در سدههای نخستین پس از ظهور اسلام یکی از بزرگترین و آبادترین شهرهای ایران مرکزی و جنوب شرقی بودهاست؛ بدین معنی که در منطقهٔ کرمان که قسمت وسیعی از ایران کنونی را شامل میشده، زرند از ایالات حائز اهمیت بهشمار میرفتهاست. یقیناً پیش از ظهور اسلام زرند دارای یک منطقه مسکونی پررونق بودهاست. حتی نقل شدهاست مسجد جامع کنونی این شهر که بر جای مسجد جامع کهن و قدیمی بنا شده، در طول تاریخ دهها بار تخریب و بازسازی شدهاست و قبل از اسلام آتشکده بوده که پس از اسلام، مانند بسیاری از آتشکدههای ایران، به مسجد تبدیل گشتهاست.
.
آب وهوا و اقلیم
آب وهوای ایران شهر نیمه کویری است و تابستانهای نسبتاً گرم و زمستانهای سردی دارد در کوهستانها آب و هوایی معتدل در تابستان و سرد در زمستان دارد. میانگین بارش در شهر زرند۱۴۰میلیمتر است و بیشترین میزان بارش در آذرماه با ۳۴٬۱ میلیمتر است. مردم زرند بعد از سالها انتظار شاهد بارش برف در روزهای ۱۶ و ۱۷ دی ماه سال ۱۳۹۲ بودند که در این دو روز بیش از ۲۵ سانتیمتر برف در این شهر باریدن داشت که این مقدار بارش در ۳۰ سال گذشته بیسابقه بود.
.
صنایع
این شهر با داشتن معادن و کارخانجات متعدد چهره یک شهر صنعتی را به خود گرفته است.
.
کارخانجات صنعتی مهم
?نیروگاه زرند
?کارخانه ذغالشویی
?کارخانه فولاد
?دو کارخانه قطران
?کک سازی
?واگن سازی
?تولید سنگ آهن
?نساجی آریا
?مجتمع کارخانجات لبنی
?کارخانجات کنسرو سازی شمیسا
?کارخانه پارس پانل
معادن
این شهر یکی از وسیعترین ذخایر زغال سنگ را در ایران دارا است و نیمی از ذخایر زغال سنگ استان را دربر گرفتهاند لیست معادن موجود در حوزه استحفاظی شهرستان زرند به شرح زیر میباشد.
?معادن زغال سنگ پابدانای جنوبی
?معادن زغال سنگ سراپرده
?معادن زغال سنگ خمرود
?معدن زغال سنگ گل توت
?معادن زغال سنگ باب نیزو
?معدن زغال سنگ باب هوتک
?معدن زغال سنگ حتکن
?معدن زغال سنگ دره گر
?معدن زغال سنگ بی بی حیات
?معدن زغال سنگ باب شگون
?معدن زغال سنگ چشمه پودنه
?معدن سنگ آهن جلال آباد
?معدن سنگ مرمر سیریز
?معدن آهک کفتاروئیه
محصولات کشاورزی
این شهریکی از مهمترین تولیدکنندگان پسته در ایران است. حداکثر 45هزار تن پسته در زرند برداشت میشود. پسته ممتاز زرند بهترین و خوش طعمترین پسته در جهان است. اراضی زیر کشت پسته در زرند 45هزار هکتار است. قسمت عمده ای از دشت زرند را باغات پسته پوشاندهاند. به جز پسته محصولات باغی دیگری همچون میوه جات سردسیری(هلو،بادام،گردو،آلو،زردالو،سیب،گیلاس،آلبالو،گلابی و..) و انار،زیتون،زرشک نیز برداشت میشود.
گندم،جو،دانه های روغنی،جالیزات،زعفران نیز از جمله محصولات زراعی هستند. بهطور میانگین سالانه بیش از 6000تن گندم،بیش از 8000تن علوفه،10تن زعفران برداشت میشود. کشت پنبه نیز در روستای شعبجره رونق دارد.
.
.
سوغات
از سوغات و خوراکی های محلی زرند میتوان به بزقرمه،سوهان زرندی،چلوگوشت زرندی، آش آماچو،کماچ،کماچ سهن،کلمپه،روغن جوشی اشاره کرد.شده،پته،قالی،سرمه سنگ از جمله صنایع دستی شهر زرند میباشند.
.
.
معرفی جاهای دیدنی زرند
این شهرستان در شمال غربی استان کرمان قرار دارد و به دلیل وجود معدنهای زغالسنگ، سنگآهن و مس یکی از شهرهای صنعتی و مهم این استان است. آبوهوای این شهر نیمهکویری است، تابستانهای گرم و زمستانهای سرد دارد و در اطراف آن منطقههای کوهستانی نیز وجود دارد. در گذشته بسیاری از مکانها و آثار تاریخی شهرستان زرند بر اثر زلزله تخریب شدند اما طبق نوشتههای مورخان این شهر از قرن ششم تا هشتم هجری یکی از شهرهای بزرگ و پرجمعیت ایران بوده که به نام زراوند شناخته میشده. سفر به شهر زرند و آشنایی با تاریخ و تمدن آن خالی از لطف نیست. در این مطلب از جاهای دیدنی زرند و جاذبه های گردشگری زرند برایتان بیشتر میگوییم.
روستای جرجافک
روستای جرجافک، که از توابع زرند است، آبوهوایی خنک و ییلاقی دارد و به همین دلیل به یکی از گردشگر پذیرترین روستاهای اینشهر تبدیل شده. نام این روستا در گذشته گرگاک بوده اما تاریخ پیدایش آن بهطور دقیق مشخص نیست. شغل بیشتر ساکنان اینروستا کشاورزی است و مهمترین محصول زمینهای کشاورزی این منطقه سبزیجاتاند اما میوههایی مانند انار، توتفرنگی، زردآلو، سیب و پسته هم از دیگر محصولهای روستای جرجافکاند.
برج زرندوئیه
برج زرندوئیه با مساحتی در حدود ۱۰۰ مترمربع وسط یک قلعه کوچک در۶ کیلومتری شهر زرند قرار دارد. این قلعه توسط حاج سید حسین عمرانی و پسرانش برای محافظت از شهر در برابر راهزنان، در حدود یک قرن پیش، ساخته شد. مالک این بنا بعدها آن را به سازمان میراث فرهنگ اهدا کرد و با کمک مردم و مسئولین شهرداری بازسازی شد.
بازار سهرابی
بازار سهرابی از بازارهای قدیمی است که قدمت آن به ۱۴۰ سال پیش برمیگردد. شخصی به نام حاج علی مغازههای آن را به شکل سنتی ساخت اما سیل این مغازهها را خراب کرد و به داخل خندق کنار بازار برد. در نهایت حاج علی تصمیم به ساخت کوره آجرپزی در این مکان گرفت اما برادران سهرابی برای جلوگیری از آلودگی هوا این بازار را از او خریدند. از آن روز به بعد این بازار به به بازار سهرابی معروف شد.