شیرینی به ماده غذایی اطلاق میگردد که ماده اصلی آن شکر یا پودر قند یا قندهای مصنوعی باشد و در تعریف آنقدر گسترده است که شکلاتها را هم در بر میگیرد.
بر اساس ساختار
شیرینی پوسته کوتاه ؛سادهترین و شایعترین شیرینی است. که با آرد، روغن و شکر ساخته شده، و بهطور عمده در تارتها این نوع استفاده میشود. همچنین شیرینی است که اغلب در ساخت پای سیب بکار میرود . روش ساخت این شیرینی از مخلوط کردن روغن و آرد ، اضافه کردن آب، و شربت شکر رول کردن خمیرکه آرد مخلوط ، با مالش با دست یا مخلوط کن ، تشکیل میشود که مانع تشکیل گلوتن و در نتیجه شیرینی نرم و ترد حاصل میآید. یک نمونه از آن میتوان شیرینی پوسته شیرین نام برد .
خمیر هزار برگ, شیرینی سادهای است که هنگامی که پخته شده با توجه به تعداد لایهها متورم میشود. که شروع فرآیند پخت با دمای بالا و پس از مدتی با کاهش حرارت حالت "پف" بدست میآید.
خمیر پفدار که در ایران به شیرینی دانمارکی معروف است؛ دارای لایههای بسیاری است که اضافه نمودن مخمر باعث تورم یا "پف" آن میشود. این شیرینی با استفاده از آردنول، کره مارگارین،استیک اسید و نمک برای تقویت شبکه گلوتن وشربت گلوکز شیر و تخم مرغ و طعم دهنده و آب ساخته میشوند.پف شیرینی بر اساس دمای فر، ورق ورقه و تردی آن بستگی دارد.
نان اکلرخامهای یا نارنجک شیرینی بسیار سبک است که اغلب با خامه پر میشود. همچنین میتوانید با مواد اولیه از قبیل پنیر، ماهی تن، مرغ به عنوان غذا پر شود.
شیرینی فیلو معمولاً در چند لایه نازک خمیر و به همراه کره میباشد. این شیرینی بسیار ظریف هستند و به راحتی خرد میشود.
تاثیر دما بر شیرینی
طعم شیرین مواد در دما های مختلف متفاوت است.شیرینی از رابطهی مستقیم دما پیروی میکند.بر این اساس هرچه دمای محصول (خوراکی) بیشتر باشد طمع شیرین بیشتر بر ذائقه حس میشود ؛ و هرچه دما پایین تر باشد کم تر طعم شیرین حس میشود
بر پایه مواد تشکیل دهنده
کیکها: در ترکیب این ماده قطعا از آرد و تخم مرغ نیز استفاده شده و بر دو نوع عمده کیک اسفنجی و کیک کرهای میباشد. از لحاظ انواع، مافین، کیک پوند، کیک پر، کیک شیفون و... در این دسته می گنجند.
تارتها: تارت در شیرینی جات به نان زیرین شیرینی اطلاق میشود که در ترکیب آن شکر نیز به کار رفتهاست. در صورتیکه تارت در قالبهای کوچک تهیه شود تارتلت (Tartlet) نامیده میشود. پایها در واقع نوعی تارت شیرینی میباشند که رویه آنها با لایهای از خمیر پوشانده شدهاست.
شکلاتها: در این شیرینی ماده اصلی کاکائو و شکر و روغن است. در برخی از انواع آن آرد نیز به کار میرود.
اسلایسها: این نوع شیرینی معمولاً دارای دو لایه زیرین و رویین میباشد که لایه زیرین ترکیبی از آرد و لایه رویین یا ترکیبی از آرد یا ماده دیگری میتواند باشد که به رویه ظاهری زیبا و در عین حال پوک و خوش طعم بدهد. لازم به ذکر است که اسلایسها قطعات مربعی یا مستطیلی کوچک میباشند که از برش قطعات بزرگتر حاصل میشوند.
شیرینیهای ایرانی
به جزء شیرینیهای اصیل قدیمی ایران مانند گز و سوهان ، شیرینیها در شیرینی فروشیهای ایران به دو دسته اصلی شیرینی خشک و تر تقسیم میشوند. شیرینیهای خشک شیرینیهایی هستند که در تهیه آنها از خامه استفاده نشده باشد و قابلیت نگهداری برای مدت بالا را داشته باشند. از معروفترین این شیرینیها میتوان به شیرینی زبانی، کشمشی، دانمارکی و مربایی اشاره کرد. شیرینیهای تر شیرینیهایی هستند که در تهیه آنها از خامه استفاده شده باشد و برای نگهداری باید در محیط یخچال نگهداری شوند. از معروفترین این شیرینیها میتوان به شیرینی خامهای و رولت اشاره کرد. با اینکه اصولاً عمر شیرینهای تر به خاطر شرایط نگهداری آنان و همچنین کم بودن تولید و مصرف محصولات لبنی در ایران درمقایسه با کشورهای اروپایی، نمیتواند زیاد بوده باشد، تنوع این نوع شیرینیها به نوعی بیانگر خلاقیت و ظرافت طبع ایرانی میباشد. ایرانیان تاریخی طولانی در تولید شیرینی جات داشته اند، بستنی البته نه به صورت فعلی، ۲۴۰۰ سال پیش در ایران اختراع شدهاست و ریشه تاریخی شیرینیهای خشک غربی (cookie) به کلوچه ایرانی در ۱۳۰۰ سال پیش میرسد. البته حداقل در مورد بستنی، ایرانیان آنچنان در تاریخ تحول آن مشارکت نداشته اند که شاید ریشه در کم بودن تولید و مصرف محصولات لبنیاتی در آسیا نسبت به اروپا داشته باشد، که آن هم ریشه در مشکل دار بودن هضم لاکتوز برای اکثر مردم آسیا دارد.
انواع شیرینی خانگی عید، 40 سوغات ایرانی خوشمزه
کلمپه
قرابیه
از انواع شیرینی خانگی عید که مخصوص تبریز است ولی در شهرهای دیگر هم پخته می شود. مواد لازم قرابیه بادام، شکر، تخم مرغ و پسته است.نان پر
شیرینی خانگی عید مخصوص کرمان که ترد و سبک است. در زمان های قدیم که فر و انواع قالب در خانه وجود نداشت، پخته می شد و از پر برای تزیین آن استفاده می شد به همین دلیل اسم نان پر را گرفته است.شیرینی کشمشی
این نوع شیرینی از محبوب ترین شیرینی خانگی عید نوروز است. اگر کشمش دوست دارید هم که دیگر حتما بخوبی آن را می شناسید.ساق عروس
این شیرینی خانگی عید خوشمزه با خمیر مخصوص درست می شود که میان آن از پودر بادام، هل، قند و گلاب پر می شود و دو طرف آن با شیره غلیظ و پود پسته تزیین می شود.حاجی بادام
از انواع شیرینی خانگی عید نوروز مخصوص شهر یزد است و دارای جوز و آرد نخودچی بوده که ار نظر غذایی ارزش بالایی دارد.لوز زعفرانی
از سوغات تبریز و دارای بادام و زعفران است که برای شیرینی عید بسیار مناسب و لذت بخش استاریس
اریس یا سوت شیرینی از انواع شیرینی خانگی عید تبریز است که از شیر، شکر، وانیل، پسته و کاکائو درست می شود.باقلوا
در شهرهای مختلف ایران پخته می شود و عموما مربوط به قسمت های ترک زبان است.راحت الحلقوم
اصل آن در کشور ترکیه درست می شود ولی از انواع شیرینی خانگی عید نوروز شهر تبریز هم هست. این شیرینی در انواع ساده و مغزدار وجود دارد.نقل
شرینی خانگی عید شهر ارومیه است که با شیره شکر و دانه های معطر مانند هل، خلال بادام و طعم دهنده ها تهیه می شود.گز
اغلب در اصفهان تهیه می شود ولی در شهرهای دیگر هم وجود دارد. این شیرینی از انگبین یا گز انگبین ساخته می شود که برای شیرینی عید می توانید سفارش دهید.برشتوک
این نوع شیرینی خانگی عید بر اساس نوع آرد مصرفی به نام برشتوک گندم و برشتوک نخودچی نامیده می شود.
نخودچی
این شیرینی خانگی عید از محبوب ترین ها است و از آرد نخودچی، کره و هل تهیه می شود.
کاک
یوخه یا کاک از انواع شیرینی خانگی عید نوروز شهرهای کرمانشاه، ایلام و شیراز است. ورقه های نازک و خاک قند از مشخصه های اصلی آن است.
کله کنجی
این شیرینی خانگی عید در ایلام و با مخلوطی از خرما و کنجد درست می شود.
مسقطی جنوب
در زمان های قدیم این حلوا از بندر مسقط به سواحل خلیج فارس در ایران آورده می شد. در شهرهای بندرعباس، بوشهر و چند شهر جنوبی این نوع شیرینی زرد رنگ پخته می شود.
کلوچه خرمایی
از شیرینی خانگی عید شهرهای استان سیستان و بلوچستان و شهر اهواز است.
نان چای
در زنجان، قزوین و همدان پخته می شود. مواد این شیرینی آرد، ماست، تخم مرغ و کره است.
نان شیرمال
شیرینی خانگی عید شهر سمنان است و از آرد گندم و شیر و روغن پخته می شود. شبیه به فطیر است ولی در خمیر آن از شیر استفاده می شود.
لندو
از شیرینی خانگی عید شهرهای سیستان و بلوچستان و زاهدان است که با خرما، گندم و کنجد تهیه می شود. در سیستان به عنوان میان وعده هم مورد استفاده قرار می گیرد.
قتلمه
این شیرینی خانگی عید هم از سیستان و بلوچستان است و از خمیر مخصوص تهیه می شود.
رنگینک
از شیرینی خانگی عید شهرهای جنوب کشور هرمزگان، بوشهر، جنوب فارس و استان خوزستان است و با آرد، خرما و گردو درست می شود و بسیار مقوی است.
کلوچه مسقطی
این شیرینی خانگی عید از خوراکی های محبوب شیراز است. کلوچه اش از آرد، تخم مرغ و شکر و مسقطی از آب، شکر، نشاسته و گلاب تهیه می شود.
شیرینی بهشتی
از آرد، روغن و پودر قند تهیه می شود و درست کردن آن بسیار ساده است. این شیرینی خانگی عید از سوغات شهر قزوین است.
پادرازی
از سه آرد نخودچی، گندم و برنج تهیه می شود و از شیرینی های استان گیلان است. پسته چرخ شده، کنجد و هل هم در این شیرینی وجود دارد.
نان چرخی
از شیرینی های خوشمزه شهر قزوین است. به دلیل اینکه با چرخ گوشت دستی و با قالب مخصوص تهیه می شود، این نام را دارد.
شیرینی توت
این شیرینی معطر با هل تهیه می شود. درست کردن آن بسیار ساده است. نیازی به فر و حتی پخت ندارد! استفاده از رنگ های خوراکی برای جذاب کردن آن پیشنهاد می شود.
سوهان
این شیرینی خانگی عید که همیشه در کنار شهر قم به زبان می آید از جوانه گندم تهیه می شود. آرد سبوسدار، شکر، روغن، تخم مرغ، هل، زعفران و مغز پسته هم در تهیه سوهان استفاده می شود.
سوهان عسلی
سوغات اصفهان از شیرینی های سنتی ایران است. بادام، شکر و زعفران، عسل و روغن در تهیه آن به کار می رود.
کماچ سهن
شیرینی خانگی عید مخصوص شهر بم در کرمان است. آرد سمنو برای خمیر آن استفاده می شود. مابین آن هم با خرما، مغز گردو، بادام و پسته پر می شود.
نان برنجی
شیرینی محلی و سوغات شهر قزوین و کرمانشاه است. آرد برنج، آرد گندم، پودر شکر، روغن جامد، تخم مرغ، گلاب و هل از مواد تشکیل دهنده نان برنجی است.
شیرینی شکری
از شیرینی های سنتی است که با آرد، کره، شکر و تخم مرغ تهیه می شود. سطح شیرینی با شکر پوشانده می شود.
شیرینی عسلی
شیرینی عسلی به سادگی تهیه می شود و از شیرینی خانگی عید شهر گرگان است.
نان پنجره ای
شیرینی پنجره ای یا خاتون پنجره از آرد سفید گندم، تخم مرغ، پودر نشاسته، گلاب و روغن تهیه می شود و با خاک قند تزیین می شود.
قماق
از شیرینی خانگی عید شهر ساری است ولی هیچ ماده شیرین کننده ای درون آن وجود ندارد و به عنوان میان وعده و همچنین برای بیماران دیابتی استفاده می شود.
باسلوق
شیرینی خانگی عید شهر اراک، مراغه و ملایر است. در این شیرینی شیره انگور، نشاسته، مغز بادام، گردو و ادویه وجود دارد.
نان فطیر
در این نوع خوراکی اغلب خمیر مایه نزده به کار می رود و در شهرهای مختلف ایران تهیه می شود.
قطاب
شیرینی خانگی عید مخصوص شهر یزد است که خمیر آن با ماست، آرد و زرده تخم مرغ ساخته می شود. قسمت داخلی از پودر بادام، پودر قند و هل پر شده و سپس درون خاک قند غلطانده می شود.
برای تهیه شیرینی بهتر است هرچه زودتر به فکر باشید و شیرینی عید خود را سفارش دهید. برای سفارش می توانید از انواع شیرینی فروشی های معتبر کمک بگیرید، در ادامه نام چند شیرینی فروشی معتبر در تهران و شهر های دیگر آمده است که با سرچ نام آن ها می توانید شماره تماس و آدرس آن ها را ببینید.