شهر لامرد در جنوب استان فارس قرار دارد. آبوهوای این شهر گرم و خشک است. سفر به شهر لامرد و آشنایی با فرهنگ مردم این شهر تجربهای جدید خواهد بود. باغها، تنگهها، چشمهها، آسیابها، سنگنوشتهها و دیگر جاذبه های گردشگری شهرستان لامرد را تشکیل دادهاند.
این شهر در سالهای اخیر به دلیل اکتشاف ذخایر گاز شیرین آن، به همراه عسلویه، در حال توسعه بودهاست. علاوه بر این پالایشگاه گاز پارسیان در جوار اتوبان لامرد به مهر احداث شدهاست و منطقه انرژی بر و کار خانه الومنیوم در ابتدا شهر احداث شده است
جغرافیا
شهرستان لامرد با ۵۶۸۳/۴ کیلومتر مربع مساحت در طول جغرافیایی ۵۲ ۵۴ و عرض جغرافیایی ۲۷ ۲۸، در جنوبیترین نقطه استان فارس واقع شدهاست بهطور دقیق در ۴۰۵کیلومتری شیراز و ۱۴۰ کیلومتری خنج قرار دارد و ۴٫۶٪ از مساحت کل استان را به خود اختصاص دادهاست. با اختلاف ارتفاع ۴۵۰ تا۵۰۰ متر از سطح دریا و متوسط بارندگی سالیانه حدود ۲۵۰ میلیمتر با ویژگی سیل آسا در مدت کوتاهی از سال (سه ماه سال) و تبخیر سالیانه ۴۰۰۰ میلیمتر دارای آب و هوای گرم و خشک میباشد، حداکثر گرما در فصل تابستان ۵۰درجه سانتیگراد بالای صفر و سردترین زمان آن صفر درجه سانتیگراد میباشد.
پیشینه و تاریخ
در دوران گذشته و پیش از آنکه لامرد به شهر تبدیل شود؛ خود روستای کوچکی از دهستان تراکمه از توابع بخش کنگان شهرستان بوشهر بودهاست. اما با تغییر در تقسیمات کشوری روستای لامرد دهستان تراکمه به مرکز بخش تراکمه تبدیل شد. تراکمه (لامرد) تا سال ۱۳۶۸ یکی از بخشهای شهرستان لارستان بود، اما از این سال به بعد به شهرستان لامرد تغییر نام داد و هماکنون دارای سه بخش است که شامل ۷ دهستان و ۱۴۰ روستا میباشد.
این شهر در قدیم به تراکمه مشهور بودهاست. طبق بررسیهای انجام شده توسط کارشناس میراث فرهنگی شهرستان لامرد، این شهرستان دارای پیشینهای کهن میباشد. تل تاریخی کنارو در جوار روستای رکن آباد دارای قدمتی بالای پنج هزار سال میباشد و در بخش علامرودشت تلهای چند هزار سالهای را میتوان یافت که در آنجا سفال نخودی منقوش یافت شدهاست. علامرودشت در عصر هخامنشی دارای کوشکهایی بودهاست که هماکنون سر ستون آن بناها یافت شدهاست. در دوره اشکانی و ساسانی لامرد یک پایگاه نظامی بوده و قلاع بسیاری در آن ساخته میشود البته تعدادی آتشکده نیز به رسم عبادت آن روزگار احداث میشود که تعدادی از آنها در خفرویه علامرودشت و اشکنان باقی ماندهاست. در دوران اسلامی تنگه لامرد رهگذر اقوام بسیاری بودهاست که لایه لایههای فرهنگ غنی این منطقه را تشکیل دادهاند.
صنعت و تجارت
کارخانجات
کارخانجات آلومنیوم در این منطقه در حال احداث است و کارخانهٔ سیمان از جمله کارخانههای احداث شده در این شهرستان میباشد. فرودگاه بینالمللی لامرد در سال ۱۳۶۴ افتتاح شده و به شهرهای تهران (دو بار در هفته)، شیراز، و کشورهای کویت، قطر پرواز دارد. استقرار منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژی بر در این شهرستان زمینه توسعه پایدار آن را فراهم آوردهاست.
تجارت
تجارت در این منطقه با سفر مردم آن به کشورهای حاشیه خلیج فارس جهت کسب درآمد، دارای قدمت است.
کشاورزی
محصولات کشاورزی شهرستان لامرد طبق مستندات لغتنامه دهخدا، عمدتاً تنباکو بوده که به صورت وسیع کشت میشدهاست. باغات خرما و کشت گندم و صیفی جات از محصولات اصلی منطقه لامرد بوده که کشت آنها همچنان در اطراف شهر ادامه دارد
جاذبههای دیدنی لامرد
تنگ ترمان
تنگ ترمان از آن دست جاهای دیدنی لامرد است که حتی در فصول گرم سال هم میتوانید به آن سر بزنید. در روزگاران قدیم این تنگ محل زندگی مردمانی بعضاً کشاورز و دامدار بوده است که هنوز بعضی از دستساختههای آنها بهصورت نصفهنیمه سالم ماندهاند.
وجود چشمه دائمی در تنگ ترمان باعث شده بود، ساکنان این منطقه اقدام به ساخت چندین آسیاب در این منطقه بکنند.
امامزاده شاه فرجالله
محلی که بارگاه امامزاده شاه فرجالله در آنجا قرار دارد، یکی از باصفاترین جاهای دیدنی لامرد است. آستان مقدس این امامزاده در ارتفاعات کوه نر این شهرستان واقع است. برای اینکه به این آستان مقدس بروید باید به سمت بخش علامرودشت لامرد بروید و ازآنجا مسیر روستای کهنویه را دنبال کنید.
در سالیان اخیر به همت خیرین منطقه، آستان مقدس امامزاده شاه فرجالله بازسازی شده است. جاده دسترسی به این امامزاده بازسازیشده و ماشینرو است. همچنین در آنجا امکانات خوبی برای اسکان مسافران فراهم شده است. در تاریخچه این مکان مذهبی نوشتهاند که امامزاده شاه فرجالله از نوادگان امام موسی کاظم (ع) است و سنگ مزار او نیز پیشینهای مربوط به قرن پنجم هجری نشان میدهد.
آستان امامزاده شاه فرجالله شهرستان لامرد تنها یک مکان تاریخی مذهبی برای اهداف گردشگری نیست. در اطراف این آستان چشمه، نخلستان و طبیعت بسیار زیبایی وجود دارد.
اوباد
چشمههای آب گرم با آن خواص درمانی منحصربهفردشان در چندین جای لامرد وجود دارند که شناختهشدهترینشان، چشمه آبگرم موسوم به اوباد این شهرستان است. اوباد از جاهای دیدنی لامرد، به لحاظ حوضچه آب مساحت آنچنان بزرگی ندارد و کمتر از 100 مترمربع است.
بااینحال به سبب دسترسی آسان و خواص درمانی فوقالعاده برای درمان بیماریهای مفصلی، گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند. بهواسطه نزدیکی لامرد به کشورهای حوزه خلیجفارس، حتی از این کشورها نیز مردمانی برای استفاده از خواص درمانی اوباد به لامرد میآیند. اگر به این منطقه سفر کردید، هرگز تنها نروید و مراقبتهای لازم را انجام دهید.
تنگ خور
تنگ خور نام یک منطقه خوش آبوهوا در نزدیکی محور مواصلاتی شهرستان لامرد به سمت شهرهای استان هرمزگان است. وجود نخلستان زیبا، آب روان و طبیعت بینظیر، باعث شده است تنگ خور همیشه یکی از گزینههای اصلی لامردیها برای گردشگری در دل طبیعت باشد.
اگر قصد شنا در گودالهای آب این منطقه را دارید، حتما از محلیها جای مناسب آن را سؤال کنید. در منطقهای در دل این تنگه به نام اردوگاه شهید رجایی، میتوانید اتراق کنید و ساعاتی خوش را در کنار خانواده بگذرانید.
قلعه سفید
قلعه سفید یکی دیگر از آثار تاریخی بهجای مانده از حکومت خوانین در شهر اشکنان است که امروزه مخروبهای از آن بیشتر باقی نمانده است. قلعه سفید در زمان شکوه خود میزبان سیاسیون بزرگی از گوشهکنار جنوب بود و برای سالها یکی از مهمترین مراکز حکومتی در این منطقه بوده است.
امروزه درست در محوطه جلوی آن جایگاهی برای برگزاری مراسم تعزیه ساختهشده و یک مسجد تاریخی کوچک به نام مسجد باقر خان نیز در آن حوالی وجود دارد. آبانبار علیخانی نیز در همین محوطه قرار دارد.
قلعه گوری
در حاشیه رود فصلی کنار روستای رکنآباد لامرد، یک محوطه باستانی که آن را منتسب به آثار بهجای مانده از قلعه گوری میشناسند قرار دارد. این اثر تاریخی ازلحاظ ابعاد، یک محوطه 13 در 18 متری است که در ارتفاعی تقریبا 3 متر بالاتر از دشتهای اطراف قرار دارد. یک ستون نصف نیمه در حاشیه رودخانه، شاخصترین اثر بازمانده از این قلعه است.
هفت برکه
در سرتاسر دشت لامرد، آبانبارهای سفیدرنگ یا همان برکههای آب بهوفور دیده میشود که هر یک از آنها در دل خود داستانی برای گفتن دارند. مجموعه هفت برکه همانگونه که از نام آن پیداست، شامل هفت آبانبار با هندسهای منظم است که برای تأمین آب آشامیدنی در نزدیکی روستای میرحسنی لامرد ساختهشده بود.
به سبب کمبود آب در فصول گرم سال، پیشینیان منطقه لامرد اقدام به احداث آبانبار با استفاده از ساروج و سنگ و بعدها با استفاده از گچ و سنگ در مسیر رودهای سرازیر شده از ارتفاعات میکردند تا با مهار آنها بتوانند برای آینده خود آب را ذخیره کنند. باید توجه داشته باشید که مجموعهای دقیقه بانام هفت برکه در شهرستان گراش استان فارس نیز واقع است که نباید با مجموعه هفت برکه لامرد اشتباه گرفته شود.
تل علامرودشت
تل علامرودشت از جاهای دینی لامرد نیز در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است و برای آن تاریخی مربوط به بعد از ورود اسلام ذکر کردهاند. تل درواقع به کوهی پست یا یک پشته بلند اطلاق میگردد. بر بالای این بلندی، ویرانههایی یک اثر تاریخی مربوط به دوره زندگی زرتشتیان در منطقه علامرودشت وجود دارد.
آثار تاریخی کشفشده در این محوطه ازجمله ظروف سفالی، صحت این ادعا را اثبات کرده است. محیط اطراف این اثر تاریخی نیز شامل نخلهای کهنسال و طبیعت زیبایی برای گشتوگذار در لامرد است. علامرودشت در دل خود چند جای تاریخی دیگر به نام تل باستانی جت که در قسمت شمال غرب قرار دارد به همراه تل بهرویه، محوطه خفرویه و… نیز دارد
جهت آشنایی بیشتر با سایر شهرهای استان فارس می توانید به سامانه سراسری زمات مراجعه کنید