فریدونکنار از شهرهای زیبای ساحلی شمال ایران است که در استان مازندران قرار دارد. پیشینه نامگذاری و قدمت شهرستان فریدونکنار به فریدون، نبیره جمشید جم و از پادشاهان اساطیری ایران، بازمیگردد. فریدون در منطقهای کنار ساحل دریای خزر اطراق میکند که این منطقه به فریدونکنار اسمگذاری میشود. “کنار” در فرهنگ محلی به مهاجران و غریبهها اطلاق میشده که در کنار مناطق آباد سکونت میکردهاند. فریدونکنار از شمال به دریای خزر، از شرق در ۱۳ کیلومتری بابلسر، از جنوب ۲۷ کیلومتری بابل و ۳۰ کیلومتری آمل و از غرب در ۲۵ کیلومتری محمودآباد قرار دارد.
❇️جغرافیا
بارندگیهای فراوان و زمین حاصلخیز و جلگهای از قدیم فریدون کنار را به کشتگاه مستعد برنج و حبوبات تبدیل نمودهاست و وجود آبگیرها و آببندانهای متعدد، بافت ویژهٔ جنگلی و آب و هوای معتدل خزری آن را به صورت یکی از زیستگاههای منحصر به فرد زمستانی پرندگان زیبای مهاجر به ویژه درنای سیبری درآورده است، ارتفاع متوسط این شهر جلگهای از سطح آبهای آزاد جهان حدود ۱۳– متر میباشد و در عرض جغرافیایی ۳۶ درجه و ۴۲ دقیقه شمالی و طول جغرافیایی ۵۲ درجه و ۳۰ دقیقه شرقی (منطبق بر ساعت رسمی کشور) واقع شدهاست رودهای فری کنار و ملاکلا زمینهای این شهر را مشروب میکنند.
❇️اقتصاد
شهرستان فریدونکنار دارای یک بندر چند منظوره میباشد که این بندر متصل به شاهراهه (کریدور) آبی شمال ایران (جزیی از کریدور شمال جنوب) است، در حال حاضر این بندر بیشتر در بخش نفت و گاز فعال بوده و همچنین واردات ذرت و گندم از حوزه شمالی دریای مازندران و صادرات سیمان به آن منطقه از این بندر امکانپذیر گردیده و مسیری برای کشتیهای روسی میباشد. بندر و گسترش فعالیتهای آن یکی از استعدادهای بالقوه برای جذب نیروی کار در شهر است که به دلیل ضعف مدیریت شهری علیرغم گذشت زمان بسیار زیاد هنوز به صورت بالفعل در نیامده است. وجود امکانات و تأسیسات بندری و حمل و نقل و ترانزیت دریایی از مهمترین امتیازات فریدونکنار است. این شهر از سوی رئیسجمهور به عنوان نقطه صفر مرزی شناخته شدهاست.
یکی دیگر از مزیتهای عمده اقتصادی فریدونکنار کشت برنج و فروش وسیع برنج فریدونکنار در سطح کشور بوده، برنج طارم محلی فریدونکنار برندی مشهور، پرفروش و با کیفیت در سطح ایران میباشد، اکثر ساکنین این شهر به نوعی با فعالیتهای مربوط به برنج و برنجکاری در ارتباط هستند و منافع سرشاری از برنج نصیب این شهر میشود. همچنین صید و فروش انواع ماهیهای دریای مازندران بخصوص ماهیهای آزاد، سفید، کفال، ازون برون و خاویار در فصل پاییز، زمستان و اوایل بهار (از اواسط مهر ماه تا اواسط فروردین ماه) دارای رونق بسیار بوده و بازار ماهی فریدونکنار به عنوان یکی از بزرگترین (به لحاظ حجم فروش ماهی) و یکی از معروفترین بازارهای فروش ماهی استان مازندران شهرت دارد.
❇️سوغات
انواع برنج مرغوب و معطر بخصوص طارم محلی یا سنگه طارم و طارم هاشمی که محصول خاص و سنتی شالیزاریهای این شهرستان میباشد. ماهیان خوشمزه مثل کفال، کولی، کپور، سفید، اوزون برون و… در این منطقه صید میشوند- خاویار ماهی یا همان اوزون برون یکی از محصولات ویژه سواحل این شهرستان بوده که شاید بتوان گفت خاویار آن مرغوبترین خاویار دنیا بوده وشهرت جهانی داشته که یکی از صید گاههای آن، این منطقه از دریای مازندران میباشد - میوههای مختلف فصلی ازقبیل انواع پرتقال و انار، نارنگی، ازگل، آلوچه (گوجه سبز)، لیمو، انجیر و… از محصولات باغی این منطقه است.
❇️جاذبه های دیدنی
?روستای ازباران
روستای ازباران در دهستان امزادهعبدالله، در ۵ کیلومتری جنوب فریدونکنار قرار دارد. روستای ازباران میزبان قوهای مهاجری است که در فصل پاییز و زمستان تا شروع فصل گرما در تالابهای این روستا زیست میکنند. تابلوی نصب شده در ورودی روستا شما را به تالاب پرندگان مهاجر هدایت میکند. برای بازدید از تالاب در فصل سرما، چکمه را فراموش نکنید.
?تالاب فریدون کنار
تالاب فریدونکنار در جنوب شهر فریدونکنار قرار دارد با مجموعه متنوعی از گیاهان و جانوران آبزی، به یکی از غنیترین اکوسیستمهای تالابی شمال کشور تبدیل شدهاست. این تالاب ۵۴۰۰ هکتار وسعت دارد و زمستان هر سال حدود ۱۰۰ هزار پرنده مهاجر میزبان آن میشوند که بیشتر آنها از انواع مرغابی و بقیه پرندگانی چون غاز وحشی، انواع قو، باکلان، پرلا، کشیم، حواصیل، مرغ سقا، قرهغاز، شاهین و عقاب شاهی هستند. نادرترین موجود زنده ایران که تنها یک عدد از آن باقی ماندهاست، در این این تالاب زندگی میکند.
آخرین پرنده از جمعیت ایرانی گونهٔ به شدت در معرض انقراض درنای سیبری هر سال به تنهایی زمستانها را در این تالاب میگذراند و اول بهار به خانه ییلاقیش در شمال روسیه پر میکشد. از هزاران درنایی که هر سال به فریدونکنار میآمدند تا سال ۸۱ فقط ۴ عدد باقی ماند. در سال ۸۳ روسها دو جوجه درنا را به آنها افزودند تا شاید جمعیت آنها افزایش پیدا کند، ولی سال به سال تعداد آنها کمتر شد و از سال ۸۶ فقط یک پرنده موفق شده از گلولههای شکارچیان جان به در ببرد و مهاجرت هر ساله خود از تالاب فریدونکنار به سیبری را تکرار کند.
?جنگل جزین
در ۱۳ کیلومتری جنوب شرقی فریدونکنار، روستای جزین قرار دارد که جنگل ۶۰ هکتاری جزین را در خود جای داده است. جنگل جزین با داشتن طبیعتی بکر و دست نخورده، یکی از جاهای دیدنی فریدونکنار است.
?پل تاریخی فریدونکنار
رودخانه مرزرود از وسط فریدونکنار میگذرد که از رشتهکوههای البرز (کوه دیوا و سنگچال) سرچشمه میگیرد و به دریا میریزد. پل تاریخی فریدونکنار ابتدا چوبی بوده است که در سال ۱۳۳۶ پل کنونی توسط مهندسان آلمانی در دوران رضا شاه احداث شد. این پل بر روی رودخانه مرزرود ساخته شده است که بخش غربی و شرقی فریدونکنار را به هم متصل و عبور و مرور را آسانتر میکند.
?پارک ساحلی لاله
در فریدونکنار و همجوار دریای خزر، پارک ساحلی لاله قرار گرفته که باغ پرندگان کوچکی را در خود جای داده است. این باغ شامل برخی پرندگانی است که از نواحی سیبری به ایران مهاجرت میکنند و در اینجا در قفس نگهداری میشوند. پرندگانی نظیر مرغابی، غازهای وحشی، قو، خوتکا، پلیکان و سایر پرندگان را میتوان در این باغ دید. بازدید از باغ پرندگان فریدونکنار شاید برای دوستداران حیات وحش چندان خوشایند نباشد اما گردشگران کمابیش از این جاذبه بازدید میکنند.
اطلاعات سایر شهرستان های استان مازندران را می توانید در سامانه زمات مطالعه نمایید.