ارسنجان يکي از شهرهاي استان فارس با وسعت 1496 كيلومتر مربع مركز آن ارسنجان و در فاصله 120 كيلومتري شمال شرقي شيراز قرار دارد. بر اساس سرشماري سال 1385، جمعيت ارسنجان برابر با 17,642 نفر بوده است.
این شهرستان به دلیل طبیعت سرسبز به قلب سبز فارس شهرت دارد و به دلیل وجود خطاطان بسیار به شهر کاتبان وحی نیز نامبردار گشته است
?جغرافیا
این شهرستان از غرب به شهرستانهای مرودشت و پاسارگاد و از شرق به شهرستانهای بختگان و بوانات و از شمال به شهرستانهای پاسارگاد و بوانات و از جنوب به شهرستان خرامه محدود است.
این شهرستان بسیار زیبا ۱۶۶۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و قله دالنشین (دل نشین) با ارتفاعی حدود ۳۲۷۰ متر از سطح دریا بلندترین قله رشتهکوههای اطراف ارسنجان و یکی از معروفترین قلههای سلسله جبال کوه خم میباشد.
ارسنجان از آبوهوای معتدل برخوردار است و جهت باغداری و کشاورزی و دامپروری محیطی مساعد دارد.
?ویژگیهای تاریخی
شهرستان ارسنجان دارای بالغ بر چندین آثار باستانی، میراث فرهنگی و گردشگری مانند مسجد جامع، مدرسه سعیدیه، ایوان قدمگاه مربوط به دوره هخامنشی، قلاتخوار، جمال آباد، تل مهرهای (کمالآباد)، قصر منوچهر، مربوط به دوره ساسانی، تل تیموریان و تل کاخ، سد دختر، چشمه گمبان که اینها همه مربوط به دوره تیموریان میباشد. به دلیل وجود آثار فرهنگی ارسنجان مدتها محل اجتهاد شخصیتهای بزرگی بودهاست.
?محصولات
محصولات زراعی و باغی آن، گندم، جو، ذرت، یونجه، کنجد و چغندر قند، انار، بادام، گردو، زردآلو و رب انار ارسنجان شهرت فراوانی دارد.
?برخی از جاذبه های گردشگری ارسجان
?مسجد جامع ارسنجان
مسجد جامع ارسنجان یکی از مهمترین مساجد جامع استان فارس است که در دوره صفویه در نزدیکی مدرسه سعدیه ساخته شده است. این مسجد به شکل دو ایوانی بنا شده و سر در اصلی مسجد در گوشه شمال غربی قرار دارد، اما در حال حاضر با ایجاد یک در ورودی در گوشه جنوب غربی مسجد نمازگزاران به مسجد وارد میشوند.
?دریاچه طشک
دریاچه طشک از دریاچههای استان فارس است که در کنار روستای زیبا و قدیمی طشک قرار دارد. این دریاچه با 800 کیلومتر مربع وسعت هر سال میزبان پرندگانی از جمله درنا، آنقوت است که از سراسر ایران و دنیا در این دریاچه زمستانگذرانی میکنند.
?طاق پیر باصفا
پیر باصفا، طاق سنگی بزرگ و زیبایی است که سبب تعجب گردشگران میشود. این طاق طبیعی در دامنه کوه چنار (شمال شرقی شهر ارسنجان) قرار گرفته و با شهر حدود 4 کیلومتر فاصله دارد.
آنچه مسلم است این مکان محل دفن یا زندگی پیر و مرادی بوده که مورد توجه واقع شده و اهالی برای گردش و ادای نذر به آن مکان میرفتهاند. امروزه جز تعدادی سنگ نبشته که بر قبرهایی چند وجود دارد، اثری از پیر و مراد باصفا وجود ندارد.
?مروارید سبز ارسنجان
مروارید سبز ارسنجان تک درخت روییده بر یک تخته سنگ بزرگ است که به سنگ صبور نیز شهرت دارد.
مروارید سبز در 4 کیلومتری شمالغرب (شمال جغرافیایی) شهرستان ارسنجان واقع شده است، که به صورت درخت بنه خودرو بر روی صخرهای عظیم با ارتفاع تقریبی 6 متر قرار دارد.
نکته جالب ماجرا در این است که درخت برای رساندن ریشههای خود به خاک، میان صخره را در چندین قسمت شکافته و توانسته به مرور خود را به زمین متصل کند.
?غار سیده خاتون
غار سیده خاتون در بخش مرکزی شهرستان ارسنجان قرار گرفته و قدمت آن به پیش از تاریخ برمیگردد. نام این غار برگرفته از نام شخصی است که سالها پیش در این مکان زندگی میکرده است. این غار بزرگترین غار باستانی منطقه ارسنجان است که از یک فاصله دور قابل مشاهده است.
غار سیده خاتون در تاریخ ۲۰/۶/۱۳۸۵ و به شماره ۱۶۰۳۸ در فهرست میراث ملی ایران به ثبت رسیده است و بر اساس قوانین مجازات اسلامی تصرف و یا تخریب آن پیگرد و مجارات قانونی دارد
?ایوان قدمگاه
قدمت این اثر به دوران هخامنشيان باز می گردد. عده ای این مکان را چاشتخوار ناميده اند. به دلیل این که دو روستاي كورش آباد و چاشتخوار در نزديكي ایوان قدمگاه قرار دارند، اين نظريه بیشتر تقويت مي شود كه موطن اوليه هخامنشيان در آنجا واقع بوده است.
اين بنا از دو ایوان سنگی تشکیل شده که بر كوه سنگي كنده شده است. ايوان اول از طریق دو پلکان به ايوان بالاتر مرتبط می شود. بر دیوار صخره ای ايوان بالايي نقوشی كنده شده است. در فاصله ی صد متري غرب ايوان، گورستاني قرار گرفته كه در آن قبرهایي از دوران پيش از اسلام تا دوره قاجاریه مشاهده ميشود.
?مدرسه علمیه سعیدیه
مدرسه سعیدیه ارسنجان در دوره صفوی بنا شده و در شهر ارسنجان ، بلوار سعیدیه و در نزدیکی مسجد جامع شهر واقع شده است. در تاریخ ۶ دی ۱۳۵۵ مدرسه سعیدیه با شماره ثبت ۱۳۲۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
این بنا که پیشینه ی ساخت آن به سال ۱۰۸۵ ه.ق بر می گردد، به صورت چهار ایوان است که در کنار هر کدام از ایوان ها، چهار حجره ساخته شده است. مصالح به کار رفته در ساخت این بنا آجر بوده و حوضی سنگی در وسط حیاط مدرسه وجود واقع شده است. محور اصلی ساخت بنا شمالی – جنوبی است.
?تل تیموران
در فاصله ی يک کيلومترى غرب روستاى کوشک از توابع شهرستان ارسنجان، تپهاى به طول ۲۰۰ متر و پهناى ۱۴۰ متر واقع شده که به تل تيموران شهرت دارد. بلندترين نقطه ی تپه، شش متر ارتفاع دارد. بررسی های باستان شناسی و شواهد نشان مىدهند که از ۲۵۰۰ سال پيش از ميلاد تا دوران اسلام، مردگان در این محل دفن میشده اند.
طی کاوش های باستان شناسی در گورهاى پيش از تاريخ اين محل، ظروف سفالى خاکسترى يا قرمز با نقوش سياه رنگ و تزئينات مختلف مفرغى از قبيل انگشتر، گردنبند، سنجاق و همچنين مجسمههاى کوچک سفالى از حيوانات به دست آمده است.
جهت آشنایی بیشتر با استان های کشور می توانید به سامانه سراسری زمات مراجعه کنید