بندرعباس مرکز استان هرمزگان، یکی از مهم‌ترین شهرهای جنوبی ایران و بزرگ‌ترین بندر کشور است. از این رو، مهاجران زیادی آن را برای کار و زندگی انتخاب می‌کنند.

 
?تاریخ

در زمان فرمانروایی داریوش بزرگ (بین ۵۸۶ و ۵۲۲ پیش از میلاد) فرمانده سلیاکوس به فرمان داریوش بزرگ از بندرعباس با کشتی به اکتشاف اقیانوس هند و دریای سرخ پرداخت. در زمانی که اسکندر، شاهنشاهی ایران را فتح می‌کرد، بندرعباس با نام هُرمیرزاد (Hormirzad) شناخته می‌شد.البته این شهر در محل فعلی نبود و شهر کوچکی در مسیر بندرعباس میناب قرار داشت و مرکزیت اصلی بیشتر با جزیره هرمز بود.

در قرن چهارم هجری در این منطقه بندر و روستای ماهیگیری کوچکی به نام «سورواتهرو» وجود داشته که جغرافی نویسان از آن یاد کرده اند. کشف تعدادی از سکه های دوره ساسانی در اسکله قدیم سورو نشان دهنده اهمیت تجاری بندرعباس در این دوره می باشد. در سال ۹۲۴ هجری به آن «بندرجرون» می گفته اند. پرتغالی ها در ۱۵۱۴ میلادی از این دهکده برای بارگیری اجناس و پیاده شدن استفاده می کردند. به دلیل خرچنگ زیاد به آن بندر «گامارااو» یا «گامبرون» هم گفته می شده است.

در سال ۱۶۲۲ میلادی شاه عباس توانست با کمک انگلیسی ها دست پرتغالی ها را از این بندر کوتاه کند و به افتخار این پیروزی، نام آن به «بندرعباس» تغییر کرد.

?جغرافیا

شهرستان بندرعباس با مساحت ۱/۱۳۲۵۵ کیلومتر مربع در شمال تنگه هرمز در ۱۳ درجه و ۲۴ دقیقه عرض شمالی و ۵۶ درجه و ۲۲ دقیقه طول شرقی قرار دارد.

   

بلندی این شهرستان از سطح دریا ۶ متر است و از شمال به حاجی آباد، از غرب به بندرلنگه، از شرق به رودان و از جنوب به تنگه هرمز محدود می شود.

?آب و هوا

  آب و هوای آن به دلیل شرایط ویژه اش گوناگون بوده و در ناحیه کرانه ای و دشتی گرم و مرطوب است. تابستان در این ناحیه ۹ ماه ادامه می یابد و از اوایل آبان کم کم از گرما کاسته می شود. وزش بادهای شمالی همراه با گرد و غبار و رطوبت زیاد دریا، هوایی شرجی را به وجود می آورد.

بیشتر بخش های آن کوهستانی است که از جنوب به سمت شمال کشیده می شود و در برخی نقاط، دشت های حاصلخیز و همواری میان کوه ها پدید آمده است.

?اقتصاد

  بندرعباس دارای ظرفیت‌های درخور توجهی از نظر تاسیسات پیشرفته خدماتی، زیربنایی و اقتصادی است. بندرعباس به‌ عنوان بزرگ‌ترین مبادی ورودی و خروجی کشور نقش بسیار ارزنده‌ای در دوران جنگ تحمیلی که بنادر مهم آبادان و خرمشهر مورد تعدی دشمن قرار گرفته بودند، در زمینه نیازهای وارداتی کشور ایفا نمود.

این شهر در فصل مشترک خلیج فارس و دریای عمان روبروی جزایر قشم، هرمز و لارک در فاصله نزدیک تنگه استراتژیک هرمز واقع شده است.

?غذای محلی

قلیه ماهی، که ماهی آن ممکن است هوور، شوری، سنگسر یا سرخو باشد.ماهی شوری ، که از ماهی هوور استفاده می کنند.کتلت ماهی، که از ماهی مومغ استفاده می کنند.هواری ماهی(پلوماهی)، که از ماهی سوری استفاده می کنند.

 
?صنایع دستی

گلابتون دوزی،خوس دوزی،شک دوزی،سفال گری،صنایع دریایی از جمله صنایع دستی بندرعباس می باشند.

 
?جاذبه های دیدنی
?حمام گله داری

حمام گله داری در محله اوزی ها و پشت هتل امین قرار دارد. قدمت این حمام به دوره قاجاریه می رسد و در سال ۱۳۳۰ هجری به همت حاج احمد گله داری مرمت شده است. در این بنا بیشتر از سنگ های دریایی ـ اسفنجی، ساروج محلی و گچ دستکوب استفاده شده است. کف آن سنگ فرش است. حمام شامل قسمت های مختلفی از قبیل بینه، سربینه، گرم خانه و خزینه است و پنج گنبد کوچک و بزرگ دارد.

سیستم گرمادهی حمام شامل انبار سوخت، آتشدان، دیگ، دودکش ها و گودال جمع آوری خاکستر است. آب مصرفی حمام از چاهی به عمق ده متر تامین می شده است.

?امامزاده سید مظفر

آرامگاه سیدمظفر در خیابان امام خمینی بندرعباس، بر فراز تپه ای واقع شده و از زیارتگاه های مشهور بندرعباس است. نسبت این امامزاده به فرزندان امام موسی کاظم(ع) می رسد.

   

ساختمان اولیه آرامگاه گلی و فاقد گنبد بوده تا اینکه در سال ۱۳۰۵ شمسی سقف گنبدی بنا ساخته شد. این بنا دارای سنگ قبر و گنبد کاشیکاری قدیمی با ۶ گلدسته است.

?گنبد سرخ

این بنا در ۶۰ کیلومتری شمال شرقی بندرعباس، در روستایی به نام گنبد سرخ در بخش جرونات قرار دارد و متعلق به سده میانی دوره اسلامی است. این بنای مربع شکل دارای چهار درگاه در چهار طرف و دیوارهایی به طول تقریبی چهار متر می باشد.

 
?قلعه فین

  این بنا در قرن دهم هجری مقارن با حکومت صفوی و پادشاهی شاه عباس یا اندکی پیش از آن یعنی زمان تسلط پرتغالی ها بر جزیره هرمز و بندرعباس بنا شده و دارای برج و باروها و تاسیسات بسیار است.

 

حسینیه کربلایی ابوتراب و مسجد آن، قبرستانی متروک و قدیمی و آثار چندین خانه قدیمی در اطراف قلعه دیده می شود.

?معبد هندوها

  معبد هندوها یا بت گوری(بت گوران)، واقع در خیابان امام خمینی بندرعباس در سال۱۳۱۰ هـ.ق از محل جمع آوری هدایای هندوها توسط تجار هندی ساخته شده است. بنا تقریبا ۱۰۰ متر مساحت دارد و شامل یک اتاق چهار گوش میانی با محرابی از جنس چوب در قسمت شمالی، سه اتاق در ضلع شمالی، یک اتاق و راه پله ای منتهی به گنبد در ضلع غربی و دو اتاق در ضلع جنوبی است که در اتاق بزرگتر عود و معطرات مشابهی را می سوزاندند.

گنبد زیبای معبد که بر روی تالار اصلی قرار گرفته و مقرنس های پیرامونی آن به همراه ۷۲ برجک به اضافه نقوش گل نیلوفر نه تنها در سواحل جنوبی بلکه در تمام ایران نمونه منحصر به فرد سبک معماری هندی را نمایش می دهد.

?مجموعه برکه های باران

این مجموعه شامل ۶ برکه یا آب انبار مربوط به دوران صفویه است و در گذشته از منابع ذخیره آب شیرین بندرعباس بوده و هر برکه دارای چهار دهانه اصلی برای برداشت آب بوده است. این برکه ها در فضای مشجر وسیعی در خیابان ۲۲بهمن بندرعباس قرار دارند و دارای گنبدهای موزون زیبا و منحصر به فردی هستند. این مجموعه را میراث فرهنگی استان مرمت کرده و با تغییر کاربری به صورت آمفی تئاتر و موزه آب در آورده است.

 
?موزه بزرگ بندرعباس

این موزه در سه طبقه در کنار مجموعه برکه های باران احداث گردیده و علاوه بر نمونه های مخصوص فروش صنایع دستی، صنایع دریایی، مروارید و ... دارای چهار گالری مکتب خانه، گالری زراعت و حیات وحش و گالری بازار و کسب می باشد که شامل یک بازارچه سنتی، پنجشنبه بازار میناب، قهوه خانه سنتی و ... است.

در وسط ساختمان موزه لنجی بزرگ قرار دارد که نوک بادبان آن به نورگیر بنا در طبقه سوم می رسد. معماری آن به شیوه کاملاً سنتی خانه های قدیمی استان است.

?منطقه حفاظت شده گنو

  این منطقه حفاظت شده در ۲۹ کیلومتری شمال غربی بندرعباس و روی کوه گنو واقع شده است. تنوع پوشش گیاهی این دامنه تا قله مشتمل بر درختان گرمسیری، استپ کوهپایه ای و گونه های نواحی سردسیر است. جانوران منطقه حفاظت شده عبارتند از:

قوپ، بزکوهی، آهو، گرگ، خرس ، روباه و ...

از منطقه گنو به عنوان جزیی از میراث طبیعی و ذخیره گاه زیست کره جهانی نیز یاد می شود و از شهرت بین المللی برخوردار است.

   

اطلاعات سایر شهرستان های استان هرمزگان را در سامانه زمات می توانید مطالعه نمایید.

Showing 10 from 426 Items

Toggle Filters
Count
Sort by
Order