زرین شهر ( ریز سابق ) به عنوان مرکز شهرستان زرین شهر یا لنجان یکی از شهرهای استان اصفهان در مرکز ایران است. زرین شهر با جمعیتی بیش از ۵۵٬۸۱۷ نفر(۱۳۹۵) به عنوان دومین شهر پر جمعیت شهرستان لنجان در موقعیت جنوب غربی استان اصفهان واقع شدهاست. زرینشهر ، در ۳۲ کیلومتری اصفهان واقع شدهاست و از آب و هوایی خشک با فصول نامنظم برخوردار است. میزان بارندگی در این شهر بطور متوسط سالیانه ۱۱۵ میلیمتر و متوسط درجه حرارت سالیانه ۱۴+ درجه سانتیگراد میباشد.
شهر زرین شهر از دیدگاه صنعتی به سبب همسایگی با ابرکارخانههای صنعتی همچون ذوب آهن، مجتمع فولاد، صنایع دفاع، سیمان سپاهان و شهرکهای صنعتی بزرگ و کوچک یکی از بزرگترین شهرهای صنعتی کشور بهشمار میرود.
از دیدگاه تاریخی این شهر به سبب رنگ و آب لنجانی خود امروزه خاستگاه پیشینهٔ کهن لنجان که مورد اشاره بسیاری از سفرنامهها و کتب تاریخی از نخستین سالهای سدههای اسلامی است قرار گرفته سفرنامههایی همچون سفرنامه ابن بطوطه، ناصر خسرو و ابن حوقل....
اماکن تاریخی به جای مانده از گردش زمان در این شهر دربرگیرنده مسجد صباحی، مسجد رحیم خان، برج کبوتری شرقی، گرمابه حاج رضاقلی هستند که همگی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدهاند.
پارک ساحلی زرین شهر در حاشیه زایندهرود از مکانهای دیدنی آن است.
تاریخچه
مرکز شهرستان لنجان به سبب مجاورت با زاینده رود در سال ۱۳۳۶ طبق مصوبه شورای شهر ریز، با الهام از نام کهن زرینرود به زرینشهر تغییر نام یافت. به گفتهٔ باستانشناسان، اشیاء کشف شده در تلههای باغ محمود، باغ دراز و تله کافر که در جنوب این شهر و در مجاورت مادی کهن ریز قرار دارد، برآمده از دل معدودی از تپههای باستانی مسیر زاینده رود میباشد که از لحاظ تاریخی همدوره با تمدن سیلک کاشان است. از دیگر آثار تاریخی فرهنگی این منطقه میتوان به مسجد صباحی (مسمی به رییس فرقه اسماعیلیه) حمام صحرایی با کتیبه ۸۰۰ ساله، قلعه اعراب، پل شاه نشین و تالار کهن ریز، آسیابها، کبوتر خانهها و عصار خانه، حمامهای خزانهای، قلعههای دفاعی و مساجد گوناگون اشاره کرد که به جز مسجد رحیم خان (جامع) قلعه حسین آباد و باغ برجی شرق ریز مربوط به دوره قاجار و حوزه علمیه قدیمی ریز کلیه آثار ذکر شده در هجوم صنعت و توسعه بی حساب همچون دیگر نمادهای تاریخی فرهنگی شهر از صفحه روزگار محو گردیدهاند.
جغرافیای طبیعی
شهرستان لنجان با وسعت ۵/۱۱۷۲ کیلومتر مربع در فاصله ۳۵ کیلومتری جنوب غربی اصفهان قرار گرفتهاست. ارتفاع نسبی ان از سطح دریا ۲۲۷۰ متر است و دارای آب و هوایی متغیر که همواره تحت تأثیر ناحیه نیمه خشک مرکزی و نیمه مرطب چهارمحال و بختیاری قرار میگیرد. ارتفاعات آن شامل کوههای گاوپیسه از رشته کوههای مرکزی که در شمال شهرستان واقع شدهاند و کوههای بیدکان و کوهستان «رخ» در غرب آن میباشند. لازم به ذکر است که خط مرزی این شهرستان با استان چهارمحال و بختیاری از میان کوهستان «رخ» عبور میکند.
جغرافیای اقتصادی
لنجان محل بزرگترین کارخانههای کشور است. تأسیسات عظیم ذوب آهن و کارخانهها و شرکتهای اقماری آن و نیز کارخانههای صنایع دفاع در محدوده این شهرستان و تعداد زیادی از صنایع و کارخانههای کوچک و بزرگ به این منطقه بافت صنعتی بخشیده که بر رونق و آبادانی منطقه نیز افزوده شدهاست؛ همچنین صنایع دفاع نیز در محدوده شهر زرین شهر قرار گرفته که در نوع خود در کشور بی نظیر است.
کشاورزی
لنجان از لحاظ کشاورزی مهمترین تولید کننده برنج در استان به شمار میآید. برنج این منطقه از نوع صدری اما بسیار خوش بو و خوش طعم است؛ چنانچه عطر برنج لنجان را در هیچ نقطهای از جهان نمیتوان یافت. به همین خاطر در سطح استان هوا خواه بسیار دارد و کلیه تولیدات آن در همین استان مصرف شده وامکان صدور نمییابد. سایر محصولات این منطقه، گندم، چعندر قند، صیفی جات و اقسام میوههای سردرختی است.
لنجان از واژه «لنج» به معنی بیشه زار و سبزه زار گرفته شدهاست.
مردم شناسی
ساکنان زرین شهر از دیرباز لنجانی بودهاند که با مشروطیت و بعدها باتأسیس کارخانههای متعدد در این منطقه و سیل مهاجران برای اشتغال ؛ گروههای بزرگی از طوایف بختیاری و خوزستانی به این خطه وارد شدند که بخش عمده آنان در زرین شهر سکونت دارند.
صنایع
کارخانه ذوب آهن از بزرگترین صنایع این شهرستان است. کارخانه صنایع دفاع، مجتمع فولاد مبارکه، کارخانه نوید منگنز، کارخانه سیمان سپاهان دیزیچه و زرین خودرو از جمله صنایع این منطقهاند.
دردهههای اخیر با توجه به احداث صنایع عظیم دراین شهرستان وکشاورزودامداربودن مردم بومی منطقه بسیاری از نیروهای فنی از سایر نقاط کشور خصوصاً خوزستان و چهارمحال بختیاری با توجه به اشتغال فنی قبلی در صنایع فولاد و نورد خوزستان، نفت، گاز و پتروشیمی ونیروگاهی دراین شهرستان ساکن شدهاند.
صنایع دستی
شهرستان لنجان همانند دیگر شهرستانهای استان اصفهان از قابلیتهای بالقوه صنایع دستی در شهرستان برخوردار است.
در سالهای اخیر امر آموزش به علاقهمندان باعث گرایش جوانان خصوصاً بانوان علاقهمند به این رشته از صنایع شدهاست. در این زمینه کانون فرهنگی بانوان شهرستان امر آموزش رشتههای مختلف صنایع دستی را بر عهده دارد.
صنایع دستی که شرح آن در زیر آمده از جمله رشتههایی است که در این شهرستان به علاقهمندان آموزش داده میشود:
- منبت و معرق روی چوب نقاشی روی ظروف مینایی گلیم بافی دوخت چرم- رودوزی سنتی (سرمه دوزی) و روبان دوزی سفالگری مقدماتی و پیشرفته چاپ قلمکار طراحی و نقاشی رنگ روغن و آبرنگ قلمزنی قالی بافی یگان صنایع دفاع زرین شهر
مراکز گردشگری
- امامزاده باباسبز روستای اُشیان امامزاده سید هادی محمد روستای هاردنگ کنار رودخانه زاینده رود (معروف به سر سنگ) روستای اُشیان پارک ساحلی شهر سده لنجان پارک ساحلی شهرچمگُردان پارک ساحلی زرین شهر امامزاده سید ابراهیم ورنامخواست. مسجد رحیم خان (جامع) زرین شهر مناظر بسیار زیبای حاشیه زاینده رود آبشار شاهلولاک در نزدیکی شهر چرمهین مجموعه باستانی کوه قلعه بزی برجهای کبوترخانه زرین شهر زیارتگاه بابا شیخ علی شهر زاینده رود امامزاده شاهزاده ابراهیم شهر باغبهادران مجموعه چهاربرج باغبهادران پیر چنارروستای خشوئیه
گردنه رخ
این گردنه که در مسیر ارتباطی دو استان اصفهان و چهارمحال بختیاری و نیز مرز دو استان و آخرین منطقه سمت غرب استان اصفهان است.
این گردنه با پیچ و خمهای تند از سطح زمین تا بالاترین نقطه «کوه رخ» کشیده شده که در هر پیچ آن منظرهای بدیع از شهرستان لنجان دیده میشود.
دهکده ساحلی زاینده رود
این منطقه یکی از مراکز مهم ییلاقی اصفهان محسوب میشود. رودخانه زاینده رود، با جلوهای رؤیا گون از میان بیشهها و باغها میگذرد و قل قل آب و آواز پرندگان در لابلای شاخسار بیشهها و وزش باد درشاخ و برگ درختان آن، از زیباترین موسیقیهایی است که میتوان شنید. دو سوی رودخانه پوشیده ازدرخت و سبزه زار است و با آب و هوایی دلپذیر و خنک روح را تسکین میدهد. هر نقطه این ناحیه تفرجگاهی زیباست، کوه، آب زلال رودخانه و بیشه و درخت و باغ وسبزه زار، به باغبادران و روستاها و چمهای اطراف آن زیبایی خیره کنندهای بخشیدهاست.
سایر جاذبهها
- پارک ساحلی زاینده رود در زرین شهر ویلاهای شهرداری زرین شهر ویلاهای ساحلی باغ بهادران چشمانداز گردنه رخ مجموعه تفریحی و قایقرانی ذوب آهن منطقه گردشگری سعید آباد منطقه گردشگری باغ بهادران منطقه گردشگری برنجکان مسجد جامع زرین شهر (قاجاریه) بافت تاریخی و دیدنی روستای خشوئیه