مهمترین پایگاه پتروشیمی در ایران
این شهر در ۵ کیلومتری بندر امام خمینی و ۹۵ کیلومتری آبادان و ۹۰ کیلومتری اهواز قرار دارد.
از نقاط نزدیک به شهر میتوان به بندرگاه، خور غزاله، خور سمایلی، کشتارگاه، شهرک طالقانی، کمپ پاپلین، شهرک شهید رجایی، شهرک صنعتی بندر ماهشهر، شهرک مدنی، شهرک بعثت (ممکو)، شهر چمران (جراحی)، منطقه ویژه اقتصادی بندر ماهشهر، اسکله بندر امام خمینی، سه تلون، تل کافرون و تل شکار اشاره کرد. منطقهٔ ویژهٔ اقتصادی بندر ماهشهر - شامل چندین پتروشیمی به نامهای فجر (یوتیلیتی)، تخت جمشید، اروند، امیرکبیر، بوعلی سینا، خوزستان، رجال، تندگویان، غدیر، فن آوران، کارون، لاله، مارون و نوید زر شیمی - میباشد که بندر ماهشهر را به مهمترین پایگاه پتروشیمی در ایران تبدیل کردهاست.
مردم
بومیهای بندر ماهشهر به چند دسته عمده تقسیم میشوند که عبارت اند از:
بندری ها که از خانوادههای اصیل بندرماهشهر میباشند شامل 17 تیره هست که خانوادههای اصلی: منصوری، گاموری، احمدی، سلطانی، اویسی، سلیمانی، وطن خواه، بندری، رنجبر، آریایی نسب، شیبانی ، شهیب زاده، امیری، عنبری، صنوبری، عتیقی، اصلاحی، معشوری و خانوادههای وابسته هستند که گویش بندری با لهجه مخصوص ماهشهری دارند.
خانوادههایی که در کنار شاخههای خور که از دریا به خشکی منشعب شده بود ساکن بودند و به علت موقعیت استثنایی خور که لنج میتوانست در ان رفتوآمد کند به کار تجارت مشغول بودند که در واقع علت سکونت آنها در این مکانها میتوان گفت که همین بودهاست. (البته گروهی از آنان به کشاورزی و دامپروری و ماهیگیری نیز مشغول بودند). البته این شاخهها به جز شاخهٔ اصلی همه به علت عوامل طبیعی و انسانی از بین رفتهاند.
قنواتیها که از بهبهان به بندر ماهشهر مهاجرت کرده و بیشتر به کار کشاورزی مشغول شدند در حال حاضر طایفه قنوات شامل خانوادههای اهدایی، قنواتی، قنواتیان، رئیس قنواتی، شیرخان، زکی زاده، رستمی، امین، امینی، جمشیدی، رئیسی، طاهری و… میباشد.
همچنین در هنگام حمله عراق به ایران و تصرف و محاصره آبادان و خرمشهر سیل عظیم جمعیت مهاجر شهرهای غربی درگیر جنگ - آبادان و خرمشهر - به سوی بندر ماهشهر جمعیت این شهر را ناگهان زیاد کرد که خیلی از این مهاجرین، بعد از اتمام جنگ نیز در این شهرستان، ماندگار شدند.
اکثر بختیاریها یا لر زبانان فیلی مهاجر از شهرستانهای از کارکنان شرکت نفت از و دیگر مناطق لر زبان ایران میباشند از شهرستانهای مسجد سلیمان و رامهرمز که به بندر ماهشهر نقل مکان کرده، بیشتر در مناطق سازمانی بندر ماهشهر ساکن شدند.
این شهر به دلیل وضع طبیعی مناسب بندرگاهی و اجرای طرحهای صدور فراوردههای نفتی پالایشگاه آبادان و همچنین نزدیکی به بندرامام خمینی و مجتمعهای پتروشیمی مجاور آن، شهری مهاجرپذیر بودهاست، بهطوریکه در ۱۳۶۵ شمسی از ۷۱۸۰۸ تن جمعیت آن، ۸ر۳۱٪ متولد شهرهای دیگر، ۱۲٪ متولد نقاط روستایی، و ۳٪ نیز اتباع غیر ایرانی بودند و بقیه (حدود ۵۵٪ از مردم بندر ماهشهر) بومیهای قدیمی و اصلی بندر ماهشهر بودهاند
گویش ماهشهری
گویش ماهشهری گویشی که مردم بومی و قدیمی بندر ماهشهر به آن تکلم میکنند و از جمله زبانهای (گویشهای) پارسی باستان است. در این گویش که در لفظ محلی معشوری نامیده میشود که با واژگان زبان پهلوی و هخامنشی نزدیک است.
آب و هوا و جغرافیا
بندر ماهشهر دارای آب و هوای گرم و مرطوب میباشد. دمای آن بین ۵۰ درجه در تابستان تا صفر درجه در زمستان تغییر میکند. بندر ماهشهر دارای شرجیهای شدید و آزار دهنده در نیمه دوم تابستان، یعنی نیمه دوم مرداد تا اواخر شهریور میباشد به شکلی که رطوبت نسبی تا۱۰۰٪ میرسد. از اواخر خرداد و اوایل تیر ماه تا معمولاً نیمه مرداد ماه، باد گرم - موسوم به (تش باد)، آدم را کلافه میکند.میانگین باران سالیانه ماهشهر حدود ۲۳۳ میلیمتر است. بندر ماهشهر به سبب واقع شدن در جلگه خوزستان دارای خاک آبرفتی و نسبتاً مناسب برای رشد گیاهان گرمسیری است بهطوریکه در فصول بارندگی در صورت نزول مناسب باران، دارای طبیعتی سرسبز میباشد. در منطقه بندر ماهشهر، درختان کُنار، گز، برهان، مورد (یا کانیکارپوس)، نخل و کُوهر (یا بی عار) بهطور پراکنده دیده میشود.
صنعت منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندرماهشهر
صنعت پتروشیمی یکی از صنایع مادر است که با وجود آن صنایع جدید و جانبی دیگری نیز تأسیس خواهد شد. این صنعت از حیث کمیت و کیفیت بقدری گسترده و متنوع است که میتوان آن را پیشروی صنعت آینده دنیا تلقی نمود. بندر ماهشهر مهد صنعت پتروشیمی استان خوزستان بوده و تنها نقطه استراتژیک در صنعت پتروشیمی کشور میباشد. منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی در سال ۱۳۷۶ در زمینی به میزان۲۶۰۰ هکتار تأسیس و اینک حدود۲۰ پتروشیمی در آن فعال میباشد. با توجه به اصل ۴۴ اکثر پتروشیمیهای منطقه به بخش خصوصی واگذار یا در حال واگذاری است.
پتروشیمیهای فعال در بندر ماهشهر
شرکت پتروشیمی مارون، شرکت پتروشیمی بندر امام خمینی (BIPC)، شرکت پتروشیمی رازی، سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی، شرکت پتروشیمی بوعلی سینا، شرکت پتروشیمی خوزستان، شرکت پتروشیمی شهید تندگویان، شرکت پتروشیمی کارون، شرکت پتروشیمی فارابی، شرکت پایانهها و مخازن پتروشیمی، شرکت پتروشیمی اروند، شرکت پتروشیمی غدیر، شرکت پتروشیمی فجر، شرکت پتروشیمی امیرکبیر، شرکت پتروشیمی رجال، شرکت پتروشیمی فنآوران، شرکت پتروشیمی لاله، شرکت کالای پتروشیمی، شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی
شهرکهای صنعتی
یکی دیگر از ویژگیهای صنعتی شهرستان بندر ماهشهر وجود شهرکهای صنعتی بندر ماهشهر و بندر امام خمینی (ره) در زمینی به مساحت ۱۰۰۰ هکتار بوده که میتواند نقش بسز ایی در اشتغال منطقه ایفا نماید. در شهرک صنعتی بندر ماهشهر و بندر امام خمینی (ره) بیش از ۴۰ کارگاه فعال میباشد.
ازجمله صنایع بخش خصوصی که با سرمایهگذاری خود در منطقه اقدام به تأسیس آن نمودهاند میتوان به کارخانه لوله سازی، شرکت صنعتی نوید زر شیمی، شرکت صنعتی شیمی بافت کارخانه خرما سازی، ساخت و تولید پودر ماهی و کارخانه آرد جنوب شرق و غیره اشاره نمود.
بندر صادراتی
بندرصادراتی ماهشهر در فاصله حدود ۵ تا ۷ مایلی مرکز شهرستان قرار دارد. این بندر دارای قدمت حدود ۹۰ سال در امر صادرات و واردات فرآوردههای مواد نفتی دارد. قبل از سال ۱۹۶۶ میلادی بندرصادراتی ماهشهر مختص صادرات نفت خام منطقه آغاجاری بود که توسط خطوط لوله به مخازن بندرصادراتی انتقال و سپس به اسکلههای بندرصادراتی برای صادرات پمپاژ میگردید. در سال ۱۳۴۶بندرصادراتی ماهشهر جهت صادرات فرآوردههای پالایشگاه آبادان مدنظر قرار گرفت. بندرصادراتی ماهشهر در فاصله ۱۳۰ کیلومتری پالایشگاه قرار گرفته و انواع فرآوردهها از طریق خطوط لوله به منطقه مخازن ماهشهر انتقال، انباشت و سپس صادر میگردد. بندر صادراتی دارای ۶ اسکله عملیاتی یک اسکله تعمیراتی و یک اسکله باری میباشد که صادرات (نفتکوره، نفتا، میعانات گازی) و واردات (بنزین سوپر، بنزین، نفت گاز) در بخش خارجی و جابجایی فرآورده به بنادر و جزایر داخلی از طریق این اسکلهها انجام میپذیرد. ساماندهی و توسعه این بندر صادراتی توسط ماشینسازی اراک در یک مدت ده ساله انجام شد.
با ما همراه باشید.