اگر چه آن را شهري صنعتي مي نامند ، اما بايد گفت كه امیدیه بیشتر شرکتی است تا صنعتي
شهرستان امیدیه از شهرستانهای لر نشین استان خوزستان در جنوب غربی ایران است. این شهرستان با شهرستانهای آغاجاری، هندیجان، ماهشهر، رامشیر و رامهرمز هممرز است. مرکز این شهرستان، شهر امیدیه است.
شهرستان امیدیه بعد از اکتشاف نفت و گاز در سال ۱۲۷۹ خورشیدی آغاز به شکلگیری کرد و ابتدا به دلیل نام گذاری مناطق مختلف شهرستان با اسامی انگلیسی، به سیبرنچ(sea-Branch)معروف بودهاست.[۳]لازم است ذکر شود چنین نام گذاری در شهرستان امیدیه امری رایج بوده و همچنان خانههایی تحت عنوان بی تایپ(B-Type) یا خانههای نوع بی یا سی تایپ در سطح شهرستان دیده میشود. منظور دقیق از سی برنچ نیز همان خانههای شاخه یا بخش سی میباشد که جزء نخستین خانههای ساخته شده در سطح شهرستان بوده و به همین خاطر با این نام شناخته میشدهاست.
اميديه از ديروز تا امروز
اگر چه آن را شهري صنعتي مي نامند ، اما بايد گفت كه اين شهر بیشتر شرکتی است تا صنعتي. مساحت اين شهرستان 2309 كيلومتر مربع است . اميديه در بخش انتهايي دامنه ي سلسله كوههاي زاگرس و در جنوب شرقي استان خوزستان بين 49 درجه و 18 دقيقه تا 50 درجه و 2 دقيقه از نصف النهار گرنويچ و بين 30 درجه و 20 دقيقه تا 31 درجه و 1 دقيقه عرض شمالي از خط استوا قرار دارد . ارتفاع آن از سطح دريا حدوداَ 26 متر و فاصله آن تا اهواز - مركز استان - تقريباَ 125 كيلومتر است .
آب و هواي منطقه گرم و در فصل گرما به عنوان یکی از گرمترين نقاط كشور معروف است. اين شهر از جنوب غربي به ماهشهر و هندیجان ، از شمال و مغرب به رامهرمز و اهواز و از مشرق و جنوب شرقي به آغاجاري و بهبهان محدود است . اميديه به همراه بهبهان و هندیجان، ديگر شهرهاي استان خوزستان را به استان هايي چون بوشهر و كهگيلويه و بويراحمد پيوند مي دهد. اميديه كنوني آخرين قطعه اي است كه در روزگاران گذشته آباد شده زيرا تا دو هزار سال پيش همچون هور ماهشهر پوشيده از مرداب ها و درياچه ها بوده است . اين شهرستان به دو قسمت كوهستاني و جلگه اي تقسيم ميگردد.
تاريخچه پيدايش شهرستان اميديه
هر چند در بخش هاي تابعه امیدیه همچون آسياب (شهر تاريخي آسك) به آثار تاريخي با قدمتي بيش از 1500 سال برمي خوريم كه با داشتن آتشكده اي طبيعي (كوه سوخته) از رونق شهرنشيني در روزگاران گذشته حكايت ميكند . اما سنگ بناي شهرستان كنوني با نخستين كوشش ها براي اكتشاف نفت در دوره قاجار در سال 1279 هجري شمسي آغاز شد و در ابتدا به آن سي برنچ (C- branch ) يعني ((شاخه C )) مي گفتند و پس از آن كه شركت نفت اقدام به ساخت منازل مسكوني سازماني جهت كاركنان خود نمود ساكنين با خوشحالي به لهجه محلي به هم مي گفتند : اميدي هه (هست) ، بعني در اينجا براي سكونت اميدي وجود دارد . شكل نوشتاري اين واژه قبلا با (ع) بوده ، بعدها حرف (ع) تبديل به (الف) شده ، اميديه ، كه معناي اميدها و آرزوهاي تحقق نيافته را مي دهد . همچنين شركت ملي گاز ايران نيز در 5 كيلومتري اميديه و بين كوههاي مشرف بر منطقه اقدام به ساخت منازل سازماني نمود كه به ميانكوه معروف است .
تاريخچه اقتصادي شهرستان اميديه
عمليات حفاري براي اكتشاف نفت از سال 1305 هجري شمسي آغاز و چاه شماره 3 در سال 1317 به نفت رسيد . در حال حاضر شهرستان اميديه با داشتن ذخاير عظيم نفت و گاز و توليد روزانه 783000 بشكه نفت و 5/45 ميليون متر مكعب گاز يكي از غني ترين مناطق نفت و گاز ايران و جهان است و با توليد بيش از 20% نفت خام كشور نقش مهمي در حيات اقتصادي مملكت دارد. كرنج پارسي ، پازنان ، دره ني ، رگ سفيد ، رامشير و ... از مناطق عملياتي و تحت پوشش شركت ملي نفت اين شهرستان ميباشند.
پالايشگاه گاز بيدبلند در 45 كيلومتري اميديه از بزرگترين پالايشگاههاي ايران و منطقه است كه در سال 1350 افتتاح گرديد و ميتواند با تصفيه 6/8 ميليون متر مكعب گاز در هر روز بخشي از نيازهاي كشور را مرتفع سازد.
معادن غني آهك و گچ و سنگ ساختماني و شن و ماسه و ماكادم از ديگر منابع خدادادي اين منطقه است . علاوه بر اين وجود رودخانه دايمي زهره و سد انحرافي آسك و كانال شهيد رجايي در بخش مركزي و رودخانه مارون و سد انحرافي هاديخاني در بخش جايزان ميتواند در توسعه كشاورزي و اقتصادي منطقه تاثير شگرفي داشته باشد.
جغرافياي سياسي منطقه
در تقسيمات كشوري تا سال 1370 اميديه و آغاجاري يك بخش را تشكيل مي دادند . با پيوستن منطقه آغاجاري به بهبهان و توسعه روزافزون منطقه اميديه ، اين بخش به شهرستان تبديل شد و هم اكنون با داشتن بيش از 000ر100 نفر جمعيت داراي دو بخش مركزي و جايزان است. بخش مركزي داراي دو دهستان آسياب و چاه سالم و پنج منطقه شهري اميديه صنعتي ، اميديه عليا (علي آباد) ، اميديه سفلي ، شهرك مطهري و ميانكوه ميباشد.
وجود پايگاه پنجم شكاري اميديه (شهيد اردستاني) كه از مراكز حساس نظامي كشور در طول ساليان دفاع مقدس و بعد از آن به شمار ميرود. بر اهميت استراتژيك اين منطقه افزوده است.
در بحبوحه ي انقلاب اسلامي اين منطقه از سنگرهاي مبارزه عليه رژيم شاهنشاهي بوده و كارگران شجاع صنعت نفت همگام با ديگر برادران خود با اعتصاب و قطع شريان نفت در به زانو درآوردن رژيم شاهنشاهي نقش مهمي ايفا كردند.
پس از پيروزي انقلاب جوانان سلحشور آغاجاري و اميديه در لبيك به نداي امام خميني (ره) قبل از ديگر مناطق استان هسته ي جهاد سازندگي و سپس سپاه پاسداران انقلاب اسلامي و ارتش 20 ميليوني را در منطقه تشكيل دادند و راه را بر توطئه هاي ضد انقلاب بستند .
در طول هشت سال دفاع مقدس ، سپاه پاسداران اميديه (آغاجاري) اقدام به سازماندهي و اعزام جوانان جان بر كف در قالب گردان هاي انشراح ، ابالفضل، سيدالشهدا و ... نمود كه همواره به عنوان نيروهاي خط شكن و كارآزموده در عمليات مختلف انجام وظيفه نمودند. گواه اين مدعا را مي توان در تقديم اولين شهيد جنگ تحميلي شهيد ايرج دستياري و سرداران شهيد اسماعيل دقايقي ، كريم نساج ، قدرت الله عليدادي ، فرهاد حق پرست ، عزيز الماسي و عبدالرضا معصومي و بيش از 600 لاله خونين كفن و 170 آزاده دلاور و 1250 جانباز سرافراز ديد.