متل قو یکی از شهرهای پرطرفدار شمال ایران است که جایگاه و اهمیت ویژه ای در میان گردشگران و توریست ها دارد. این شهر امکانات رفاهی مناسبی همچون پلاژ، تفریحات آبی و موارد دیگری را به مسافران و گردشگران ارائه می دهداز جمله مواردی که باعث شده است تا متل قو گردشگران را به سوی خود جلب کند، وجود ساحل زیبا و جنگل در کنار یکدیگر است.
سلمان شهر نام جديدی است كه بعد از انقلاب اسلامی برای اين شهر انتخاب شده است. در گذشته به اين شهر «ساقی كلايه» گفته میشد و به دليل وجود متلی بنام قو در اين شهر آن را متل قو نيز میشناختند.
سلمانشهر، شهر جديدی است كه با شروع شهرک سازی در اوايل سال ۱۳۴۰ پا گرفت و در سال ۱۳۴۱ دارای شهرداری شد. اولين شهرک در این منطقه، «دریا گوشه» نام داشت.
موقعیت جغرافیایی
?مجاورت با دريای خزر و داشتن ساحل ماسهای مناسب در نواحی شمالی شهر، ارتفاعات ییلاقی و جنگلی زيبا در دامنهی کوه البرز در نواحی جنوبی شهر، فاصلهای اندک بين ساحل دريا و دامنهی كوه و نزدیکی غاری زیبا و استثنایی بنام غار دانيال، جذابيت اين منطقه را دو چندان کردهاند.
?از جمله دیگر امتیازهای این شهر، قرار گرفتن در نزدیکی آبهای زیبا و نامحدود خزر است که با وجود ماسههای نرم ساحلی، در کنار پوشش گیاهی واقعا دیدنی و زیبا، به مکانی گردشگری و بسیار موردعلاقه گردشگران در مازندران تبدیل شده است.
?قیمت ویلا در این شهر حتی نسبت به شهرهای بزرگتر، بسیار گرانتر است و به همین علت کسانی که قصد خرید ویلا در شمال کشور را دارند، ابتدا اقدام به خرید در این شهر میکنند.
پیشینه تاریخی
?در دهه ۱۳۳۰ شمسی، جایی که الان سلمان شهر است شهری وجود نداشت و فقط خانههای روستایی پراکنده بود.در همان زمانها فردی به نام جمشید جوانشیر به همراه دوستانش به این منطقه سفر میکند و با دیدن زمینهای بایر تصمیم میگیرد با ارثی که بعد از فوت پدرش برای او باقی مانده بود اینجا سرمایهگذاری کند.
?طبق گفتهها اول تصمیم میگیرد باغ مرکبات بسازد. زمینهای بزرگ منطقه را میخرد و شروع به کاشتن درخت میکند اما به دلایل نامشخصی در این کار شکست میخورد.بر اساس خاطرات خود جمشید جوانشیر، در نیمه سال ۱۳۳۸ وقتی در ساحل در حال قدم زدن بود به فکر ساخت یک متل میافتد و چون چند قو در ساحل دیده بود نام متل قو را برای آن انتخاب میکند.
?در طول ۶ ماه اولین اتاقها و سالن موسیقی را میسازد و درست قبل از عید آن را افتتاح میکند. جوانشیر میگوید در عید اتاقها پر شد و به مرور زمان مسافران بیشتر و بیشتری به این منطقه آمدند.ویژگی اصلی متل قو قرار داشتن در ساحل دریا بود. چند هتلی که در شمال وجود داشت هیچکدام به این اندازه نزدیک دریا نبودند. بدون شک خدمات با کیفیت هم تاثیرگذار بود تا موفقیت یک متل کوچک ادامه پیدا کرد.
?بیشتر شدن مشتری متل قو باعث شد جوانها و مردم اطراف منطقه از کلارآباد و عباسآباد برای کسب درآمد شروع به راهانداختن کسب و کارهای خودشان کنند. عدهای آمدند و ویلاهای خودشان را ساختند و شهرکهایی برای سکونت دائمی ساخته شد.چون متل قو تنها دلیل ورود مسافران و ایجاد خدمات رفاهی و اقامتی در منطقه بود، همه اینجا را به نام متل قو و بعدها «ساقی کلایه» شناختند.
?رشد شهر به سرعت اتفاق افتاد. در سال ۱۳۴۱ شهرداری مشترک کلارآباد و ساقیکلایه افتتاح شد و همسر جمشید جوانشیر، خانم فیروزگر اولین شهردار این شهر شد.
?به همت شهرداری و سرمایهگذاری در متل قو، رشد شهر سرعت گرفت، راهها ساماندهی شدند و چند رستوران راه افتاد. جوانشیر خودش برای زیباسازی شهر هزینه میکرد. دروازه فلزی در ورودی شهر و مجسمههای بتنی که هنوز هم تعدادی از آنها وجود دارد کار جوانشیر و همسرش است.
جاذبه های گردشگری متل قو
?پروژه الماس قو خاورمیانه
?بدون شک یکی از چیزهایی که جلوه ای خاص و متفاوت به به شهر ساحلی متل قو بخشیده است، دو برج دو قلوی 25 طبقه است که به وسیله جدید ترین متدهای مهندسی و معماری ساخته شده است.
?"الماس قو خاورمیانه" نام تجاری این دو برج است که بخش ها و امکانات مختلفی را در خود جای داده است. از جمله این امکانات می توان به مجتمع تجاری، مجتمع ورزشی، هتل اقامتی پنج ستاره و... اشاره کرد. این هتل ها برای گردشگران و توریست ها جذابیت های بسیار زیادی دارد.
?این پروژه بزرگ در سال 1387 با رهبری و سرمایه گذاری احد عظیم زاده، یکی از بزرگان بازار فرش ایران آغاز و با هدف بهبود صنعت گردشگری ایران ادامه یافت. احد عظیم زاده، مدیر عامل شرکت خانه فرش عظیم، که دعدغه سربلندی ایران و ایرانی را سر داشت، به سبب سفرهای خارجی و آشنایی با اصول هتل داری دنیا، اقدام به اجرای این پروژه بزرگ کرده و با بهره گیری از معماری اصیل ایرانی در کنار بهترین تجهیزات روز صنعت ساختمان مجموعه ای تمام عیار برای زندگی و گردشکری ارائه کرد.
?غار دانیال
?وارد شدن به غارها ترسناک و بعضی وقتها خطرناک است. در سفر به متل قو میتوانید وارد غاری شوید که پدیدهای جالب و طبیعی در میان جنگل آن را ساخته است. این غار در اثر حرکت آب در زیر زمین کنده شده و رسوبگذاری مدام در آن باعث شکل گرفتن ستونهای استالاکتیت شده است.
?حدود ۱ متر از کف غار پر از آب است که خب برای وارد شدن به آب باید لباس مناسبی بپوشید یا باید دل به دریا بزنید و لباسهایتان را کامل خیس کنید.مسیر دسترسی به دهانه غار دانیال آسان است. از خیابان دریا به سمت جنوب و به سمت روستای دانیال بروید.بعد از روستا و گذشتن از پل رودخانه به انتهای جاده میرسید که خودروها را همانجا پارک میکنند.در ادامه، از کنار رودخانه در میان جنگل قدم بزنید تا به دیواره صخرهای برسید. دهانه غار کمی بالاتر از دیوار صخرهای است.
?غار دانیال از نوع رودخانهای است و آب همیشه در دالانهای آن جریان دارد. برای رفتن به قسمتهای عمیق غار نیاز به چراغ خواهید داشت.در کل رفتن به قسمتهای عمیق غار نیاز به تجهیزات و لباس مناسب دارد اما هر فرد عادی با یک چراغ دستی و کفش مناسب میتواند تا قستهایی جلو برود.
?سنگهای یا همان چکهسنگهای غار حاصل هزاران سال چکیدن آب حاوی املاح معدنی است. این شکلهای عجیب و غریب در اثر رسوبگذاری و فرسایش دائمی ایجاد شدهاند پس در گذشتن از کنار آنها توجه داشته باشید که از کنار هنر طبیعت عبور میکنید.
?تیلا کنار؛ جنگلی در جنوب متل قو
?«تیلا کنار» نام جنگل معروف متل قو است. این جنگل در جنوبیترین نقطه روستایی به همین نام قرار دارد.
?در کل از این جنگل نباید انتظار یک پارک با امکانات تفریحی داشته باشید؛ یک جنگل بکر است با رودخانه، آبشاری صخرهای و مسیرهای پیادهروی.
?بعد از یک روز پرهیجان در ساحل و شب زندهداری در شهر شلوغ، جنگلی بکر و ساکت که صدای پرندهها در آن پیچیده گزینه مناسبی برای آرامش خواهد بود.
?در اعماق جنگل یک هتل چهار ستاره معروف هم حضور دارد. جنگل بی نهایت زیباست و البته باز هم بهتر است برای جنگل نوردی روی یک محلی حساب کنید. مسیرهای فرعی جنگل شما را به کلارآباد و گاه آن سوی رشته کوه ها به کلاردشت رویایی خواهند رساند.
?ساحل متل قو
?ساحل متل قو یکی از زیباترین و بهترین سواحل را میتوان ساحل متل قو عنوان کرد فاصله بسیار کم ساحل ماسهای متل قو با دامنه کوه موجب شده که طبیعت این شهر بیش از پیش جذابتر شود و شهرت خاصی به آن ببخشد. تماشای دریای زیبای متل قو بسیار آرامشبخش بوده و قدم زدن در کنار ساحل ماسهای آن به همراه صدای خرد شدن صدفها در زیر پاها، قطعا حس وصفناپذیری به شما هدیه میدهد.
?مسافران و گردشگران به هنگام سفر به سلمانشهر، بدون تردید زمان بسیاری را در ساحل متل قو میگذرانند و از تفریحات آبی آن استفاده میکنند. تفریحات آبی ساحل متل قو شامل قایق سواری، جت اسکی، پاراسل و سایر ورزشهای آبی بوده و پلاژهای ساحلی آن هم امکاناتی همانند فوتبال ساحلی، والیبال ساحلی و ساخت مجسمههای شنی را در اختیار مسافران و گردشگران قرار میدهند.
?سوغاتی های متل قو
?پس از گشت و گذار در متل قوی زیبا و لذت بردن از طبیعت آن جا، حالا وقت آن رسیده تا کمی از خوراکی های خوشمزه آن جا را به عنوان سوغاتی برای خود بخرید.
?کوکی های کشمشی و گردویی از جمله خوراکی هیجان انگیز متل قو هستند. همچنین علاوه بر این خوراکی ها، می توانید سایر سوغاتی های مازندران را در این شهر پیدا کرده و خریداری کنید.
?بهترین فصل سفر به متل قو
?متل قو در تمام فصل های سال زیبایی های خاص خودش را دارد. ولی بهترین زمان سفر برای رفتن به آن جا اواسط اردیبهشت تا پایان تابستان است.
?به همین دلیل هم این شهر در بهار و تابستان مورد اسقبال بسیاری از گردشگران و توریست ها قرار می گیرد. در پاییز و زمستان هم با وجود زیبایی های فراوان، کاهش دما مانع از ورود زیاد گردشگران به متل قو می شود.
? متل قو یا سلمان شهر در فاصله 194 کیلومتری غرب ساری مرکز استان مازندران قرار دارد. برای رفتن به این شهر باید راهی استان مازندران شوید و پس از آن مسیر سلمانشهر را در پیش بگیرید.
?برای رفتن به متل قو می توانید از مسیرهای زیر استفاده کنید:
1- جاده چالوس – چالوس – متل قو 2- اتوبان قزوین – رشت – شهر رشت – لاهیجان – رامسر – متل قو 3- جاده هراز – محمود آباد – چالوس – متل قو
جهت آشنایی بیشتر با شهر های دیگر مازندران به سامانه زمات مراجعه کنید