این شهرستان از جمله مناطق استان مازندران است که فاقد مناطق مرتفع کوهپایه و کوهستانی است و تمام وسعت آن به صورت اراضی جلگه ای و دشتی نمایان است . رودخانه های سجاد رود ، بابلرود و کلارود که در شهرستان بابل جاری است در نزدیکی پل محمدحسن خان بابل به هم پیوسته و همراه با رود تلار در شهرستان بابلسر به دریای خزر میریزد .
بابلسر بین دریای مازندران و رشته کوه البرز قرار دارد.این شهرستان ۱۲۴٫۳۲۳ نفر جمعیت دارد که معادل ۴/۴ درصد جمعیت کل استان است. بابلسر با پهنه ۱۳۵۰ هکتار در مصب رودخانه بابلرود و در کرانه جنوبی دریای خزر و در ۵۲ درجه و ۳۹ دقیقه و ۳۰ ثانیه طول جغرافیایی و ۳۶ درجه و ۴۳ دقیقه عرض جغرافیایی قرار دارد.
تاریخچه
نام قدیمی بابلسر ((مشهدسر)) است که بنا به اعتقاد قدما انتخاب این نام بدان جهت است که سر امامزاده ابراهیم (علیه السلام) ، برادر حضرت امام رضا (علیه السلام) در آنجا مدفون شده است . به واسطه آثار قدیمی موجود می توان به قدمت تاریخی شهر پی برد ، بنای امامزاده ابراهیم (علیه السلام) با چارچوب منقوش می باشد که قدیمی ترین آنها مربوط به 841 هجری قمری است . در سال 1311 با شروع تحول در شئون مختلف کشور ، مشهدسر نیز به بابلسر تغییر نام یافت و به سرعت رو به آبادانی نهاد و خیابان بندی، ساختمان سازی جدید و مدرن و ایجاد پل معلق فلزی و سد بندی دو طرف رودخانه بابلرود که از وسط شهر میگذرد، آسفالت خیابانها، ساختمان شهرداری و شهربانی، اداره پست و تلگراف و ساختمان هتل بزرگ (دانشگاه مازندران فعلی) و ... انجام گرفت.
در کتاب راهنمای بابلسر می خوانیم : ((شهر زیبای بابلسر در گذشته مشهدسر نام داشته است . اطلاع دقیقی از این شهر در دست نیست ولی روایت مقرون به حقیقت که مورد تایید منتقدین هم می باشد بدین قرار است که در نهصد سال قبل چندین خانواده معروف مازندرانی که در آن زمان مسیر مشهرسر غیر از مسیر فعلی بوده است از آبادی پازوار که زادگاه امیر پازواری بود جهت ماهیگیری و سکونت به این منطقه آمدند. ))
جغرافیا
آب و هوا
این شهر در مدار معتدل گرم قرار گرفته و ضریب اعتدال این شهر بسیار معتدل است. این ناحیه با میانگین سالیانه دمای ۱۸/۴ درجه سانتیگراد، بارش سالیانه ۷۹۱ میلیمتر و ۷۹ درصد رطوبت یکی از خوش آب و هواترین مناطق کشور بشمار میآید.
از بادهای محلی این منطقه میتوان به بادهای دشت وا، گله وا ( وا به زبان مازندرانی : باد ) ، خزری، بادسام، کوسری وا، دشت واستریک، گله واستریک، استرآبادی وا، صورت وز و آفتاب شو اشاره کرد.
ناهمواریها
از نظر توپوگرافی سراسر بابلسر در بخش جلگهای و در موقعیت ساحلی قرار دارد و از لحاظ ناهمواری عوارض برجسته توپوگرافیک در آن دیده نمیشود. تقریباً هموار بوده و با شیب ملایمی از سوی رشته کوههای البرز به سوی دریای خزر امتداد دارد. بلندای شهر ۲۱ متر پایینتر از سطح دریاهای آزاد و ۷ متر بالاتر از سطح دریای مازندران قرار دارد.
----------------------------------------موقعیت جغرافیایی
طول جغرافیایی بابلسر ۵۲ درجه و ۳۹ دقیقه و عرض آن ۳۶ درجه و ۴۲ دقیقه است.
گردشگری
ساختمان سازمان مرکزی دانشگاه مازندران یکی از قدیمیترین (و تا چند سال گذشته بلندترین) ساختمانهای این شهر است که در زمانهای گذشته بهعنوان استراحتگاه تابستانی رضاشاه و محمدرضاشاه پهلوی به کار می رفت.
لنگرگاه تفریحی بابلسر
رودخانه بابلرود از میان شهر بابلسر میگذرد. وجود این رودخانه یکی از دلایل جذابیت این شهر در میان شهرهای مازندران برای گردشگران و حتی خود مازندرانیها است. چرا که هیچکدام از رودهای جاری در استان مازندران امکانات رفاهی مشابه بابلرود در بابلسر (مانند قایقهای تفریحی و...) ندارند.
این رود یکی از رودخانههای مهم کشور است که از بلندیهای البرز در جنوب شهر بابل سر چشمه گرفته و در شهرستان بابلسر به دریا میریزد و شهر بابلسر را به دو بخش خاوری و باختری تقسیم میکند.
آرامش رود در محل پیوستن به دریا آرامشی را به آب بخشیده و همگام با جزر و مد دریا آب آن نیز دارای سطح بلندای متغیر میباشد.
دو پل زیبای تاریخی نیز دو سوی شهر را به هم می پیوندند. در حال حاضر بستانهای پیرامون رود و اسکلههای قایقها در دو سوی آن در روزهای تعطیل سال میلیونها گردشگر را به خود جذب مینماید.
رودخانه بابلرود در بابلسر به خاطر شرائط ویژه طبیعی و داشتن تفریحگاهها، اقامتگاهها و اماکن پذیرائی برای برنامه ریزی ساخت اسکلههای تفریحی برای قایقهای تندرو مساعد است. کرانههای بابلرود در بابلسر علاوه بر استفاده تفریحگاهی، این رود برای ورزشهای آبی نظیر اسکی روی آب و قایقرانی در کلاسهای گوناگون نیز مناسب میباشد.
اسکله ساحلی
یکی از مکانهای مهم گردشگری در بابلسر، اسکله ساحلی آن است که هر ساله شمار زیادی از مسافران را به خود جذب میکند.
البته این اسکله جنبه تجاری ندارد و بیشتر به عنوان یکی از مکانهای گردشگری مورد استقبال قرار میگیرد.همچنین در این اسکله، از سنگهایی به عنوان موج شکن بهره گرفته شدهاست که در نوع خود بسیار زیبا میباشد.
یکی از دلایل بهره گیری از این موجشکنها، جلوگیری از نفوذ آب در بخشی از منطقه و پارک نزدیک آن میباشد. از نکات قابل توجه در شهر بابلسر، پل اصلی آن مشهور به پل فلزی است. این پل یکی از اتصالات مهم میان خاورو باختر بابلسر است. این پل در سال ۱۳۱۳ با کسب اجازه از آقای سید مصطفی صالحی، و به دست آلمانیها ساخته شد.
شهرک خزر شهر
خزر شهر یکی از شهرک های معروف و ساحلی در مازندران است که اتفاق یکی از جاذبه های گردشگری بابلسر هم هست. جالب است بدانید که خزر شهر را به عنوان مجلل ترین و گران ترین شهرک مسکونی ویلایی ایران و شمال ایران معرفی می کنند. خزر شهر در ۶ کیلومتری جاده ی بابلسر به سمت فریدون کنار قرار گرفته است. این شهرک دارای دو قسمت شمالی و جنوبی است.
قسمت شمالی مستقیم رو به دریای خزر و قسمت جنوبی رو به مسیر فریدون کنار به بابلسر قرار دارند. در خزر شهر شما می توانید انواع و اقسام فروشگاه ها و مراکز خرید زیبا و مدرنی که نمایندگی برندهای مختلف را در خود دارند را در دسترس داشته باشید. همچنین انواع و اقسام خدمات و امکانات رفاهی برای ساکنین این منطقه فراهم آمده است.
خیابان های ساحلی، هتل ها، زمین های تنیس، زمین های فوتبال، والیبال، زمین بسکتبال، پل عابر پیاده، رستوران ها و کافی شاپ های مختلف و بسیاری از امکانات دیگر در این شهرک موجود است.
درباره ی خزرشهر باید بدانید که این شهرک با این که از جاذبه های گردشگری بابلسر است اما با این حال، تقریبا خصوصی محسوب می شود و افراد بدون کارت ورود نمی توانند به آن وارد شوند و در واقع شما یا باید عضو شهرک باشید یا به عنوان مهمان هماهنگ شده، وارد شوید. این شهرک زیبا، خلوت و دنج محل تجمع و سرمایه گذاری بسیاری از افراد متمول و ثروتمند است.
امامزاده ابراهیم (ع) بابلسر
امامزاده ابراهیم (ع) که به ابوجواب معروف است، باعث شده بود تا قبل ترها به این قسمت از بابلسر لقب مشهدسر را بدهند. این امامزاده بسیار معروف است و در ایام مختلف سال و علی الخصوص در فصل های گردشگری بسیار پر تردد و شلوغ می شود.
می گویند که کسی که برای اولین بار از کتیه هایی که از امامزاده ابراهیم (ع) بابلسر یاد کرده است، ناصرالدین شاه قاجار بوده است. گویا این کتیبه ها حاوی قدیمی ترین اطلاعات درباره ی مشهدسر هستند. نسب امامزاده ابراهیم به امام موسی (ع) می رسد.
بارگاه این امامزاده در بابلسر به شکل یک گنبد ۸ ضلعی است که بر روی بقعه ی این امام بزرگوار قرار گرفته است. بر اساس اطلاعاتی که در دست هست گویا قدمت این آرامگاه به قرن ۹ هجری می رسد. در این امامزاده، کتیبه ها و صندوق های نفیس و قدیمی بسیار زیادی وجود دارد که به ارزش تاریخی این بنا بیش از پیش می افزاید
روستای سر حمام
این روستا تنها ۱۰ کیلومتر با بابلسر و ۳ کیلومتر با مرکز رودبست فاصله دارد. قبل از این که این روستا نام سر حمام را به خود بگیرد، روستای آهنگر کلا نام داشته و چون اولین حمام عمومی در این منطقه تاسیس شد، نامش به روستای سر حمام تغییر پیدا کرد.
این روستای خوش آب و هوا و بسیار سنتی دارای بنای مذهبی به نام فاطمیه است که ۱۰۰ سال از عمر آن می گذرد و مورد بازسازی هم قرار گرفته است. در کنار فاطمیه ی روستا، مزار مقدس چند شهید قرار گرفته است که مردم بسیاری برای نثار فاتحه ای به روح پر فتوح آنان به این ناحیه سر می زنند.
سد عرب خیل در بابلسر
سد عرب خیل که به آن سد لاستیکی هم می گویند، در بهنمیر بابلسر قرار گرفته است و امروزه یکی از دیدنی ها و جاذبه های گردشگری بابلسر است.
این سد که به سد لاستیکی عرب خیل هم شهرت پیدا کرده، دارای طولی بیش از ۵۰ متر و ارتفاعی ۳ متری از سطح رودخانه ای است که بر روی آن شکل گرفته است.آبی که در این سد وجود دارد به وسیله ی آب رودخانه ی تالار تامین می گردد که آن هم از رشته کوه های البرز سرچشمه می گردد. البته این آب قبل از رسیدن به سد لاستیکی از شهرهای دیگری همچون؛ سوادکوه، قائمشهر و سوادکوه می گذرد و بعد به رودخانه ی تالار و سد عرب خیل می رسد.
درباره ی این سد باید بگوییم که، در اطرافش مکان های تفریحی و مناظر بسیار زیادی به وجود آمده است و به همین خاطر مردم بومی و مسافران زیادی به اطارف این سد برای تفریح و استراحت می آیند.
محصولات کشاورزی
محصول عمده شهرستان بابلسر برنج ، غلات ، پنبه و کنف است.باغ میوه ( مرکبات ، هلو و آلوچه ) فراوان دارد و ازگیل و انار جنگلی آن معروف است.
جهت آشنایی بیشتر با شهر های دیگر مازندران به سامانه زمات مراجعه کنید