سروستان شهری تاریخی در 80 کیلومتری شیراز و محدود به شهرهای جهرم و فسا است. شهری با سابقه تاریخی طولانی که از کهنترین شهرهای استان فارس به شمار میآید. سروستان با قرارگیری در محور ارتباطی جنوب دارای موقعیت ترانزیتی ویژهای است.
این شهر آب و هوایی گرم و معتدل دارد و کشت انواع محصولات کشاورزی به ویژه مرکبات در آن امکان پذیر است. از محصولات معروف آن پسته و زیتون میباشد.
گونههای گیاهی منطقه شامل بنه، زبان گنجشک، بادام کوهی، بلوط و زرشک میشود. سروستان بخشی از پیکره پر جاذبه ایران زمین است. این منطقه با چشم اندازهای طبیعی فراوان قابلیت بالایی در توسعه اکوتوریسم دارد. سروستان سرزمین چشمهها و چشمه سارهایی چون انجیرک، آب بیدک و نخودی نظرآباد است. باغهای رباط، روستای مهارلو، شکارگاههایی چون انجیرک، تنگ غنینی، بته نور و تنگ قشقه همه از جاذبههای گردشگری منطقه میباشد
?تاریخچه
بر اساس شواهد موجود پیدایش و تکوین حیات اجتماعی در سروستان به گذشته باستانی به ویژه عصر ساسانی بازمیگردد. وجود دهها اثر معتبر تاریخی و ظهور و درخشش مشاهیر علم و ادب درخطهٔ سروستان، تجلی دیرینگی و عمق ریشههای فرهنگی و مدنی این منطقه، در تاریخ ایرانزمین میباشد.
منطقهٔ سروستان با حدود ۴۲٬۰۰۰ نفر جمعیت از معدود شهرهای کشور است که از موقعیت ارتباطی ویژهای برخوردار است. قرار گرفتن سروستان در مسیر محورهای ارتباطی شرق - غرب و شمال - جنوب (در حال احداث) و دسترسی به استانها و شهرهای بزرگ جنوبی و شرقی و جزایر و بنادر خلیج فارس، این منطقه را به حساسترین گذرگاه جنوب کشور مبدل ساخته است.
منطقهٔ سروستان با وجود چشماندازهای متنوع طبیعی و آثار تاریخی معتبر و جهانی، همچون کاخ ساسان، مقبره شیخ یوسف و ... یکی از پایگاههای عمدهٔ جلب توریست داخلی و خارجی به شمارمی رود. از منظر فرهنگی از گذشته دور تا کنون عمدهترین وجه تمایز منطقهٔ سروستان با سایر مناطق، شاخصه فرهنگی آن بودهاست.
?اقتصاد
مردم شهر به مشاغل خدماتی و کشاورزی اشتغال دارند و اقتصاد منطقه نیز بر همین پایهها استوار است. پسته و زیتون و خربزه از محصولات کشاورزی این شهر است که به شهرهای استان و دیگر نقاط کشور صادر میشود.
?صنایع دستی
صنایع دستی منطقه شامل نمد مالی، قالی بافی، کلاه بافی، ملکی دوزی، کوزه گری و دولچه سازی می شود.
?جاذبه های زیبای سروستان
?دریاچه مهارلو
نام این دریاچه، برگرفته از نام روستای مهارلو است که در مجاورت آن واقع شده و بخش قدیمی روستای مهارلو در بخش ساحلی دریاچه قرار گرفته است.دریاچه مهارلو خاوریترین بخش جلگه شیراز است. مهارلو دارای آبی بسیار شور است و در فصلهای خشکی یکی از کانسارهای بزرگ نمک ایران بهشمار میآید. این دریاچه برای تهیه نمک صنایع استان فارس هم استفاده میشود. حداكثر عمق این دریاچه سه متر است.
دو رودخانه فصلی سلطانآباد و رودخانه خشک دریاچه مهارلو را تغذیه میکنند. آب چند چشمه نیز عمدتاً از قسمتهای غربی و شمالی وارد این دریاچه میشوند.
در مقطعی آب دریاچه مهارلو به رنگ قرمز متمایل شد که این پدیده تهدیدی برای آبزیان و فلامینگوها می باشد
?انجیرک سروستان
در ۱۰ کیلومتری شمال شرقی و در دامنه کوهی مشرف به دو رودخانه خشک است. در بستر این رودخانه درختان سر سبز و خرم وجود دارد که بیشتر بادام کوهی است. درختهای توت و انجیر نیز در این منطقه یافت می شود. در این محل چهار دیواری مشخصی وجود دارد با استخری به گنجایش تقریبی بیش از ۴۰ متر مکعب و بالاتر از سطح زمین ساخته شده است.آبی زلال و شفاف نیز زیر زمین می جوشد که به آب حمامی نیز مشهور است.
?تنگ غنیبی سروستان
دره ای در ۱۴ کیلومتری شمال غربی سروستان می باشد. راه پر و پیچ و خم زیبایی دارد که سروستان را به خرمه متصل می سازد. تنگ قشقه سروستان
دره ای بسیار زیبا و بکر در جنوب شرقی سروستان واقع شده است که زیبایی خاص خود را دارد.
?کاخ ساسان
کاخ سروستان در استان فارس و در ۹ کیلومتری جنوب شهر سروستان و در مسیر روستای نظرآباد در دشتی وسیع جای گرفته است.
این کاخ از سنگ و گچ ساخته شده است. بخش مرکزی این کاخ، ۱۳ متر طول و ۱۸ متر ارتفاع دارد و یک حیاط که دارای کنبد است در آن تعبیه شده است. قسمت اصلی این بنا در ضلع شرقی است که دارای دو ایوان بزرگ و کوچک است. ایوان اصلی به تالار مرکزی و سپس به حیاط منتهی می شود.
تالار بزرگ کاخ ساسانی سروستان، سقفی مرتفع و گنبدی شکل دارد که در حاشیه زیر سقف آن بقایای گچبری بسیار زیبا هنوز هم قابل مشاهده است و نشانه هایی از هنر اصیل معماری در آن زمان دارد. طاق های گنبدی این بنا با آجر زده شده است.
این کاخ نسبت به دیگر بناها و آثار مربوط به دوره ی ساسانیان، از معماری و نقشه ی پیچیده و بسیار کامل تری برخوردار است.بیشتر پژوهشگران داخلی و خارجی از ابتدا تا کنون، این که این اثر مربوط به دوره ی ساسانیان در( قرن ۵ میلادی) و پادشاهی بهرام پنجم که به بهرام گور مشهور است را، تایید کرده اند. البته با بررسی مساحت و نوع معماری نسبتا ساده تر آن به نسبت یک کاخ شاهی، آن را یک آتشگاه معرفی کرده اند و محلی مقدس و عبادتگاه می دانند و عده ای نیز آن را استراحتگاه و یا شکارگاه سلطنتی برای فصل شکار یا سفر خانواده سلطنتی و یا مهمانان آنان می دانند.
?آرامگاه شیخ یوسف سروستانی
آرامگاه شیخ یوسف سروستانی شیراز یکی از بقعههای تاریخی شهر سروستان درشهرستان سروستان و استان فارس میباشد. در این بنا بقعه«شیخ یوسف سروستانی» (وفات: ۶۸۰ هجری) و «محمد بن حسنعلی البیظاوی» (وفات: ۷۱۰ هجری) قرار گرفتهاست.
بقعه شیخ یوسف سروستانی از چندین ستون سنگی و دو چهارتاقی تشکیل پیدا کردهاست. این بنا به طرز زیبایی در وسط شهر سروستان قرار دارد. از لحاظ معماری به دوره ایلخانی بر میگردد و تزئینات بنا متأثر از تزئینات رایج آن دوران میباشد.
?پارک آزادی سروستان
بوستانی زیبا و با فضای دلنشین در ورودی شهر سروستان واقع شده است که طراوت و زیبایی آن استراحتگاهی ایمن برای هر مسافر و رهگذر است.
?روستای شورجه
دهستان شوریجه(شورجه) در کوهپایه کوه گشتاسب بلندترین کوه دشت سروستان واقع در استان فارس یکی از روستاهای قدیمی شهرستان سروستان از توابع شیراز با مردمی خونگرم و سختکوش می باشد.
دارای قلعه ای قدیمی با قدمت حدود ۲۰۰ سال در دشتی وسیع و مساعد جهت کشاورزی و دامداری در منطقه ای نیمه خشک با آب و هوای کویری با روز های گرم و شبهایی خنک،تابستانهای گرم و زمستانهای سرد می باشد.
جهت آشنایی بیشتر با شهرهای استان فارس می توانید به سامانه سراسری زمات مراجعه کنید