هنگامی که به پزشک مراجعه می کنیم معمولا با عناوین نا آشنایی روبرو می شویم که نمی دانیم معانی آن ها چیست و تفاوتشان با یکدیگر چه است . برخی از این عناوین عبارتند از متخصص، فوق تخصص، فلوشیپ و...
?PHD
PHD مدرک دکترای ناپیوسته در رشته های علوم پایه برای انجام فعالیت های دانشگاهی و تحقیقی و تدریس است و کسانی که دارای مدرک دکترای ناپیوسته هستند در زمینه درمانی نمی توانند کاری از پیش ببرند.
?فلوشیپ
دوره های فلوشیپی یا تکمیل تخصص دوره های آموزشی هستند که متخصصان در کمتر از 2 سال می گذرانند. این دوره ها ، دوره های فوق تخصص تلقی نمی شوند.
?اول از همه؛ پزشک عمومی!
برای درمان هر بیماری باید قبل از متخصصان به پزشکان عمومی مراجعه شود و اگر این پزشکان صلاح ببینند شما را به پزشک متخصص ارجاع می دهند.
?متخصص : اگر پزشکان عمومی ادامه تحصیل در یکی از رشته های تخصصی را دهند بعد از 3 تا 4سال متخصص آن رشته می شوند.
?فوق تخصص : متخصصان پزشکی با ادامه تحصیل در یکی زیر گروه های رشته تخصصی خود پس از 2تا3 سال مدرک فوق تخصصی می گیرند.
❇️متخصص پرتو درمانی: پزشکان پرتو درمانی به درمان بسیاری از سرطان ها و. . . با پرتوهای یونیزان می پردازند.
❇️فوق تخصص غدد:
فوق تخصص غدد به تشخیص و درمان بیماری های غدد، تیروئید، دیابت، چاقی، اختلالات چربی خون، اختلالات قائدگی و پرمویی، بیماری های متابولیک و ارثی، کوتاهی قد و اختلال رشد، کمبود وزن در کودکان،
بلوغ زودرس و دیررس، بیماری های غدد جنسی و دستگاه تناسلی، اختلالات غده هیپوفیز، تعیین جنسیت و ایهام تناسلی و بیماری های غدد فوق کلیوی می پردازد.
❇️فوق تخصص ریه:
فوق تخصص ریه بیماری های در ارتباط با شش ها و سایر اجزای دستگاه تنفسی را تشخیص می دهد و به درمان آن می پردازد.
❇️فوق تخصص گوارش و کبد:
فوق تخصص گوارش و کبد بیماری های دستگاه گوارش، کبد و پانکراس؛ آندوسکوپی؛ کولونوسکوپی تشخیص و درمان می کند.
❇️فوق تخصص رماتولوژی:
فوق تخصص رماتولوژی بیماری های مربوط به مفاصل و سایر بافت های همبند، عضلات، بیماری های رماتولوژی و پوکی استخوان را تشخیص می دهد و درمان می کند.
❇️فوق تخصص خون و آنکولوژی:
فوق تخصص خون و آنکولوژی با مطالعه خون و بافت های سازنده خون ، بیماری های خون و تومورهای سرطانی را تشخیص و درمان می کند و شیمی درمانی برای این افراد انجام می دهد.
❇️فوق تخصص کلیه (نفرولوژی):
فوق تخصص کلیه بیماری های داخلی کلیه را تشخیص می دهد و به درمان آن ها می پردازد از وظایف این پزشکان آماده سازی بیماران برای پیوند کلیه و دیالیز و نگهداری پیوند کلیه است.
همچنین می توانید برای تشخیص و درمان فشار خون نیزبه فوق تخصص کلیه مراجعه کنید.
جراح عمومی متخصص است نه پزشک عمومی!
جراح عمومی متخصصی است که به جراحی تیروئید، کیسه صفرا، فتق ها، توده های زیرجلدی و سطحی، سرطان های دستگاه گوارش تا بیماری های سینه، بیماری های ناحیه مقعد مانند بواسیر، شقاق مقعد و. . . می پردازد اما برخی از مردم به اشتباه این جراح را با پزشکان عمومی در یک رده قرار می دهند و نمی دانند وظایف این پزشکان با یکدیگر متفاوت است. زیر شاخه های این رشته عبارتند از :
❇️تخصص جراحی گوش و حلق و بینی:
این متخصصان به تشخیص، درمان و جراحی های گوش، فک، صورت، بینی و لوزه می پردازند . فلوشیپ دیگر تخصص گوش و حلق و بینی ، جراحی سرو گردن است.
❇️فوق تخصص جراحی توراکس:
این پزشکان اعضای داخلی قفسه سینه به جز قلب را جراحی می کنند.
❇️فوق تخصص جراحی قلب و بای پس قلبی:
این پزشکان به جراحی دریچه های قلب و عروق بزرگ قلب می پردازند.
❇️تخصص جراحی مغز و اعصاب:
این پزشکان به درمان و جراحی مغز و نخاع، درمان ضربه های مغزی و تومورهای مغز و نخاع، دیسک های کمر و اختلالات ستون فقرات می پردازند. به متخصص مغز و اعصاب نورولوژیست می گویند که وظایفی متفاوت از متخصصان جراحی مغز و اعصاب دارند و این پزشکان به درمان بیماری هایی مانند بیماری ام اس، سکته مغزی یا تشنج که نیاز به جراحی ندارند می پردازند.
❇️تخصص جراحی زنان و زایمان:
تشخیص، درمان و جراحی های رشته زنان در دوران قبل از بلوغ، باروری، یائسگی، انجام سزارین و زایمان طبیعی، نازایی، درمان سرطان های دستگاه تناسلی زنانه، بی اختیاری ادرار، عفونت های دستگاه تناسلی زنانه، اختلالات قاعدگی، کیست های تخمدان و.. . بر عهده متخصصان جراحی زنان و زایمان است
این رشته شاخه هایی مانند جراحی سرطان، ای. وی. اف و لاپاراسکوپی، نازایی و ای. وی. اف و فلوشیپ پریناتولوژی (طب مادر و جنین) دارد .
❇️فوق تخصص جراحی عروق محیطی و تروما:
فوق تخصص جراحی عروق محیطی و تروما پیوند عروق، آسیب های فیزیکی، درمان واریس و. . .را جراحی می کنند.
❇️فوق تخصص جراحی پلاستیک، ترمیمی و سوختگی:
ترمیم بیماران سوختگی و جراحی های زیبایی بینی، سینه، شکم و. . .، ترمیم ناهنجاری های مادرزادی صورت، شکاف کام و شکاف لب، تومورهای سر و گردن و درمان صدمات دست و. . . بر عهده این جراحان است.
❇️تخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری و تناسلی (اورولوژیست):
متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری به جراحی بیماری های کلیه و مجاری ادراری، عفونت های ادراری، انواع بی اختیاری های ادراری، افتادگی مثانه و. . . نیز بیماری های مروبط به نازایی مردان می پردازد.
متخصصان داخلی و نفرولوژی فقط بیماری های کلیه و مجاری ادراری که نیاز به درمان داویی دارند درمان می کنند اما اورولوژیست ها به درمان سنگ های کلیه، حالب و مثانه، تومورهای سیستم ادراری و پروستات می پردازند.
❇️متخصص جراحی استخوان و مفاصل (ارتوپدی):
متخصص جراحی استخوان و مفاصل به جراحی شکستگی ها و بیماری های استخوان ها، ستون فقرات و مفاصل، دررفتگی ها، فلج های مادرزادی و اکتسابی، ترمیم زردپی ها و اعصاب محیطی، درمان تومورهای استخوانی، کشیدگی و رگ به رگ شدن، پاره شدن تاندون ها و رباط ها، آسیب های ورزشی، آرتروز، ساییدگی مفصل و. . . می پردازد .
زیر شاخه های این تخصص عبارتند از :ارتوپدی اطفال، جراحی تومورهای استخوانی و نسج نرم، جراحی دست، شانه و آرنج، زانو، لگن و مفصل ران، ستون فقرات، پا و مچ پا و. . . .
❇️متخصص کودکان:
متخصص کودکان به تشخیص و درمان بیماری های کودکان و نوزادان (زیر 14 سال)می پردازد. این رشته فوق تخصص های زیادی مانند دوره نوزادان (که به بیماری های متولدین تا یک ماه می پردازد)، خون و سرطان، ایمنولوژی و آلرژی، کلیه، گوارش، عفونی، غدد، اعصاب، روانپزشکی و قلب کودکان دارد و همچنین دارای دوره های فلوشیپی نیز است.
برای آشنایی با سایر مشاغل پزشکی در سامانه زمات با ما همراه باشید.