولیدکنندگان پرداخت میکند. در عین حال باید به ضایعاتی که بصورت معمول در این محصولات وجود دارد و آسیبهایی که طبیعت در تولید این محصولات ایجاد میکند نیز توجه کرد.
بر اساس بررسیهای متخصصان کشاورزی و مواد غذایی و کارشناسان محیط زیست، افراد و خانوادههایی که از محصولات غذایی ارگانیک استفاده میکنند در نهایت، هزینه کمتری را نسبت به افراد و خانوادههایی میپردازند که از محصولات غذایی معمولی که به روشهای صنعتی و ماشینی تهیه شده، استفاده میکنند.
چرا که محصولات غذایی که با روش طبیعی و ریتمی آرام به دست میآید، مانند همه پدیدههای دیگر زندگی، استحکام و مقاومت و غنای بیشتری دارد. به عنوان مثال، سیبی که دوبار سریعتر از یک سیب طبیعی رشد میکند، دوبار کمتر از سیبی که در طبیعت رشد میکند، دارای مواد غذایی است.
به عبارت دیگر برای تامین مقدار کافی مواد مورد نیاز بدن، اگر حجم معینی از محصولات غذایی معمولی و ارزانتر مصرف میکنید، با استفاده از محصولات ارگانیک، نیمی از همان حجم محصولات غذایی مقدار بیشتری از مواد مورد نیاز بدن مثل ویتامینها، مواد معدنی و آنتی اکسیدانها و … را تامین میکند.
ایران هم مدعی است
در ایران هنوز محصولات ارگانیک وارد بازار نشدهاند و در مرحله تحقیقات قرار دارند. چنانکه چندی پیش، احمد زواره، رییس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابعطبیعی استان تهران، تولید محصولات ارگانیک درسال 1386 را از مهمترین اهداف سازمان تحقیقات کشاورزی استان تهران برشمرد و گفت: هماکنون چندین مزرعه در زمینه مرکبات، محصولات باغی و مرغداری تحت پوشش است که تمام محصولات آن ارگانیک است که البته کافی نبودن تأمین منابع مالی، شفاف نبودن آییننامهها و ضوابط همکاری با بخش خصوصی، نارسایی در تأمین نیازهای تحقیقاتی و نبود تعامل مثبت و سازنده بین بخشهای تحقیقاتی و اجرایی از جمله مشکلات این بخش است.
منبع: www.hamshahrionline.ir