قهوه از عوامل سکته مغزی شناخته شد

قهوه از عوامل سکته مغزی شناخته شد

قهوه از عوامل سکته مغزی شناخته شد

مطالعات اخیر حاکی از آن است که تا ۲ ساعت پس از مصرف قهوه خطر بروز سکته مغزی تا حدود زیادی افزایش می یابد ولی این اثر بعد از گذشت ۲ ساعت خود به خود کاهش می یابد.

خطر بروز سکته مغزی با مصرف قهوه افزایش می یابد و این خطر در میان افرادی که گهگاه قهوه می نوشند و یا روزی یک فنجان یا کم تر مصرف می کنند بیشتر است.
محققان حدود ۳۹۰ نفر با سابقه سکته ایسکمی را مورد بررسی قرار دادند. این نوع سکته شایع ترین نوع سکته مغزی است که بر اثر انسداد جریان خون ورودی به مغز ایجاد می شود. در این تحقیق محققان عادات مصرف قهوه آنان را مورد مطالعه قرار دادند و دریافتند که ۷۸ درصد از آن ها طی سال های قبل قهوه مصرف می کردند.

نتایج به دست آمده نشان داد که شانس ابتلا به سکته مغزی در یک ساعت اول پس از صرف قهوه در افرادی که در طول روز یک فنجان یا کم تر قهوه می خورند ۲ برابر سایرین است. ولی افرادی که مقدار قهوه بیشتری در طول روز مصرف می کنند در مقابل اثرات بلند مدت کافئین مقاومت پیدا کرده اند و کم تر با مشکل مواجه می شوند.

مصرف قهوه اثرات مخرب فیزیولوژیک داشته و باعث بالا رفتن فشار خون می گردد. در مقایسه با قهوه های بدون کافئین، قهوه هایی که سرشار از کافئین هستند به طور چشمگیری باعث سخت شدن دیواره عروق می شود.

 واکنش های متفاوت بدن در برابر کافئین ، به آستانه تحمل افراد بستگی دارد اما به طور کلی تأثیر آن ها را می توان چنین بیان کرد

۱- فشار خون

کافئین ، فشار خون را افزایش می دهد. اگر کسی ۲۵۰ میلی گرم قهوه مصرف کند، فشار خونش در یک ساعت ، ۱۰ میلی متر بالا می رود.

۲- قلب

پس از مصرف قهوه، ضربان قلب کاهش می یابد اما پس از مدتی بر تعداد آن افزوده می شود و تا هنگامی که کافئین از بدن خارج نشده باشد به همان صورت باقی می ماند.
چنانچه میزان کافئین مصرفی ، بالا باشد نه فقط تپش قلب ایجاد می کند بلکه حالت ( fibrilation) یعنی حرکت نامنظم ماهیچه های قلب نیز پدید می آید که گاه ممکن است منجر به مرگ شود.
بر اساس آمارهای به دست آمده، نوشیدن بیش از ۵ فنجان قهوه در روز ، احتمال سکته قلبی را افزایش می دهد.

۳- هورمون ها

کافئین بر تولید برخی از هورمون های بدن می افزاید، مانند : اپی نفرین( epinephrine) که منقبض کننده عروق است ، نوراپی نفرین ( norepinephrine) که بر میزان فشار خون می افزاید، رنین ( renin) که به علت کم خونی کلیه ها و بر اثر کاهش فشار نبض در سرخرگ کلیوی ، از کلیه ها ترشح می شود و پس از فعل و انفعالاتی ، باعث فشار خون می گردد و کاتکولامین ( catecholamine) که باعث تحریک اعصاب قلب شده و حرارت بدن را افزایش می دهد.

۴- معده

کافئین بر ترشح اسید معده و میزان پپسین ( pepsin) که نوعی آنزیم معدی است می افزاید.

اگر چه از آن تاریخ ، پژوهش ها و مطالعات بسیاری در این زمینه صورت گرفت اما تا کنون مشخص نشده است که چه مقدار کافئین می تواند عامل زایمان زودرس شود.

۵- خانم های باردار

اداره نظارت بر غذا و دارو در آمریکا ( fdr) در سال ۱۹۸۰ میلادی اعلام کرده است که کافئین باعث زایمان زودرس می شود و ممکن است در نوزدان ناراحتی ایجاد کند.

۶- مغز و اعصاب

تأثیر کافئین بر مغز و اعصاب، می تواند به پیدایش عوارض زیر منجر شود:

کسانی که گرفتار عارضه افسردگی هستند ، نباید بیش از یک گرم کافئین در روز مصرف کنند ؛ زیرا سبب شدت یافتن افسردگی آن ها می شود. ۱- اضطراب۲- هیجان ۳- ناآرامی ۴- فراموشی و افسردگی .

۷- خون

کافئین باعث می شود که مقدار قابل ملاحظه ای از سدیم و پتاسیم بدن از طریق کلیه ها دفع شود، همچنین مقدار مصرف قند را نیز کاهش می دهد که نتیجه آن ، افزایش قند خون خواهد بود.
از این رو به کسانی که مبتلا به بیماری قند ( دیابت) هستند توصیه می شود از مصرف مواد کافئین دار، اجتناب ورزند. کافئین ، جذب آهن را در روده ها کم می کند و لذا با توجه به نیاز ضروری بدن به آهن، که کار خون سازی را بر عهده دارد، توصیه می شود که از مصرف کافئین همراه با غذا و تا یک ساعت پس از آن، به طور جدی پرهیز شود.

۸- لاغری

کافئین میزان سوخت و ساز بدن را بالا می برد و در نتیجه مصرف کالری نیز افزایش پیدا می کند. برای مثال ، چنان چه کسی یک فنجان قهوه حاوی ۱۰۰ میلی گرم کافئین بنوشد میزان متابولیسم بدن وی تا ۴ درصد افزوده شده و درنتیجه باعث لاغری او می شود.

منبع:سلامت