شهرستان لردگان در دشت نسبتاً مسطحی قرار دارد. این دشت حاصلخیز در میان رشته کوه زاگرس قرار دارد و با قلههایی همانند ریگ و آس جم احاطه میشود. اقلیم لردگان نیمه مرطوب گرم با زمستانهای نیمه سرد است.
مردم لردگان لر هستند و به زبان لری (گویش بختیاری) سخن میگویند. مردم لردگان دارای گویش، موسیقی و آداب لری بختیاری هستند. نام لردگان در برخی منابع تاریخی به صورت لوردگان نیز ذکر شدهاست؛ که نشان از سکونت مردم لر دراین دیار از دیر بازدارد. این شهرستان برپایه سرشماری سال ۱۳۹۵ دارای جمعیتی بالغ بر ۱۹۴ هزار نفر است.
موقعیت جغرافیایی
شهر لردگان در دشت نسبتاً مسطحی در میان رشته کوه زاگرس قرار دارد و با قلههایی همانند ریگ و آس جم احاطه میشود. در اطراف این شهر جنگلهای انبوه بلوط ایرانی موجود است. هم چنین درختانی چون زالزالک، پسته وحشی یا در گویش محلی بَن و… در این ناحیه یافت میشوند. شایان ذکر است که این شهرستان از نظر گیاهان دارویی، یکی از غنیترین مناطق کشور میباشد.
از نظر جانوری نیز این شهرستان بسیار غنی میباشد. از کبک (به گویش محلی کَوگ) و تیهو گرفته تا پازن و کل و بز، خرس و گرگ و شغال و بسیاری گونههای دیگر در این شهرستان وجود دارند. به گفته افراد محلی در گذشته در کوههای این منطقه نظیر کوه ریگ پلنگ نیز وجود داشتهاست.
متأسفانه در سالهای اخیر شرایط اقلیمی، کمآبی، احداث سدهای فراوان در اطراف شهرستان نظیر (کارون و خرسان)، چرای دامها، تخریب جنگل برای کشاورزی، تولید ذغال بلوط و عواملی از این دست باعث شده تا پوشش گیاهی و جانوری منطقه به سرعت رو به نابودی برود.
جاذبه های گردشگری لردگان
تنگ زندان
تنگ زندان در موقعیت جغرافیایی N314121 E505845 در استان چهار محال و بختیاری واقع است. منطقه حفاظت شده سبزکوه با مساحت ۵۴ هزار و ۲۹۱ هکتار در چهارمحال و بختیاری واقع شده است .دره تنگ زندان سبزکوه در این منطقه یکی از مرتفع ترین و خشن ترین کوه های این استان بین شهرستان های اردل، لردگان و بروجن قرار دارد و دارای چشم اندازهای طبیعی، مرتعی، جنگلی و کوهستانی است . به دلیل شیب زیاد و نبود راه مالرو، که حتی اجازه ورود به عشایر را نمی دهد شاید تنها نقطه بکر استان باشد. این دره زیبا حدود ۱۰ آبشار مرتفع را در دل خود جای داده است که آبشارهای آتشگاه ، دره عشق ، تونل کوهرنگ و تنگ زندان از مهم ترین و زیباترین آنها هستند.
تنگ زندان مجموعه ای زیبا از کوهستان ،آبشار ، جریان آب ،گیاهان خودرو و حیات وحش است .آبشار ۱۰۰ متری تنگ زندان با هشت آبشار کوچک در شمال منطقه حفاظت شده سبزکوه قراردارد که بزرگترین آبشار ایران بوده و در بین بومی های منطقه به آبشار دودی یا ‘کرودیکن’ معروف است که پس از سرازیر شدن از دل صخره در نهایت به رودخانه سبزکوه می ریزد و در ادامه به رودخانه کره بس می پیوندد.
تپه کندر
یکی از جاذبه های باستانی بخش فلارد تپه ایست به نام کندر که در گویش محلی به آن تل کندرمی گویند. این تپه مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان است و در شهرستان لردگان، بخش فلارد، روستای کندر واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۴ فروردین ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۸۲۴۲ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است . بر فراز تپه سکوتی ژؤف حکم فرماست .
در زمان های دور خانه های این منطقه به صورت مطبق روی هم بنا شده بودند و در طول تاریخ آرام آرام خراب شده و این تپه به این صورت شکل گرفته است .
آبشار کرودی کن
در دره تنگ زندان در منطقه حفاظت شده سبزه کوه روبری قله کلار این آبشار قرار دارد.کرودی کن در زبان محلی مرکب از کلمه های کر به معنای مه و دی به معنای دود است نامی زیبا برای این آبشار ریزش آب از ارتفاع بالا و باد باعث معلق شدن ذرات ریز آب در آسمان می شود. این آبشار در ۵۵ کیلومتری شمال لردگان در استان چهار محال و بختیاری قرار دارد. این آبشار در بین دیواره های سنگی بلندی از دو طرف در میان دره ای عمیق واقع شده است.
به دلیل سختی دسترسی به این مسیر نام این دره تنگ زندان گذاشته شده که مجموعه ای زیبا از کوهستان ،آبشار ، جریان آب ،گیاهان خودرو و حیات وحش است ،چند صباحی بیش نیست که به شکل اتفاقی طی یک گشت هوایی نقاب از رخ زیبای بی مثال خود باز کرد و الان تنها گردشگران و کوهنوردانی که خستگی سفری چند روزه از میان صخره ها و ناهمواریهای کوهستان را به جان می خرند ، می توانند حظ بصرازاین قطعه گمشده بهشت زمینی را در ضمیر خاطره یا چشم تنگ دوربینهای تصویربردار خود جاودانه کنند.
منطقه بارز و شوارز
منطقه بارز در قسمت جنوب غربی استان چهارمحال وبختیاری واقع شده ودرست مابین سه استان خوزستان،کهکیلویه و بویراحمد،و چهار محال و بختیاری واقع شده است. بارز در حقیقت مجموعه ای از چند روستاست و بیشتر مردم بارز و شوارز را باهم می شناسند .منطقه بارز و شوارز در فاصله ۲۵۰ کیلومتری جنوب غرب شهرکرد قرار دارد و منطقه ای زیبا ، تاریخی و سرشار از نعمات خداوندی است.
این متطقه در حاشیه روستای خرسان و کوه قارون واقع شده و سالیان پیش محل عبور تجار وایلات وعشایر بوده است .در این منطقه آثار تاریخی قلعه ای به چشم می خورد که مردم منطقه معتقدند متعلق به زمان ساسانیان است.به هر حال دیدن این منطقه بکر برای هر بیننده ای خالی از لطف نیست.
منطقه حفاظت شده سبزکوه
منطقه حفاظت شده سبزکوه در فاصله ۱۵۰ کیلومتری شهرکرد (مرکز استان چهارمحال و بختیاری) و ۳۰ کیلومتری شهر لردگان قرار دارد. این منطقه با مساحت ۵۶۳۰۸ هکتار، در شهرستانهای بروجن، لردگان و کیار استقرار یافته است.
منطقه حفاظت شده سبزکوه از سال ۱۳۶۵ خورشیدی به دلیل دارا بودن پتانسیلهای غنی گیاهی و جانوری و توپوگرافی ویژه، به عنوان «منطقه شکار ممنوع» تحت حفاظت قرار گرفت و پس از آن در سال ۱۳۶۹ خورشیدی به عنوان «منطقه حفاظت شده» به تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست رسید.
منطقه حفاظت شده سبزکوه از نظر توپوگرافی دارای سیمای کاملاً کوهستانی میباشد.
پارک جنگلی پروز
پارک جنگلی پَروَز در ۵۰ کیلومتری شهرستان لردگان و ۱۵۵ کیلومتری شهرکرد (مرکز استان چهارمحال و بختیاری) قرار دارد.
گردشگاه زیبای پروز با طبیعت بهشتگونه خود و قرارگیری در امتداد درهای سرسبز، سالانه میزبان هزاران گردشگر از داخل و خارج استان میباشد. محیط دنج و خلوت، سایه درختان بلند و قد برافراشته، چشمههای زلال، شالیزارهای سرسبز و درختان جنگلی پیرامون آن، از ویژگیهای جالب توجه این گردشگاه به شمار میروند. جاده آسفالته، فضای سبز، سکوی نشیمن، سرویس بهداشتی، پارکینگ و دسترسی به واحدهای اقامتی لردگان، مهمترین زیرساختهای این منطقه زیبا و دلنشین است.
آبشار آتشگاه
آبشار آتشگاه در ۱۹۰ کیلومتری شهرکرد، ۴۰ کیلومتری شهر لردگان، پس از روستاهای میلاس و سردشت شوش در روستای آتشگاه قرار دارد
این آبشار زیبا که به آبشار مینیاتوری شهرت دارد یکی از بینظیرترین جاذبههای طبیعی و گردشگری ایران به شمار میرود. آبشار با حرکت مواج خود سکوت منطقه را میشکند و بیبدیلترین جلوههای طبیعی را رقم میزند.
مسیر این آبشار از محل چشمه تا اتصال به رودخانه خرسان را فضای سرسبز از انواع درختان و گیاهان جنگلی فراگرفته است. شیب زیاد و پستی و بلندیهای دره، آبشارهای کوچک متعددی را ایجاد کرده است.
رودخانه خرسان یکی از سرچشمههای اصلی رودخانه بزرگ کارون و از ارتفاعات برفگیر دنا و زاگرس مرکزی در جنوب استان اصفهان و شمال کهگیلویه و بویر احمد سرچشمه میگیرد و پس از الحاق چندین رود و چشمه دیگر در استان چهار محال بختیاری وارد استان خوزستان میشود.
جهت آشنایی بیشتر با سایر شهرهای چهارمحال و بختیاری می توانید به سامانه سراسری زمات مراجعه کنید