اهر یکی از شهرهای شمالی استان آذربایجانشرقی و مرکز شهرستان اهر است. این شهر، با جمعیت ۹۲٬۷۸۲ نفر، به عنوان پنجمین شهر پرجمعیت استان محسوب میشود. اهر بزرگترین شهر منطقه ارسباران است و تا پیش از انقلاب اسلامی به عنوان مرکز این منطقه شناخته میشد.
اهر از شهرهای قدیمی آذربایجان است. این شهر قبل از اسلام اوزانلار نام داشت و به نام میمد نیز مشهور بود. بعد از ظهور اسلام به نام اهر یا اهریچ خوانده شد که حاکمنشین قرهداغ بود. این شهر در مرکز منطقه سرسبز و خوش آبوهوای ارسباران و در فضایی به وسعت ۱۵ کیلومتر مربع گسترده شده است و به همین دلیل، از آب و هوایی خوش دارد. طبیعت زیبا و تاریخ کهن این منطقه چشم هر بینندهای را مجذوب خود میکند و هر گردشگری به واسطه وجود منطقه ارسباران و پوشش جانوری و گیاهی متنوع منطقه و آثار تاریخی کهن، آرزوی دیدار این شهرستان را در سر دارد.
آب و هوای شهرستان اهر
شهرستان اهر در یك منطقه كوهستانی قرار گرفته و مشخصه اصلی آن، رشته كوه قرهداغ است كه قلل مرتفع آن چهره كوهستانی به شهرستان داده است. این شهرستان در میان ارتفاعات مهمی چون قلعه دختر به ارتفاع ۱۲۶۶ متر و كوه تاریخی معروف هشت سر با ارتفاع ۲۵۳۶ متر محصور شده و دامنه ارتفاعات مزبور از جهات شمال و جنوب و غرب تا هوراند كشیده شده است. پستترین نقطه، بخش كنارههای رودخانه قرهسو كه در قسمت شرقی شهرستان واقع و محل كشت و زرع انواع محصولات باغی و زراعی است.
نقاط دیدنی و تاریخی شهرستان اهر
شهرستان اهر با توجه به منطقه زیبای ارسباران و آب و هوای مطبوع دارای جاذبههای طبیعی بسیار زیبایی است که نگاه هر بینندهای را محو خود میکند. همچنین تاریخ کهن و بسیار باشکوه منطقه یادگارهای بسیار زیادی را برای ما بهیادگار گذاشته است که از جمله مناطق طبیعی گردشگری و تاریخی اهر میتوان به: سد ستارخان اهر، منطقه گردشگری هوراند، پارک ملی کنتال، کوه کمتال یا کنتال، ارتفاعات قوشاداغ و تالاب قوچ گلی اهر، قلعه پشتاب و قلعه پیشتو اهر، قلعه نودوز یا نقدوز اهر، مقبره و موزه شیخ شهاب الدین اهری، خانه دکتر قاسم اهری، سنگ نبشته سقندل، مسجد جامع اهر، قلعه جوشین و... اشاره نمود.
سوغات و صنایع دستی شهرستان اهر
وجود تنوع آب و هوایی و خاک حاصلخیز این منطقه، با تلاش مردمان زحمتکش و پرتلاش باعث شده میوههای خاصی پرورش یابد که از جمله میتوان به گیلاس افیل، سیب قرمز، گردو، پرورش زنبورعسل، تولید لبنیات مرغوب (کره، خامه و ماست)، تخممرغ محلی، رشته پلویی روستای دیزبین، شیرینی اهری، نان یوخا و نان یدیقات اشاره کرد.
جهت آشنایی بیشتر با سایر شهرهای استان آذربایجان شرقی به سامانه سراسری زمات مراجعه نمایید.